Aubergines met warme vis in masala

Warme vis is vis dat op de barbecue langzaam wordt gerookt. In Suriname is het een vissoort dat op zeer veel verschillende manieren wordt bereid, maar het wordt ook als ingrediënt in veel gerechten als smaakmaker gebruikt. Warme vis kun je in de meeste Surinaamse toko’s kopen.
In dit recept verwerk ik de warme vis in aubergines met Surinaamse masala (kerrie).

author Door Aivie

Appel chutney

Chutney’s bestaan in allerlei smaken: zoet, zuur, bitter, pittig, mild. Dit recept is een Surinaams recept en je kunt de fruitsoorten naar eigen smaak kiezen. Ook de pittigheid van de Surinaamse chutney kun je zelf bepalen.

Ik heb altijd verschillende soorten in huis, voor ieder wat wils en passend bij elk gerecht.

author Door Aivie

Griesmeel mahanbhog (offerspijs)

Offerspijzen worden bereid ten behoeve religieuze bijeenkomsten of handelingen binnen verschillende culturen. De mahanbhog of halva (halwa) wordt op heel veel verschillende wijze bereid, maar ook met verschillende ingrediënten. Dit is het standaard recept en ik zal ook een veel bewustere versie van dit gerecht plaatsen met variatietips.

author Door Aivie

Portobello kipburger

De portobello  is een van mijn favoriete paddenstoelen om te vullen. Maar je kunt het ook heel goed als een broodvervangers voor sommige broodrecepten gebruiken. Zo heb ik de portobello in plaats van bolletjes brood, als brood gebruikt. Het is een geweldige smaaksensatie! En ik heb de hamburger van kipgehakt gemaakt. Maar doe kun je uiteraard ook van andere vis- of vleessoorten maken of een mooie veganistische burger maken kan natuurlijk  ook.

author Door Aivie

Tempeh met groenten in tamarinde saus

EEen van de meest gebruikte ingrediënten voor vleesvervangers, is tempeh. Tempeh wordt gemaakt van sojabonen. Door fermentatie van de gekookte sojabonen en met een Rhizopus schimmel, binden binden de sojabonen zich tot stevig, doch zacht stuk. Tempeh heeft een licht bittere smaak. Tempeh kan op ontzettende veel verschillende manieren bereid worden. Dit is mijn recept, waarin ik gebruik maak van tamarinde.

author Door Aivie

Teroi (vleugelkomkommer) met tomaten en kokoslie

Teroi of vleugelkomkommer, behoort tot de familie van de komkommerplanten. Dit gerecht is zeer eenvoudig te bereiden. Ik maak het vaak als bijgerecht bij de roti. 

author Door Aivie

Koolhydratenarme aardbeien mousse

Er zijn genoeg suikervrije en vooral koolhydratenarme toetjes te maken. Ik had nog wat aardbeien in de vriezer die ik in iets zoets wilde verwerken. Met nog een paar andere ingrediënten is dit nagerecht binnen 15 minuten gemaakt. Het opstijven  van de mousse duurt het langst.

author Door Aivie

Trio basil pesto

Een heerlijke pesto die je in salades, maar ook in marinades of gewoon als dipsaus kunt gebruiken.

author Door Aivie

Spinazietaart

Of je nu van groenten houdt of niet, deze taart vindt iedereen lekker en niemand heeft door dat er spinazie in is verwerkt! Een mooie en vooral lekkere taart om met de feestdagen op tafel te serveren. De kleuren passen perfect in de kerstsfeer. Ik heb intussen genoeg fans in de familie die speciaal om deze taart vragen.

author Door Aivie

Pistache-amandel barfi (Indiase zoetigheid)

Op de hindoefeesten is dit zoetig gerecht vaak aanwezig. Het erg simpel te bereiden en ook van te voren te bereiden. 

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016