Hindostaans Surinaamse masala

Het recept waar het allemaal mee begon, mijn eigen Facebook groep. Nergens op het internet kon je het recept van de Hindostaanse masala vinden, zoals die in Suriname wordt gebruikt. Dit recept is van mijn grootmoeder. De lekkerste masala die ik ken. Wat maakt het zo lastig om een goede masala te maken? Behalve de verhoudingen van de diverse ingrediënten zit het geheim in het roosteren van de verschillende specerijen.Bekijk de video ook nog even, voordat je aan de slag gaat! Als je dit gerecht gaat maken, zul je het zeker een paar keer moeten uitproberen, eer je de juiste smaak te pakken hebt. Oefening baart kunst!

author Door Aivie

Aubergines met warme vis in masala

Warme vis is vis dat op de barbecue langzaam wordt gerookt. In Suriname is het een vissoort dat op zeer veel verschillende manieren wordt bereid, maar het wordt ook als ingrediënt in veel gerechten als smaakmaker gebruikt. Warme vis kun je in de meeste Surinaamse toko’s kopen.
In dit recept verwerk ik de warme vis in aubergines met Surinaamse masala (kerrie).

author Door Aivie

Appel chutney

Chutney’s bestaan in allerlei smaken: zoet, zuur, bitter, pittig, mild. Dit recept is een Surinaams recept en je kunt de fruitsoorten naar eigen smaak kiezen. Ook de pittigheid van de Surinaamse chutney kun je zelf bepalen.

Ik heb altijd verschillende soorten in huis, voor ieder wat wils en passend bij elk gerecht.

author Door Aivie

Pompoen chutney

Ik ben dol op pompoen. Ik zag in een Franse biologische markt een mooi stuk pompoen liggen. Ik kon de verleiding niet weerstaan en heb het meegenomen. Omdat ik er zolang mogelijk van wil blijven genieten heb ik een chutney gemaakt. De chutney is maanden houdbaar en vooral super lekker! 

author Door Aivie

Lauki-paneer kofta in kokoscurry

Lauki (fles kalebas) behoort tot komkommerfamilie, net als de courgettes. Qua smaak vind ik persoonlijk de lauki weinig spannends hebben. Het heeft een. Licht bittere smaak en een stevige structuur na bereiding. Geïnspireerd door een gerecht gemaakt door mijn schoonzusje, heb ik deze prachtige lauki-paneer kofta in kokoscurry bereid. En dan smaakt de lauki veel lekkerder!

author Door Aivie

Kaascrackers

Deze snack is door iedereen te maken en te combineren met allerlei kaassoorten. De crackers ‘cracken’ beter en zijn lekkerder als je ze na 2 a 3 dagen eet. 

author Door Aivie

Mozzarella wraps

Hoe minder koolhydraten, hoe blijer ik word van een gerecht! Dit gerecht is erg simpel, maar heeft een paar kneepjes waar je op moet letten, als je de wraps gaat bakken. De warps kunnen zowel met een hartige als zoete vulling worden gegeten. 

author Door Aivie

Bandhruyia in masala (Surinaams hindostaanse kerrie)

Bandhruyia is oud gerecht dat nu weer door vele (her)ontdekt wordt. Bandhruyia (Caladium biocolor) is een plant dat erg veel lijkt op een anthurium. De soort die in Suriname wordt gegeten, heeft een groen blad en wit hart. Deze plant groeit in het wild tussen het onkruid. De meeste mensen gebruiken alleen de bloem, zonder de groene omhulsel. Ik gebruik de gehele bloem en het groene zachte gedeelte van de steel. Dit gerecht wordt met veel citroensap bereid, omdat de eventuele jeukende reactie op deze groenten/bloemsoort te compenseren. Net als bij de pomtayer.

author Door Aivie

Gegrild lamsvlees (inclusief kip versie)

Dit gerecht is zeer eenvoudig te bereiden en valt altijd goed in de smaak. Het belangrijkste is dat de kwaliteit van het vlees goed is. Vaak proeft lams- of schapenvlees naar de schaap. Dat heeft te maken met de wijze waarop het dier geslacht wordt en ook de wijze waarop je het vlees schoonmaakt en wast. Zie in de stappen de tips, om ervoor te zorgen dat het vlees geen nasmaak krijgt. 

author Door Aivie

Krab in zwarte peper

De krab kan op veel verschillende manieren bereid worden. Dit is mijn favoriete krab gerecht. Ik heb het de eerste keer gegeten in Vietnam. Uiteraard daarna op zoek gegaan naar de bereiding hiervan en heb ik mijn eigen recept ontwikkeld. 

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016