Gulab jamun gemaakt met melkpoeder

Dit is net als de rasmalai, ook een heerlijk Indiase zoetigheid. Ik maak het niet zo vaak, omdat het best tijdrovend is en je qua hoeveelheid het niet alleen op krijgt. Ik maak minimaal 3 keer de hoeveel van de aangegeven ingrediënten. Dan loont het de tijd en inzet om dit gerecht te maken. 

author Door Aivie

Surinaams Javaanse nasi

Ben je op zoek naar een lekkere Surinaams Javaanse nasi, dan is dit recept voor jou. Het is simpel te bereiden. Het enige waar je op moet letten is dat de rijst niet plakkerig gekookt is. Gebruik daarom een droog korrelige rijstsoort als de basmati voor de nasi. Dan weet je zeker dat je nasi altijd goed lukt.

author Door Aivie

Sim, Surinaamse peulvrucht in tomaat (met tips)

Dit gerecht wordt door vele mensen vaak met  Surinaams Hindostaanse masala (kerrie) bereid. Veelal wordt het ook met warme vis of droge garnalen en of aardappelen gemixt. Persoonlijk hebben deze bereidingswijzen niet mijn voorkeur. Ik ben met de sim gaan experimenteren en heb er dit eenvoudig, maar heerlijk gerecht van gemaakt. Sim peulen zijn best hard en het gaar koken ervan neemt vooral de kooktijd in beslag. Ik maak het zelf zonder toevoeging van vet en zout. Ik geef in de tips ook de bereidingswijze in de masala en eventueel met toevoeging van de warme vis, droge garnalen en of aardappelen.

author Door Aivie

Karhi, gele erwtensoep met phulauri (gele erwten balletjes)

Dit gerecht ontbreekt nooit op mijn Divali menu! Ik vind de combinatie van een dikke soep, met kruidige erwten balletjes en het zure van de mango een heerlijk gerecht. Het liefst eet ik dit met een roti gevuld met aardappelen. Maar ook met wat gestoomde groenten, smaakt het ontzettend lekker. Ik heb in de tips aangegeven hoe je de karhi sneller kunt bereiden en eventueel iets bewuster, door geen vet in de karhi te gebruiken. Echter zijn de phulauri’s (erwten balletjes), wel gefrituurd in olie. Dus helemaal vetvrij is het recept niet, tenzij je de gele erwten balletjes weglaat. 

author Door Aivie

Kheer, Indiase rijstpudding

Kheer is de Indiase versie van de dessertrijst. Persoonlijk vind ik het door de kardemom en saffraan veel verfijnder smaken. Dit gerecht wordt ook als offerspijs gebruikt bij Hindoestaanse (religieuze) bijeenkomsten. Je kunt het gerecht 2 tot 3 dagen van te voren maken, wanneer je het als een dessert serveert.

author Door Aivie

Cheela (kikkererwten pannenkoek)

Ben je op zoek naar een hartige pannenkoek, die behalve smaakvol ook een bewustere keuze is in een koolhydraat-arm dieet? Dan zijn deze cheela’s uit Sri Lanka een heerlijke keuze! Het is simpele te bereiden en kan zo gegeten worden. Maar je kunt het ook als een wrap gebruiken.

author Door Aivie

Phulauri (gele of groene erwten balletjes)

Phulauri zijn balletjes gemaakt van gele of groente erwten.  De erwten worden nadat ze fijn zijn gemalen, gekruid en gefrituurd. Ik heb in dit recept 2 soorten bereidingswijzen aangegeven.

author Door Aivie

Pruimencake a la Aivie

Persoonlijk vind ik dit een van de lekkerste Caraïbische cakesoorten. De smaak van de pruimen die jaren op rum zijn getrokken met de donkerbruine suiker veroorzaken een heerlijke smaaksensatie. Uiteraard kun je de rum weglaten. Maar dit is het recept zoals ik deze van mijn moeder heb geleerd.  En eerlijk is eerlijk, mom’s food is the best!

author Door Aivie

Biryani met groenten en of vlees

Dit is een fantastisch gerecht. Maar let op: zorg ervoor dat je de tijd hebt om het te bereiden. Het gerecht is bewerkelijk en er komen heel veel ingrediënten bij kijken. Lees het recept rustig door voordat je gaat koken. En zoals het bij de meeste Aziatische gerechten betreft, zet eerst alle ingrediënten klaar. Lees vervolgens het recept minimaal 1 keer goed door en ga dan pas aan de slag. Laat je niet afschrikken door de enorme hoeveelheid aan ingrediënten. Je kunt het voorbereiden, zodat je niet alles op 1 dag hoeft te doen. En als je het recept doorleest en je hebt nog vragen stuur mij even een berichtje.

author Door Aivie

Bieten halwa (Indiase pudding)

Een minder bekende groente waarmee de halwa (Indiase pudding) ook kan worden bereid, zijn bieten. Als je geen bieten lust, zul je je verbazen, dat je dit wel lekker vindt. Het is dit een gerecht, waarbij de kruiden en de suiker samen een heerlijke brij aan fijne smaken vormen. En de kleur van de bieten zorgt ervoor dat het oogstrelend gerecht is, als het op tafel staat of uitgeserveerd wordt.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016