Oerbrood van noten en zaden

Dit brood is koolhydratenarm en eenvoudig te bereiden. Door steeds weer te variëren met de kruidenmix, kun je dit brood iedere keer weer net even anders laten smaken. 

author Door Aivie

Bara (hartige snack van groene mungbonen)

Dit is misschien wel de beroemdste snack uit de Surinaams Hindostaanse keuken. Er zijn vele manieren waarop deze snack wordt bereid. Dit is mijn versie. Het belangrijkste is dat de bara, na het frituren niet vettig is, krokant en toch zacht is. En zelfs na 1 of 2 dagen, moet de bara nog zacht zijn.

author Door Aivie

Chennai aloo (aardappelgerecht)

Geïnspireerd door de Zuid Indiase keuken van de plaats Chennai (Madras) heb ik dit gerecht bereid. Ik vind vooral de Zuid Indiase keuken erg lekker. De smaken zijn wat verfijnder en bevatten meer verse ingrediënten dan de Noord Indiase keuken. Dit gerecht is vergelijking met veel van mijn andere gerechten, niet vetarm, maar bevat ghee ( geklaarde boter). Hierdoor is de smaak wat rijker dan als het gerecht met (mosterd) olie wordt bereid. 

author Door Aivie

Bitawiri in kokosmelk, een Surinaamse groenten

Cestrum latifolium is de Latijnse benaming voor de bitawiri (bitterblad letterlijk vertaald). Deze groenten is vooral erg populair in de Surinaams-Creoolse keuken. De groente behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, aubergine, paprika etc. Bitawiri is bitter van smaak en bevat daardoor veel ijzer en anti-oxidanten. Ik eet deze groenten graag gestoomd of  heerlijk in kokosmelk bereid.

author Door Aivie

Courgette crackers (inclusief de veganistische versie)

In mijn zoektocht naar koolhydraatarme gerechten heb ik dit recept bedacht en uitgeprobeerd.  Naast de lijnzaadcrackers, zijn deze crackers een heerlijke variant van de vegetarische en koolhydraatarme crackers. Deze cracker bevat naar verhouding evenveel zaden en noten als groenten. Een mooi vezelrijk, en zeer koolhydraatarm gerecht! 

author Door Aivie

Marmercake

Een van de lekkerste cakesoorten vind ik de marmercake. Het is een mooie combinatie van 2 kleuren en ziet er daardoor altijd erg feestelijk uit. Ik bak zelf niet vaak, omdat ik anders zelf het grootste deel opeet. Er zijn heel veel verschillende recepten. Dit is het recept zoals ik mijn marmercake maak.

author Door Aivie

Goedangang of Gudangang

Een van de simpelste en lekkerste kokosgerechte vind ik de Javaans-Surinaamse gudangang. Met een paar ingrediënten heb je een heerlijk bijgerecht dat vooral goed smaakt bij gestoomde of geblancheerde groenten. Het recept bevat tevens de vegetarische versie.

author Door Aivie

Bieten halwa (Indiase pudding)

Een minder bekende groente waarmee de halwa (Indiase pudding) ook kan worden bereid, zijn bieten. Als je geen bieten lust, zul je je verbazen, dat je dit wel lekker vindt. Het is dit een gerecht, waarbij de kruiden en de suiker samen een heerlijke brij aan fijne smaken vormen. En de kleur van de bieten zorgt ervoor dat het oogstrelend gerecht is, als het op tafel staat of uitgeserveerd wordt.

author Door Aivie

Tamatar sabzi (Tomatencurry)

Tomaten zijn supergezond. Mannen zouden tomaten minimaal 3 keer per week moeten eten, omdat het de kans op prostaatkanker verkleint. Tomaten helpen ook tegen obesitas, zijn goed voor je botten en werkt preventief tegen de ziekte van Alzheimer. Tomaten bevatten ook ontzettend veel vitaminen (A, B1, B3, B6, C, E en K) en antioxidanten. De tomatenplant behoort ook tot de familie van de nachtschadeplanten. Mensen die een darmziekte hebben (o.a. Crohn, Gastritis), kunnen de tomaat liever vermijden.

Dit gerecht kwam tot stand omdat ik te veel rijpe tomaten in de fruitschaal had staan. Ik heb er een mooi, simpel, vetvrij en Ayurvedisch gerecht, naar eigen smaak, van gemaakt!

author Door Aivie

Gegrilde lams spareribs

Spareribs van het varken wordt het meest gegeten. Dat spareribs ook van het lam bestaat, is niet zo bekend. Het is niet overal verkrijgbaar en is ook een stuk duurder dan die van het varken. Je kunt dit stuk vlees bij de meeste Islamitische slagers kopen. En anders is bestellen bij een goed gesorteerde slager uiteraard ook een mogelijkheid. 

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016