Aubergines met warme vis in masala

Warme vis is vis dat op de barbecue langzaam wordt gerookt. In Suriname is het een vissoort dat op zeer veel verschillende manieren wordt bereid, maar het wordt ook als ingrediënt in veel gerechten als smaakmaker gebruikt. Warme vis kun je in de meeste Surinaamse toko’s kopen.
In dit recept verwerk ik de warme vis in aubergines met Surinaamse masala (kerrie).

author Door Aivie

Hindostaans Surinaamse masala

Het recept waar het allemaal mee begon, mijn eigen Facebook groep. Nergens op het internet kon je het recept van de Hindostaanse masala vinden, zoals die in Suriname wordt gebruikt. Dit recept is van mijn grootmoeder. De lekkerste masala die ik ken. Wat maakt het zo lastig om een goede masala te maken? Behalve de verhoudingen van de diverse ingrediënten zit het geheim in het roosteren van de verschillende specerijen.Bekijk de video ook nog even, voordat je aan de slag gaat! Als je dit gerecht gaat maken, zul je het zeker een paar keer moeten uitproberen, eer je de juiste smaak te pakken hebt. Oefening baart kunst!

author Door Aivie

Appel chutney

Chutney’s bestaan in allerlei smaken: zoet, zuur, bitter, pittig, mild. Dit recept is een Surinaams recept en je kunt de fruitsoorten naar eigen smaak kiezen. Ook de pittigheid van de Surinaamse chutney kun je zelf bepalen.

Ik heb altijd verschillende soorten in huis, voor ieder wat wils en passend bij elk gerecht.

author Door Aivie

Ketjap marinade

Deze marinade ontbreekt nooit in mijn koelkast. Ik gebruik ik o.a. voor het marineren van vlees, vis, maar ook voor de nasi en bami. Met wat extra toevoeging van peper en of palmsuiker, verander je de marinade in een ketjapsaus voor bij o.a satés, gebakken vis of vlees of in de saoto. De marinade laat ik minimaal 2 weken trekken voor ik het gebruik.

author Door Aivie

Broccoli broodjes (inclusief de veganistische variant)

Ik houd erg graag van koolhydraatarme gerechten.  En vooral als de gerechten snel en gemakkelijk te bereiden zijn. Ik ben geïnspireerd geraakt door een recept dat ik gezien en ik heb er mijn eigen variant op gemaakt. Het is een simpel maar overheerlijk gerecht. Je kunt als maaltijd of snack serveren. En qua smaak kun je naar eigen inzicht variëren met de kruiden die je eraan toevoegt.

author Door Aivie

Bloemkoolbrood (koolhydratenarm)

Op mijn zoektocht naar koolhydraatarme broden, heb ik van een basis recept mijn eigen bloemkoolbrood gemaakt. Het smaakt heerlijk en is behalve als brood, ook gewoon zo te eten. Er zitten genoeg smaakmakers in, zodat het als een hartige plak cake kan worden gegeten. 

author Door Aivie

Chinese jus/saus

In de Surinaamse keuken, wordt een dunne jus geserveerd bij de geroosterde vleesgerechten. In dit recept geef ik de basis van deze saus aan. 

author Door Aivie

Chinese tayer (Taro) met geelwortel

Ben je op zoek naar eenvoudige, snelle en smaakvolle gerechten voor bij de roti? Dan is dit er 1 die niet mag ontbreken.

author Door Aivie

Koolhydratenarme aardbeien mousse

Er zijn genoeg suikervrije en vooral koolhydratenarme toetjes te maken. Ik had nog wat aardbeien in de vriezer die ik in iets zoets wilde verwerken. Met nog een paar andere ingrediënten is dit nagerecht binnen 15 minuten gemaakt. Het opstijven  van de mousse duurt het langst.

author Door Aivie

Ghoegerie of chana snack (kikkererwten)

Als kind vond ik deze snack helemaal niks. Dat kwam onder andere omdat je het op alle Hindostaans-Surinaamse feestjes kreeg. Daarbij was het ook nog veels te peper of had het absoluut geen smaak. Ik maak het nu zelf en ook al eet ik het niet vaak, zoals ik het maak, is het heerlijk. Het mooie van deze snack is dat je het qua voorbereiding lang van te voren kunt maken en en op het moment zelf binnen 10 minuten op tafel hebt staan. En het allerbelangrijkste, het mislukt nooit! 

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016