Hindostaans Surinaamse masala

Het recept waar het allemaal mee begon, mijn eigen Facebook groep. Nergens op het internet kon je het recept van de Hindostaanse masala vinden, zoals die in Suriname wordt gebruikt. Dit recept is van mijn grootmoeder. De lekkerste masala die ik ken. Wat maakt het zo lastig om een goede masala te maken? Behalve de verhoudingen van de diverse ingrediënten zit het geheim in het roosteren van de verschillende specerijen.Bekijk de video ook nog even, voordat je aan de slag gaat! Als je dit gerecht gaat maken, zul je het zeker een paar keer moeten uitproberen, eer je de juiste smaak te pakken hebt. Oefening baart kunst!

author Door Aivie

Aubergines met warme vis in masala

Warme vis is vis dat op de barbecue langzaam wordt gerookt. In Suriname is het een vissoort dat op zeer veel verschillende manieren wordt bereid, maar het wordt ook als ingrediënt in veel gerechten als smaakmaker gebruikt. Warme vis kun je in de meeste Surinaamse toko’s kopen.
In dit recept verwerk ik de warme vis in aubergines met Surinaamse masala (kerrie).

author Door Aivie

Appel chutney

Chutney’s bestaan in allerlei smaken: zoet, zuur, bitter, pittig, mild. Dit recept is een Surinaams recept en je kunt de fruitsoorten naar eigen smaak kiezen. Ook de pittigheid van de Surinaamse chutney kun je zelf bepalen.

Ik heb altijd verschillende soorten in huis, voor ieder wat wils en passend bij elk gerecht.

author Door Aivie

Saoto soep ( Surinaams Javaanse soep)

De saoto soep is een van de bekendste soepen uit de Surinaams Javaanse keuken. Zoals vele soepsoorten is dit ontstaan door restjes (leftovers) te hergebruiken en eventueel wat extra ingredienten toe te voegen, zodat er weer een lekkere maaltijd ontstaat. Dit is een goed gevulde soep en kan op ieder moment van de dag en bij elke gelegenheid gegeten worden.

author Door Aivie

Vegetarische pruimencake (inclusief de veganistische versie)

Vegetarische cake is sneller en simpeler te bereiden dan normale cake. De mixtijd is korter en zo ook de baktijd. Let erop dat je de gesneden pruimen en de amandelschaafsel goed omroert in het beslag, Zo zorg je ervoor dat de pruimen niet naar de bodem zakken, maar mooi over de gehele cakelaag verdeeld is.

author Door Aivie

Piccalilly hot saus

Een heerlijke en simpel te bereiden hot saus voor de peper-liefhebbers, is deze piccalilly hot saus. Een saus die je met hartige snacks, of lekker op je brood met een hartig beleg kunt eten. 

author Door Aivie

Chinees gestoofde geiten- of eendenvlees

Ik maak mijn geitenvlees meestal op Indiase of Caribische wijze. En af en toe bereid ik het in de Surinaams Hindostaanse masala (kerrie). Maar ik was nu op zoek naar een andere smaak. Na wat speur- en denkwerk heb ik mijn eigen recept samengesteld. Het was spannend, omdat de vele bijzondere smaken van de verschillende ingrediënten, uiteraard, samen goed moesten smaken. Het eindresultaat van  mijn gerecht: SUBLIEM! Een aanrader voor iedereen die graag iets anders durft te eten. En eet je geen geit dan is dit gerecht ook prima te bereiden met eendenvlees. 

author Door Aivie

Aubergine broodjes met lijnzaadmeel

In de zoektocht naar koolhydraatarme broodvervangers, kwam ik op het idee op aubergine schijven te paneren met lijnzaadmeel en in de oven te roosteren. Een heerlijk alternatief. Let echter op bij de hoeveelheid hiervan. Aubergines bevatten relatief veel koolhydraten (per 100 gram 3 gram koolhydraten). En je eet al gauw een ons of 2 per portie. Dat zijn dan al gauw 6 gram koolhydraten. Zeker als je net start met de keto-lifestyle en je maximaal 20 gram koolhydraten per dan mag hebben. 

author Door Aivie

Calzone, gevulde KETO pizza

In de tijd dat ik studeerde,was er op de Oude Gracht in Utrecht een Italiaanse pizza kraam. Gerund door een Italiaan. Hoe vaak ik daar niet van een heerlijk stuk pizza of een calzone heb genoten, weet ik niet meer. Maar dat de allerbeste pizzaboer was, dat weet ik zeker! Zoals jullie inmiddels weten ben ik overgestapt op koolhydraatarme gerechten. En heel af en toe heb ik een ontzettende trek in de pizza of de gevulde versie hiervan, de calzone. Dit recept is vooral vanwege de koolhydraatarme variant van het deeg, voor mij een favoriet. Voel je vrij om de vulling van de calzone nar eigen inzicht aan te passen. Het recept van het deeg is perfect! 

author Door Aivie

Pindakip

Pindakip, wat een heerlijk gerecht! De kip is gemakkelijk te vervangen door een ander vleessoort. Ik persoonlijk vind het het lekkerst, als dit gerecht wordt bereid met soepkip. De kip kan daardoor langer doorsudderen en trekken de smaken goed in het vlees. je kunt dit gerecht 1 a 2 dagen van te voren klaarmaken. Hoe langer het staat, hoe beter de smaken van alle kruiden intrekken.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016