Havermout bananen-perencake

Dit recept is geïnspireerd door de bananen en peren die overrijp in mijn fruitschaal stonden. Ik heb er een heerlijke, redelijk, gezonde cake van gebakken. Zie in het recept de opties om de cake, veganistisch en bewuster (met goede suikers) te bereiden. 

author Door Aivie

Volkoren speltmeel chapati’s met spinazie

Er zijn zoveel roti soorten, maar ook zoveel meelsoorten. Spelt is gezonder dan bijvoorbeeld tarwemeel. Spelt bevat vitamine B3 en veel meer mineralen dan  tarwe, onder andere koper, fosfor, magnesium, ijzer en zink. Dit recept is is een variant op de chapati en gemaakt van spelt volkorenmeel. 

author Door Aivie

Okra op azijn

Ik zou sommige groenten wel iedere dag willen eten. Okra is er een van! Dit bijgerecht herinner ik van vroeger. Mijn moeder had altijd andere groenten dan alleen de komkommer op azijn staan. Zo had zij ook kouseband, sopropo (bitter melon) en okra heel vaak als zuurgoed als bijgerecht. Ik vind het heerlijk om bij het warm eten ook iets zuur als bijgerecht te eten. Maar ook op brood met hartig beleg smaken groenten op azijn heerlijk.

author Door Aivie

Chinees gestoofde geiten- of eendenvlees

Ik maak mijn geitenvlees meestal op Indiase of Caribische wijze. En af en toe bereid ik het in de Surinaams Hindostaanse masala (kerrie). Maar ik was nu op zoek naar een andere smaak. Na wat speur- en denkwerk heb ik mijn eigen recept samengesteld. Het was spannend, omdat de vele bijzondere smaken van de verschillende ingrediënten, uiteraard, samen goed moesten smaken. Het eindresultaat van  mijn gerecht: SUBLIEM! Een aanrader voor iedereen die graag iets anders durft te eten. En eet je geen geit dan is dit gerecht ook prima te bereiden met eendenvlees. 

author Door Aivie

Broccoli quiche, koolhydratenarm

Quiches zijn simpel en snel te bereiden. Ik heb hier een quiche recept bereid met gemalen broccoli, eieren, roomkaas en wat kruiden. Maximaal een halfuurtje in de oven en je kunt smullen! 

author Door Aivie

Lauki-paneer kofta in kokoscurry

Lauki (fles kalebas) behoort tot komkommerfamilie, net als de courgettes. Qua smaak vind ik persoonlijk de lauki weinig spannends hebben. Het heeft een. Licht bittere smaak en een stevige structuur na bereiding. Geïnspireerd door een gerecht gemaakt door mijn schoonzusje, heb ik deze prachtige lauki-paneer kofta in kokoscurry bereid. En dan smaakt de lauki veel lekkerder!

author Door Aivie

Chinese jus/saus

In de Surinaamse keuken, wordt een dunne jus geserveerd bij de geroosterde vleesgerechten. In dit recept geef ik de basis van deze saus aan. 

author Door Aivie

Tempeh met groenten in tamarinde saus

EEen van de meest gebruikte ingrediënten voor vleesvervangers, is tempeh. Tempeh wordt gemaakt van sojabonen. Door fermentatie van de gekookte sojabonen en met een Rhizopus schimmel, binden binden de sojabonen zich tot stevig, doch zacht stuk. Tempeh heeft een licht bittere smaak. Tempeh kan op ontzettende veel verschillende manieren bereid worden. Dit is mijn recept, waarin ik gebruik maak van tamarinde.

author Door Aivie

Seroendeng (geraspte kokos met gebakken pinda’s)

Bij een Indische rijsttafel,mag dit simpel en zeer smaakvol bijgerecht niet genieten. Door het gebruik van gedroogde ingrediënten, hoeft er geen vet toegevoegd te worden aan het roosteren van de seroendeng. Het is eenvoudig te bereiden en lang goed houdbaar. 

author Door Aivie

Kip kroketten

Kroketten zelf maken, smaken toch altijd het lekkerste. Dit recept heb ik heel lang geleden van een vriendin gekregen. En die heb ik weer aan mijn eigen smaak aangepast. 

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016