Bloemkoolbrood (koolhydratenarm)

Op mijn zoektocht naar koolhydraatarme broden, heb ik van een basis recept mijn eigen bloemkoolbrood gemaakt. Het smaakt heerlijk en is behalve als brood, ook gewoon zo te eten. Er zitten genoeg smaakmakers in, zodat het als een hartige plak cake kan worden gegeten. 

author Door Aivie

Chinese jus/saus

In de Surinaamse keuken, wordt een dunne jus geserveerd bij de geroosterde vleesgerechten. In dit recept geef ik de basis van deze saus aan. 

author Door Aivie

Chinese tayer (Taro) met geelwortel

Ben je op zoek naar eenvoudige, snelle en smaakvolle gerechten voor bij de roti? Dan is dit er 1 die niet mag ontbreken.

author Door Aivie

Eksi kuku (Surinaamse eiercake)

Dit is een van de lekkerste Surinaamse cakes die met niet al te veel ingrediënten te bereiden is. Het lastige van deze cake is dat als je er niet de tijd voor neemt, in de haastigheid het beslag niet luchtig genoeg is en of de boter er niet goed doorheen wordt gespateld. Lees daarom dit recept eerst rustig door en volg dan stap voor stap de aanwijzingen. En zorg ervoor dat je de tijd neemt om de cake te maken en niet denkt dit even snel tussendoor te doen, als je het voor de eerste keer gaat bereiden. 

author Door Aivie

Kipgehaktbrood (koolhydraatarm)

Gehaktbrood zijn er in vele variaties. Dit gerecht is zeer bewust en kan geheel vetvrij worden bereid. Dit gerecht kan van te voren bereid worden en op de dag van gebruik, kun je het afbakken.

author Door Aivie

Hot sauce (gemalen peper sambal)

Een neutrale sambal die bij bijna elke gerecht past is de hot sauce. Gemalen rode of gele pepers met wat verse limoensap, mag eigenlijk in geen enkele keuken ontbreken. Rode peper is een supergezonde groente. Pepers blijken heel veel gezonde mineralen en vitamines te bevatten. Het zit vol vitamine C en capsicum, zelfs meer dan er in een sinaasappel zit. Van capsicum worden ook medicijnen gemaakt tegen verkoudheid. Capsaïcine is de stof die scherpe smaak geeft aan de rode peper. De neus gaat ervan open; je kunt beter ademhalen. Dit recept is bestemd voor iedere soort peper en  kleur. 

author Door Aivie

Veganistische bananencake met rode kersen

Dit is mijn versie van de bananencake. Ik heb er heerlijke grote ontpitte diepvries kersen ingedaan. De lichtzurige smaak van de kersen smaakt lekker verfrissend bij het zoete van de banaan. Voel je vrij om de fruitsoort die je gebruikt aan te passen in dit recept. Hetzelfde geld voor de zaden. De basis voor het deeg bestaat uit de verschillende meelsoorten, hoeveelheid bananen, kokosolie en de amandelmelk. De rest kun je naar eigen inzicht aanpassen.

author Door Aivie

Frietjes van winterpenen of wortelen

Ik had nog een hele zak biologische winterpenen in de koelkast liggen en wist niet wat ik ermee moest klaarmaken en op welke wijze. Ik had trek in friet, maar ik wilde geen koolhydraten eten. Toen bedacht ik mij om van deze mooie winterpenen eens proberen frietjes te maken. Wat een geweldige ontdekking! Dit gerecht verschijnt bijna iedere week op het menu. 

author Door Aivie

Keto samosa’s (deeg)

Minimaal één keer per jaar maak ik deze snack. Meestal is dat op Divali, het Hindoeïstisch Lichtjesfeest. Op deze dag wordt er vegetarisch gegeten en is de vulling die ik kies, paneer of alleen groenten. De vulling an ook uit vlees bestaan. Gebruik dan liever gehakt. De recepten voor de vulling en de chutney’s kun je apart terugvinden op de website.

author Door Aivie

Surinaams Javaanse kip

De Javaanse kip uit de Surinaamse keuken is een heerlijk gerecht. Met alle ingrediënten in huis, is dit gerecht zo op tafel. Een voordeel is dat van dit gerecht is dat je het een dag van te voren kunt maken. Omdat dan de smaken van de kruiden er nog beter intrekken.Dit is de wijze waarop ik het klaarmaak.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016