Doperwten bevatten eiwitten die de afgifte van gal stimuleren en daardoor kan het cholesterol op gezond niveau kan komen. Daarnaast hebben doperwten ook veel antioxidanten. En omdat doperwten veel vezels bevatten, werken ze ook bevorderlijk voor de stoelgang. Kortom een groentesoort die je minimaal 1 keer per week zou moeten eten. Ik maak deze groenten regelmatig klaar, omdat het vooral snel, simpel en vooral smaakvol te bereiden is. Dit gerecht is binnen 15 minuten klaargemaakt.
In het weekend eet mijn man graag een eenvoudige roti (zonder toevoeging van vulling en vet). Dit gerecht is supersnel te bereiden en vooral heerlijk bij een laat ontbijt in het weekend. Dit ei-gerecht kan ook prima op een lekker pistolet gegeten worden.
Dit is van oorsprong de basis van de Indiase masala chai. De thee bestaat uit 3-4 ingrediënten, water en of melk, kardemom en theeblaadjes. Simpel te bereiden en zeer smaakvol.
Pink Chai, is een variant op de Indiase masala chai. Er wordt (verse) bietensap toegevoegd, zodat de thee een mooie roze kleur krijgt. Dit is mijn favoriete ochtend drank! Ik kan hier zo intens van genieten. Veel mensen denken bij de Indiase chai dat het smaakt zoals de curry’s. Pittig en gekruid. Dat is het alles behalve. Ik maak de chai met veel melk. Drink je geen melk of ben je allergisch voor koeienmelk, vervang dan de melk door alleen water of gebruik niet-dierlijke melksoorten. Zo heb je direct een mooie Ayurvedische versie van de Indian masala chai.
Dit recept is geïnspireerd uit de Peruaanse keuken, waar de maispastei beroemd van is. Ik ben zelf geen liefhebber van mais. Ik ben dol op pasteien, maar omdat het vaak koolhydratenrijk is, bereid ik het niet zo vaak. Ik heb daarom dit mooi koolhydratenarm pasteigerecht bedacht op basis van bloemkoolpuree. De basis, de bloemkoolpuree, is een constante factor in dit gerecht. De vulling kun je naar eigen smaak klaarmaken en variëren met groenten of andere vis-of vleessoorten.
Ik had nog een hele zak biologische winterpenen in de koelkast liggen en wist niet wat ik ermee moest klaarmaken en op welke wijze. Ik had trek in friet, maar ik wilde geen koolhydraten eten. Toen bedacht ik mij om van deze mooie winterpenen eens proberen frietjes te maken. Wat een geweldige ontdekking! Dit gerecht verschijnt bijna iedere week op het menu.
Lamsvlees en langzaam garen (slowcooken) zijn een van de beste combinaties! Dit recept komt uit de Kaapverdische keuken. Het is een stoofgerecht van origine. Uiteraard heb ik er mijn eigen draai aan gegeven en nog wat ingrediënten toegevoegd.
Er bestaan veel soorten broodvrucht. In Suriname zijn er twee bekende soorten. Eén zonder pitten en de andere met pitten. De laatste wordt door de Hindostaanse-Surinamers katahar (katahal in het Hindi) genoemd. De katahar lijkt erg op de alom bekende broodvrucht, maar bevat pitten en heeft een stekelige schil. De katahar wordt meestal in masala (Surinaams Hindostaanse kerrie) bereid met kokosmelk. Dit recept is anders, maar zeker niet minder lekker. Voor het gemak gebruik ik het woord katahar in het recept in plaats van broodvrucht met pitten.
Cestrum latifolium is de Latijnse benaming voor de bitawiri (bitterblad letterlijk vertaald). Deze groenten is vooral erg populair in de Surinaams-Creoolse keuken. De groente behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, aubergine, paprika etc. Bitawiri is bitter van smaak en bevat daardoor veel ijzer en anti-oxidanten. Ik eet deze groenten graag gestoomd of heerlijk in kokosmelk bereid.
Heel vaak ontstaan mijn recepten door de verse ingrediënten die ik in huis heb. Zo ook dit recept. Courgettes vind ik persoonlijk geen super smaakvolle groente, maar het leent zich uitstekend voor een heleboel mooie gerechten. Het bevat veel goede voedingsstoffen, net als de spinazie en dus heb ik deze groenten regelmatig op mijn menu’s staan. Dit gerecht is super simpel en snel te bereiden.