Hindostaans Surinaamse masala

Het recept waar het allemaal mee begon, mijn eigen Facebook groep. Nergens op het internet kon je het recept van de Hindostaanse masala vinden, zoals die in Suriname wordt gebruikt. Dit recept is van mijn grootmoeder. De lekkerste masala die ik ken. Wat maakt het zo lastig om een goede masala te maken? Behalve de verhoudingen van de diverse ingrediënten zit het geheim in het roosteren van de verschillende specerijen.Bekijk de video ook nog even, voordat je aan de slag gaat! Als je dit gerecht gaat maken, zul je het zeker een paar keer moeten uitproberen, eer je de juiste smaak te pakken hebt. Oefening baart kunst!

author Door Aivie

Aubergines met warme vis in masala

Warme vis is vis dat op de barbecue langzaam wordt gerookt. In Suriname is het een vissoort dat op zeer veel verschillende manieren wordt bereid, maar het wordt ook als ingrediënt in veel gerechten als smaakmaker gebruikt. Warme vis kun je in de meeste Surinaamse toko’s kopen.
In dit recept verwerk ik de warme vis in aubergines met Surinaamse masala (kerrie).

author Door Aivie

Appel chutney

Chutney’s bestaan in allerlei smaken: zoet, zuur, bitter, pittig, mild. Dit recept is een Surinaams recept en je kunt de fruitsoorten naar eigen smaak kiezen. Ook de pittigheid van de Surinaamse chutney kun je zelf bepalen.

Ik heb altijd verschillende soorten in huis, voor ieder wat wils en passend bij elk gerecht.

author Door Aivie

Langzaam gegaarde tijm scharrelkip (slowcooken)

Koken met ingrediënten, die je het liefst uit eigen tuin kunt oogsten, is misschien wel een van de geweldigste manieren om te genieten van het bereiden van je gerecht. In dit gerecht komen de citroenmelisse en tijm uit mijn eigen mini tuin. De overige ingrediënten heb ik helaas gekocht. Maar dat doet niets aan dit voortreffelijk smakelijk en gezond gerecht. Langzaam gegaarde scharrelkip met tijm!

author Door Aivie

Spaghetti met wilde spinazie

Dit gerecht is een aanrader voor alle fijnproevers en fans van de Italiaanse keuken! Jaren geleden heb ik een soortgelijk gerecht gegeten in een restaurant. En ik heb dit gerecht met de smaken van toen, zelf klaargemaakt en mijn eigen smaak eraan gegeven. Ik vind de combinatie van de spaghetti met de chardonnay voortreffelijk! En drink of gebruik je geen alcohol, laat dan de chardonnay weg. 

author Door Aivie

Pruimencake a la Aivie

Persoonlijk vind ik dit een van de lekkerste Caraïbische cakesoorten. De smaak van de pruimen die jaren op rum zijn getrokken met de donkerbruine suiker veroorzaken een heerlijke smaaksensatie. Uiteraard kun je de rum weglaten. Maar dit is het recept zoals ik deze van mijn moeder heb geleerd.  En eerlijk is eerlijk, mom’s food is the best!

author Door Aivie

Crunchy aloo (Knapperige aardappelen)

Heel vaak ontstaan bij mij gerechten, omdat ik ingrediënten en of producten in de (koel)kast heb staan. Zo is ook dit gerecht bedacht. Ik had 4 grote gekookte aardappelen in de koelkast en daar ben ik mee aan de slag gegaan. Het eindresultaat is subliem en dit gerecht bereid ik dan ook vaker in mijn keuken!

author Door Aivie

Frambozen kokosnoot rum cake (ei vrij)

Een bijzonder verzoek van mijn vriendin waarin zij vroeg om een ei vrije cake voor de gasten te maken, heb ik dit prachtig recept bedacht. De mooiste recepten ontstaan vanuit de voorraad uit je eigen voorraad (koel)kasten. Zo ook dit recept. (Diepvries)frambozen geweekt op kokosnoot rum! Een geweldige combinatie vanwege enerzijds het zure van de frambozen en het zoete van de rum. Een heerlijke cake voor iedereen!

author Door Aivie

Groentebouillonpoeder

In de kant en klare bouillonblokjes zitten onder andere omstreden E-nummers, kleur-geurstoffen en te veel zout. Ik heb daarom mijn eigen groentebouillonpoeder gemaakt. En het fijne hiervan is dat je het naar eigen smaak kunt maken.

author Door Aivie

Honingdrank (anti-griep of verkoudheidsdrank)

De honingdrank (anti-griep of verkoudheidsdrank), is inmiddels al zo populair dat bijna iedereen het wel kent, maar nog niet altijd precies weet wanneer en hoe dit simpel drankje bereid moet worden. De beste tijd om de honing drank te maken is de maand augustus. De maanden waarin de letter R in voorkomt, zijn de maanden waarin wij allemaal weleens wat verkouden of grieperig worden. Dit drankje moet minimaal 2 weken trekken, dus het liefst uiterlijk medio augustus bereiden.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016