Khara bhat (Griesmeelrijst)

Griesmeel wordt veelal in zoete gerechten gebruikt. Dit gerecht komt uit de Zuid Indiase keuken, waar het als ontbijtgerecht geserveerd wordt. Dit is mijn versie van dit super lekker gerecht. 

author Door Aivie

Amandelkoekjes

Wie houdt er niet van een lekker koekje op zijn tijd? Ik vind het heerlijk om met een een lekkere kruidenthee op de bank te genieten van een koekje. En dit koekje is ook koolhydraatarm en past daarom perfect in een keto lifestyle.

author Door Aivie

Koriander-knoflook pesto

Een paar maanden geleden had ik mooie verse Egyptische knoflook in een weckpot met arachide olie en verse chilipepers weggezet. Dat heb samen met verse koriander tot een pesto fijn gemalen. Ik gebruik deze pesto als marinade voor verschillende gerechten.

author Door Aivie

Citroen (of limoen) chutney

Deze prachtige chutney mag eigenlijk niet ontbreken in je voorraadkast. De lichte bitterheid van de citroen, met de zurige smaak en de kruiden die aan deze chutney zijn toegevoegd, vormen een ware smaaksensatie! De meeste mensen die bekend zijn met de chutney kennen het vooral van de limoen. Uiteraard kun je die ook gebruiken, maar er is echt een smaakverschil of je de chutney van limoen of citroen maakt. 

author Door Aivie

Portobello kipburger

De portobello  is een van mijn favoriete paddenstoelen om te vullen. Maar je kunt het ook heel goed als een broodvervangers voor sommige broodrecepten gebruiken. Zo heb ik de portobello in plaats van bolletjes brood, als brood gebruikt. Het is een geweldige smaaksensatie! En ik heb de hamburger van kipgehakt gemaakt. Maar doe kun je uiteraard ook van andere vis- of vleessoorten maken of een mooie veganistische burger maken kan natuurlijk  ook.

author Door Aivie

Tempeh met groenten in tamarinde saus

EEen van de meest gebruikte ingrediënten voor vleesvervangers, is tempeh. Tempeh wordt gemaakt van sojabonen. Door fermentatie van de gekookte sojabonen en met een Rhizopus schimmel, binden binden de sojabonen zich tot stevig, doch zacht stuk. Tempeh heeft een licht bittere smaak. Tempeh kan op ontzettende veel verschillende manieren bereid worden. Dit is mijn recept, waarin ik gebruik maak van tamarinde.

author Door Aivie

Teroi (vleugelkomkommer) met tomaten en kokoslie

Teroi of vleugelkomkommer, behoort tot de familie van de komkommerplanten. Dit gerecht is zeer eenvoudig te bereiden. Ik maak het vaak als bijgerecht bij de roti. 

author Door Aivie

Eksi kuku (Surinaamse eiercake)

Dit is een van de lekkerste Surinaamse cakes die met niet al te veel ingrediënten te bereiden is. Het lastige van deze cake is dat als je er niet de tijd voor neemt, in de haastigheid het beslag niet luchtig genoeg is en of de boter er niet goed doorheen wordt gespateld. Lees daarom dit recept eerst rustig door en volg dan stap voor stap de aanwijzingen. En zorg ervoor dat je de tijd neemt om de cake te maken en niet denkt dit even snel tussendoor te doen, als je het voor de eerste keer gaat bereiden. 

author Door Aivie

Gember-kurkumasap (verzachtend bij het hoesten)

Een van de meest vervelende verschijnselen bij een fikse verkoudheid of griep is het ellendige hoesten. Soms kort, maar vaak lang en intens. Ik heb baat bij dit zelf gemaakt drankje. Het verzacht de schraalheid in de keel en de luchtwegen. Daarnaast kun je door lang hoesten hardlijvig worden en gember bevordert de stoelgang. Zo blijft de natuurlijke stoelgang behouden.

author Door Aivie

Pistache-amandel barfi (Indiase zoetigheid)

Op de hindoefeesten is dit zoetig gerecht vaak aanwezig. Het erg simpel te bereiden en ook van te voren te bereiden. 

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016