Aubergines met warme vis in masala

Warme vis is vis dat op de barbecue langzaam wordt gerookt. In Suriname is het een vissoort dat op zeer veel verschillende manieren wordt bereid, maar het wordt ook als ingrediënt in veel gerechten als smaakmaker gebruikt. Warme vis kun je in de meeste Surinaamse toko’s kopen.
In dit recept verwerk ik de warme vis in aubergines met Surinaamse masala (kerrie).

author Door Aivie

Hindostaans Surinaamse masala

Het recept waar het allemaal mee begon, mijn eigen Facebook groep. Nergens op het internet kon je het recept van de Hindostaanse masala vinden, zoals die in Suriname wordt gebruikt. Dit recept is van mijn grootmoeder. De lekkerste masala die ik ken. Wat maakt het zo lastig om een goede masala te maken? Behalve de verhoudingen van de diverse ingrediënten zit het geheim in het roosteren van de verschillende specerijen.Bekijk de video ook nog even, voordat je aan de slag gaat! Als je dit gerecht gaat maken, zul je het zeker een paar keer moeten uitproberen, eer je de juiste smaak te pakken hebt. Oefening baart kunst!

author Door Aivie

Appel chutney

Chutney’s bestaan in allerlei smaken: zoet, zuur, bitter, pittig, mild. Dit recept is een Surinaams recept en je kunt de fruitsoorten naar eigen smaak kiezen. Ook de pittigheid van de Surinaamse chutney kun je zelf bepalen.

Ik heb altijd verschillende soorten in huis, voor ieder wat wils en passend bij elk gerecht.

author Door Aivie

Cocktail: No More Stress

Ik ben dol op cocktails. Maar niet zomaar een cocktails. The homemade cocktails are the best!
Cocktails lijken op detox drankjes. Ze bevatten vruchten(sappen) en kruiden, maar helaas ook alcohol en siropen.De laatste twee zijn in grote hoeveelheden niet goed voor ons lijf. Maar zolang je alles met mate gebruikt, kan een cocktail op zijn tijd zeker geen kwaad.

author Door Aivie

Viadoe (vegetarisch inclusief de veganistische versie)

Hierbij dan eindelijk mijn recept voor de viadoe. Deze cake wordt door iedereen toch net wat anders bereid. Dit is mijn versie en is een favoriet gerecht in mijn familie en vriendenkring. Lees het recept goed door en ik hoop dat de foto’s de bereiding verduidelijken. En bekijk ook  de video, waarin ik stap voor stap uitleg hoe je de viadoe maakt. Lukt het niet, stuur mij dan een berichtje voordat je aan de slag gaat. Het ziet er ingewikkelder en bewerkelijker uit dan het is. Neem je tijd als je dit voor de eerste keer gaat maken. Heel veel succes en maak je twist (jouw variatie)!

author Door Aivie

Biryani met groenten en of vlees

Dit is een fantastisch gerecht. Maar let op: zorg ervoor dat je de tijd hebt om het te bereiden. Het gerecht is bewerkelijk en er komen heel veel ingrediënten bij kijken. Lees het recept rustig door voordat je gaat koken. En zoals het bij de meeste Aziatische gerechten betreft, zet eerst alle ingrediënten klaar. Lees vervolgens het recept minimaal 1 keer goed door en ga dan pas aan de slag. Laat je niet afschrikken door de enorme hoeveelheid aan ingrediënten. Je kunt het voorbereiden, zodat je niet alles op 1 dag hoeft te doen. En als je het recept doorleest en je hebt nog vragen stuur mij even een berichtje.

author Door Aivie

Khara bhat (Griesmeelrijst)

Griesmeel wordt veelal in zoete gerechten gebruikt. Dit gerecht komt uit de Zuid Indiase keuken, waar het als ontbijtgerecht geserveerd wordt. Dit is mijn versie van dit super lekker gerecht. 

author Door Aivie

Frambozen kokosnoot rum cake (ei vrij)

Een bijzonder verzoek van mijn vriendin waarin zij vroeg om een ei vrije cake voor de gasten te maken, heb ik dit prachtig recept bedacht. De mooiste recepten ontstaan vanuit de voorraad uit je eigen voorraad (koel)kasten. Zo ook dit recept. (Diepvries)frambozen geweekt op kokosnoot rum! Een geweldige combinatie vanwege enerzijds het zure van de frambozen en het zoete van de rum. Een heerlijke cake voor iedereen!

author Door Aivie

Bloemkool baka bhaat (gebakken bloemkoolrijst)

Bloemkool kun je heel goed als vervanger voor rijstgerechten gebruiken.

author Door Aivie

Kalkoen (slowcooked)

Een keer per jaar verschijnt er bij mij een kalkoen als feestgerecht op tafel. Dat is rond de feestdagen in de maand december. De voorbereiding neemt wat tijd in beslag, maar de bereiding is simpel. Kies voor slowcooken, zo blijft het vlees sappig en gebruik bij de kalkoen altijd wat extra vet. Kalkoen is van nature droog en is daarom juist weer een goede keuze als je opzoek bent naar een magere vleessoort. Maar wie maalt daarom gedurende de gezelligste periode van het jaar! 

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016