Phulauri zijn balletjes gemaakt van gele of groente erwten. De erwten worden nadat ze fijn zijn gemalen, gekruid en gefrituurd. Ik heb in dit recept 2 soorten bereidingswijzen aangegeven.
Phulauri zijn balletjes gemaakt van gele of groente erwten. De erwten worden nadat ze fijn zijn gemalen, gekruid en gefrituurd. Ik heb in dit recept 2 soorten bereidingswijzen aangegeven.
Methode 1:
Spoel de erwten af en laat uitlekken in een vergiet of grote zeef.
Doe de erwten na een uur op een droge theedoek en laat het minimaal 8 uur drogen. Ik doe het meestal een avond van te voren.
Maal de erwten in de koffiemolen fijn tot poeder.
Maal de knoflook fijn.
Voeg nu alle ingrediënten toe aan de erwten poeder en mix het samen.
Voeg nu beetje bij beetje warm water toe en mix alles goed samen. Het is een stevig, doch soepel beslag.
Gedurende het kneden sla ik lucht in het deeg. Dat doe je door met grote slagen door het beslag te gaan. Hoe langer je kneed des te luchtiger je deeg.
Verwarm intussen een ruime pan met olie.
Vorm met de hand of twee theelepels kleine balletjes en laat deze in de pan met de warme olie glijden.
Let op de olie moet niet te heet zijn, anders worden de balletjes snel bruin van buiten, terwijl het van binnen niet gaar is.
Blijf als je de balletjes in de olie hebt gedaan, licht roeren tijdens het frituren. Zo krijgen de balletjes een mooie egale goudbruine kleur.
Serveer de phulauri met een chutney naar keuze of ketchup al dan niet met peper erin.
Methode 2
Week de erwten minimaal 1 nacht.
Spoel de erwten goed af.
Maal de geweekte gele erwten fijn in de hak molen.
Volg het recept verder vanaf stap 6.
Serveer de phulauri met een chutney naar keuze of een saus van tomatenketchup met wat gemalen peper erdoor.
Tip: is je phulauri beslag te slap geworden dan kun je 2 dingen doen.
1. Mix er nog wat droge erwtenpoeder of geweekte gemalen erwten doorheen.
2. Doe er wat gekookte, fijn geprakte aardappel of cassave doorheen.