Ei-curry

Dit recept is geïnspireerd door de Indiase keuken en heb ik naar eigen smaak samen gesteld. Het gebruik van kruiden vraagt om kennis en goede smaakpapillen. Sommige kruiden kunnen bij een te veel ervan, al snel bitter of te heet smaken in het gerecht. Ik lees daarom altijd heel kritisch een recept door voor ik het überhaupt ga uitproberen. Aangezien ik mij zelden aan recepten houd, komt het qua smaak uiteindelijk altijd goed. Mijn advies voor dit gerecht is dan ook, lees het goed door voordat je het gaat maken. En indien nodig pas het naar eigen smaak aan. Ik heb onderaan het recept ook wat tips gegeven. 

author Door Aivie

Kheer, Indiase rijstpudding

Kheer is de Indiase versie van de dessertrijst. Persoonlijk vind ik het door de kardemom en saffraan veel verfijnder smaken. Dit gerecht wordt ook als offerspijs gebruikt bij Hindoestaanse (religieuze) bijeenkomsten. Je kunt het gerecht 2 tot 3 dagen van te voren maken, wanneer je het als een dessert serveert.

author Door Aivie

Chinese tayer (taro) in kokosmelk, een Thais gerecht

De Chinese tayer of taro is een wortelknol, die wit, grijs of rozig bruin tot blauwpaars van kleur kan zijn. De knollen worden gekookt, geroosterd, gebakken en of gefrituurd. De jonge bladeren en bladstelen kunnen ook worden gekookt en gegeten. Dit recept heb ik zelf gecreëerd en het gerecht is geïnspireerd door de Thaise keuken.

author Door Aivie

Gezonde pindakoekjes (keto)

Ooit gedacht dat je met pindakaas ook lekkere koekjes kunt bakken? Ik heb er een mooie versie van keto koekjes gemaakt. Ik gebruik gezonde suikers in het recept en dan bevat ieder koekjes nog 0,2 gram koolhydraten. Ongestraft smullen!

author Door Aivie

Saoto soep ( Surinaams Javaanse soep)

De saoto soep is een van de bekendste soepen uit de Surinaams Javaanse keuken. Zoals vele soepsoorten is dit ontstaan door restjes (leftovers) te hergebruiken en eventueel wat extra ingredienten toe te voegen, zodat er weer een lekkere maaltijd ontstaat. Dit is een goed gevulde soep en kan op ieder moment van de dag en bij elke gelegenheid gegeten worden.

author Door Aivie

Vegetarische pruimencake (inclusief de veganistische versie)

Vegetarische cake is sneller en simpeler te bereiden dan normale cake. De mixtijd is korter en zo ook de baktijd. Let erop dat je de gesneden pruimen en de amandelschaafsel goed omroert in het beslag, Zo zorg je ervoor dat de pruimen niet naar de bodem zakken, maar mooi over de gehele cakelaag verdeeld is.

author Door Aivie

Piccalilly hot saus

Een heerlijke en simpel te bereiden hot saus voor de peper-liefhebbers, is deze piccalilly hot saus. Een saus die je met hartige snacks, of lekker op je brood met een hartig beleg kunt eten. 

author Door Aivie

Chinees gestoofde geiten- of eendenvlees

Ik maak mijn geitenvlees meestal op Indiase of Caribische wijze. En af en toe bereid ik het in de Surinaams Hindostaanse masala (kerrie). Maar ik was nu op zoek naar een andere smaak. Na wat speur- en denkwerk heb ik mijn eigen recept samengesteld. Het was spannend, omdat de vele bijzondere smaken van de verschillende ingrediënten, uiteraard, samen goed moesten smaken. Het eindresultaat van  mijn gerecht: SUBLIEM! Een aanrader voor iedereen die graag iets anders durft te eten. En eet je geen geit dan is dit gerecht ook prima te bereiden met eendenvlees. 

author Door Aivie

Aubergine broodjes met lijnzaadmeel

In de zoektocht naar koolhydraatarme broodvervangers, kwam ik op het idee op aubergine schijven te paneren met lijnzaadmeel en in de oven te roosteren. Een heerlijk alternatief. Let echter op bij de hoeveelheid hiervan. Aubergines bevatten relatief veel koolhydraten (per 100 gram 3 gram koolhydraten). En je eet al gauw een ons of 2 per portie. Dat zijn dan al gauw 6 gram koolhydraten. Zeker als je net start met de keto-lifestyle en je maximaal 20 gram koolhydraten per dan mag hebben. 

author Door Aivie

Calzone, gevulde KETO pizza

In de tijd dat ik studeerde,was er op de Oude Gracht in Utrecht een Italiaanse pizza kraam. Gerund door een Italiaan. Hoe vaak ik daar niet van een heerlijk stuk pizza of een calzone heb genoten, weet ik niet meer. Maar dat de allerbeste pizzaboer was, dat weet ik zeker! Zoals jullie inmiddels weten ben ik overgestapt op koolhydraatarme gerechten. En heel af en toe heb ik een ontzettende trek in de pizza of de gevulde versie hiervan, de calzone. Dit recept is vooral vanwege de koolhydraatarme variant van het deeg, voor mij een favoriet. Voel je vrij om de vulling van de calzone nar eigen inzicht aan te passen. Het recept van het deeg is perfect! 

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016