Appelcake met walnoten

De appelcake is een van de smakelijkste cake soorten. De appelcake kun je ook naar eigen inzicht varieren.

author Door Aivie

Broccoli broodjes (inclusief de veganistische variant)

Ik houd erg graag van koolhydraatarme gerechten.  En vooral als de gerechten snel en gemakkelijk te bereiden zijn. Ik ben geïnspireerd geraakt door een recept dat ik gezien en ik heb er mijn eigen variant op gemaakt. Het is een simpel maar overheerlijk gerecht. Je kunt als maaltijd of snack serveren. En qua smaak kun je naar eigen inzicht variëren met de kruiden die je eraan toevoegt.

author Door Aivie

Surinaamse huzarensalade met zalm op basis van bloemkool (kha)

Dit is een geweldig recept! Echt! Je moet een ware fijnproever zijn om het verschil te merken tussen de huzarensalade met aardappelen gemaakt en deze  op basis van bloemkool. Probeer het uit zou ik zeggen en geniet van de mooie gezonde koolhydraten! Dit recept bevat ook tips om de salade vetarm en veganistisch te maken.

author Door Aivie

Seroendeng (geraspte kokos met gebakken pinda’s)

Bij een Indische rijsttafel,mag dit simpel en zeer smaakvol bijgerecht niet genieten. Door het gebruik van gedroogde ingrediënten, hoeft er geen vet toegevoegd te worden aan het roosteren van de seroendeng. Het is eenvoudig te bereiden en lang goed houdbaar. 

author Door Aivie

Aubergines uit de oven

Ik was op zoek naar snelle en lekkere gerechten voor een borrel thuis met  goede vrienden. Ik had weinig tijd voor de voorbereiding. En in tijdnood denk ik altijd aan gerechten die snel de oven in kunnen zonder al te veel te hoeven doen. En zie hier weer een mooi en lekker gerecht. 

author Door Aivie

Geroosterde gebakken kokosnoot

Wat doe je met een verse kokosnoot, behalve raspen en de melk ervan gebruiken in diverse gerechten. Ik had een kokosnoot liggen en wilde er een mooi Zuid Indiaas gerecht van maken.  In de Zuid Indiase keuken wordt veel kokosmelk- of olie gebruikt n gerechten. In dit simpel gerecht gebruik je de gehele kokosnoot. 

author Door Aivie

Ghoegerie of chana snack (kikkererwten)

Als kind vond ik deze snack helemaal niks. Dat kwam onder andere omdat je het op alle Hindostaans-Surinaamse feestjes kreeg. Daarbij was het ook nog veels te peper of had het absoluut geen smaak. Ik maak het nu zelf en ook al eet ik het niet vaak, zoals ik het maak, is het heerlijk. Het mooie van deze snack is dat je het qua voorbereiding lang van te voren kunt maken en en op het moment zelf binnen 10 minuten op tafel hebt staan. En het allerbelangrijkste, het mislukt nooit! 

author Door Aivie

Detoxwater basisrecept

Waarom zou je detoxwater drinken?
Omdat het ontzettend goed is voor je lijf! Het zuivert en zorgt ervoor dat de afvalstoffen je lichaam verlaten. Daarnaast bevatten de ingrediënten genoeg vitaminen en mineralen die je lichaam weer gebruikt om gezond en sterk te blijven. Drink ministers 1 liter van dit water iedere dag. Indien je fruit in het water gebruikt, doe dit dan met mate. Fruit bevat suikers en dat is voor mensen die aan diabetici lijden of een dieet volgen niet goed.

author Door Aivie

Katahar in kokosmelk met tomatenpuree

Er bestaan veel soorten broodvrucht. In Suriname zijn er twee bekende soorten. Eén zonder pitten en de andere met pitten. De laatste wordt door de Hindostaanse-Surinamers katahar (katahal in het Hindi) genoemd. De katahar lijkt erg op de alom bekende broodvrucht, maar bevat pitten en heeft een stekelige schil. De katahar wordt meestal in masala (Surinaams Hindostaanse kerrie) bereid met kokosmelk.  Dit recept is anders, maar zeker niet minder lekker. Voor het gemak gebruik ik het woord katahar in het recept in plaats van broodvrucht met pitten.

author Door Aivie

Keto mahanbhog van kokosmeel (offerspijs)

Dit is mijn keto versie van de traditionele versie van de mahanbhog. Van origine wordt dit gerecht met bloem of griesmeel bereid en geraffineerde suikers. Kokosbloem is zachter van smaak en laat een hele fijne bite achter. Het recept bevat nog geen 12 gram koolhydraten. Per persoon zit je op een vierde of de helft.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016