Antroewa en sopropo (bitter melon/bitter gourd) in Thaise saus

Een simpel, snel, gezond en eenvoudig gerecht dat niet kan mislukken.

author Door Aivie

Ananascake

Een heerlijke cake, die bij iedere gelegenheid kan worden gegeten. De ananas is gemakkelijk te vervangen door een andere fruitsoort, zoals stukjes mango, blauwe bessen, frambozen.

author Door Aivie

Baharat kruidenmix (Arabische masala)

Deze kruidenmix ontbreekt niet in mijn keuken. Net als de Surinaamse masala heb ik dit altijd op voorraad. Deze kruidenmix kan zowel voor vis-, vlees- alsook groente gerechten worden gebruikt.

author Door Aivie

Bandhruyia in masala (Surinaams hindostaanse kerrie)

Bandhruyia is oud gerecht dat nu weer door vele (her)ontdekt wordt. Bandhruyia (Caladium biocolor) is een plant dat erg veel lijkt op een anthurium. De soort die in Suriname wordt gegeten, heeft een groen blad en wit hart. Deze plant groeit in het wild tussen het onkruid. De meeste mensen gebruiken alleen de bloem, zonder de groene omhulsel. Ik gebruik de gehele bloem en het groene zachte gedeelte van de steel. Dit gerecht wordt met veel citroensap bereid, omdat de eventuele jeukende reactie op deze groenten/bloemsoort te compenseren. Net als bij de pomtayer.

author Door Aivie

Groentebouillonpoeder

In de kant en klare bouillonblokjes zitten onder andere omstreden E-nummers, kleur-geurstoffen en te veel zout. Ik heb daarom mijn eigen groentebouillonpoeder gemaakt. En het fijne hiervan is dat je het naar eigen smaak kunt maken.

author Door Aivie

Bakkeljauw in tomaat

In de Surinaamse keuken is dit een zeer bekend gerecht dat zowel op brood, als met gekookte bananen, cassave, Chinese tajer of witte rijst wordt gegeten.

author Door Aivie

Koriander-knoflook pesto

Een paar maanden geleden had ik mooie verse Egyptische knoflook in een weckpot met arachide olie en verse chilipepers weggezet. Dat heb samen met verse koriander tot een pesto fijn gemalen. Ik gebruik deze pesto als marinade voor verschillende gerechten.

author Door Aivie

Appelcake met walnoten

De appelcake is een van de smakelijkste cake soorten. De appelcake kun je ook naar eigen inzicht varieren.

author Door Aivie

Ketjap marinade

Deze marinade ontbreekt nooit in mijn koelkast. Ik gebruik ik o.a. voor het marineren van vlees, vis, maar ook voor de nasi en bami. Met wat extra toevoeging van peper en of palmsuiker, verander je de marinade in een ketjapsaus voor bij o.a satés, gebakken vis of vlees of in de saoto. De marinade laat ik minimaal 2 weken trekken voor ik het gebruik.

author Door Aivie

Bloemkool baka bhaat (gebakken bloemkoolrijst)

Bloemkool kun je heel goed als vervanger voor rijstgerechten gebruiken.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016