Psylliumvezel wraps

In de zoektocht naar kha broodsoorten stuitte ik op het ingrediënt psylliumvezels. Deze vezels bevorderen de stoelgang en geven sneller een verzadigd gevoel. Het zijn de buitenste schilletjes van de zaadjes van de plant  plantago ovato (Latijnse benaming). Het deeg dat ik voor dit broodgerecht heb gemaakt, voelt rubberachtig aan. Ik heb er kleine wraps van gemaakt. Je kunt ook grotere wraps maken.

author Door Aivie

Volkoren speltmeel chapati’s met spinazie

Er zijn zoveel roti soorten, maar ook zoveel meelsoorten. Spelt is gezonder dan bijvoorbeeld tarwemeel. Spelt bevat vitamine B3 en veel meer mineralen dan  tarwe, onder andere koper, fosfor, magnesium, ijzer en zink. Dit recept is is een variant op de chapati en gemaakt van spelt volkorenmeel. 

author Door Aivie

Eierwraps

Hoe minder koolhydraten per gerecht, des te blijer wordt ons lichaam. Daarom zijn deze eierwraps een uitstekend alternatief voor de reguliere wraps. Deze wraps kunnen 2-3 weken in de koelkast bewaard worden. 

author Door Aivie

Pindakip

Pindakip, wat een heerlijk gerecht! De kip is gemakkelijk te vervangen door een ander vleessoort. Ik persoonlijk vind het het lekkerst, als dit gerecht wordt bereid met soepkip. De kip kan daardoor langer doorsudderen en trekken de smaken goed in het vlees. je kunt dit gerecht 1 a 2 dagen van te voren klaarmaken. Hoe langer het staat, hoe beter de smaken van alle kruiden intrekken.

author Door Aivie

Broodtaart (vegetarisch en of veganistisch)

Dit gerecht is waarschijnlijk ooit ontstaan omdat er iets met oud brood moest worden gedaan. Weggooien van voedsel is zonde en met een paar ingrediënten kun je altijd nog iets lekkers klaarmaken. Dit is het verhaal dat ik te horen heb gekregen. Ik ben dol op broodtaart. En het mooie van dit recept is dat het wederom vegetarisch is en je kunt het zelfs veganistisch bereiden. Vervang de custardpoeder door agaragar, de roomboter door cacaoboter of geurloze kokosolie en gebruik notenmelk in plaats van koemelk. 

author Door Aivie

Pizzabodem van bloemkool (vegetarisch)

Ik ben geen grote pizza-liefhebster, maar zo af en toe vind ik dit gerecht lekker. Ik let best wel op de hoeveelheid koolhydraten, zout en vet  in een gerecht. Ik vind daarom mijn pizzabodem van bloemkool een mooi alternatief. Ik voeg helemaal geen zout toe aan dit gerecht, omdat de kaas en olijven al meer dan genoeg zout bevatten. Voel je vrij om de vulling naar eigen inzicht te variëren. Houd alleen rekening met de gaartijd van ieder ingrediënt.

author Door Aivie

Kadhai matar (gewokte doperwten)

Doperwten bevatten eiwitten die de afgifte van gal stimuleren en daardoor kan het cholesterol op gezond niveau kan komen. Daarnaast hebben doperwten ook veel antioxidanten. En omdat doperwten veel vezels bevatten, werken ze ook bevorderlijk voor de stoelgang.  Kortom een groentesoort die je minimaal 1 keer per week zou moeten eten. Ik maak deze groenten regelmatig klaar, omdat het vooral snel, simpel en vooral smaakvol te bereiden is. Dit gerecht is binnen 15 minuten klaargemaakt.

author Door Aivie

Vis uit de oven

Ik ben geen vis liefhebster. Maar dat wil niet zeggen dat ik het niet graag klaarmaak. Mijn man is er dol op en daarom maak ik zeer regelmatig vis klaar. Vis uit de oven is een mooie manier om snel, gezond en gevarieerd te genieten van vis.

author Door Aivie

Avocado-tomatensalsa

Een gezonde en gemakkelijke salade, die je zo kunt eten of lekker op een stukje (oer)brood of bij de tapas.

author Door Aivie

Malvani masala (Kruidenmix uit Maharashtra)

Deze kruidenmix komt uit Malvan, een dorp uit de Westkust van Maharashtra, India. De kruidenmix bevat meer dan 10 specerijen en wordt vaak in non-vegetarische gerechten gebruikt. Maar niets let je om dit ook voor groentegerechten te gebruiken. Van origine is dit een zeer pittige kruidenmix en en ik heb daarom de hoeveelheid chili drastisch aangepast.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016