Anda tamatar (ei in tomatensaus)

In het weekend eet mijn man graag een eenvoudige roti (zonder toevoeging van vulling en vet). Dit gerecht is supersnel te bereiden en vooral heerlijk bij een laat ontbijt in het weekend. Dit ei-gerecht kan ook prima op een lekker pistolet gegeten worden. 

author Door Aivie

Keto gember cake

Als je van gember houdt, dan moet je deze cake zeker bereiden! Gebruik verse gember en houd je van een pittige smaak, zorg er dan ook voor dat je de kleine gemberwortels gebruikt. Die zijn zijn krachtiger van smaak. Persoonlijk heeft die soort ook mijn voorkeur. 

author Door Aivie

Trio basil pesto

Een heerlijke pesto die je in salades, maar ook in marinades of gewoon als dipsaus kunt gebruiken.

author Door Aivie

Surinaamse pastei (inclusief vegetarische variant)

Welke keuken kent geen eigen variant van de pastei? Of het nu pie, bastilla of pastei wordt genoemd, de combinatie van een hartige of zoete vulling in een (krokante) deeg blijft heerlijk! Een  van mijn favoriete pastei-soorten is de Surinaamse pastei. Ik ben hiermee opgegroeid. Als kind kan ik mij herinneren hoe mijn moeder met de tantes en vriendinnen steeds op  zoek waren naar de beste vulling en het krokantste deeg. Uiteindelijk is dit het recept zoals ik die van mijn moeder heb geleerd.  Een heerlijk gerecht uit de de Surinaamse keuken.

author Door Aivie

Surinaamse kippenlever-maagjes sambel

Orgaanvlees wordt bijna in iedere keuken bereid en op vee verschillende wijzen. In Suriname is sambel bereid van kippenlever, -maagjes en ook -hartjes een delicatesse die op diverse wijze wordt bereid. Dit recept is van mij en is naar eigen smaak samengesteld. 

author Door Aivie

Sim, Surinaamse peulvrucht in tomaat (met tips)

Dit gerecht wordt door vele mensen vaak met  Surinaams Hindostaanse masala (kerrie) bereid. Veelal wordt het ook met warme vis of droge garnalen en of aardappelen gemixt. Persoonlijk hebben deze bereidingswijzen niet mijn voorkeur. Ik ben met de sim gaan experimenteren en heb er dit eenvoudig, maar heerlijk gerecht van gemaakt. Sim peulen zijn best hard en het gaar koken ervan neemt vooral de kooktijd in beslag. Ik maak het zelf zonder toevoeging van vet en zout. Ik geef in de tips ook de bereidingswijze in de masala en eventueel met toevoeging van de warme vis, droge garnalen en of aardappelen.

author Door Aivie

Bloemkool kippastei

Als je op zoek bent naar een koolhydratenarm variant van de Surinaamse pastei, is dit een perfecte vervanger. Ik heb mijn creatieve geest weer helemaal los laten gaan.  Dit recept is goed voor een springvorm van circa 25 cm en bevat 4 grote tot 6 normale porties. 

author Door Aivie

Hele bloemkool of broccoli uit de oven (slowcooked)

Ik daag mijzelf iedere keer weer uit om met een basis product steeds weer een nieuw recept te maken. Ik heb een tijdje geleden mooie kleine bloemkolen gekocht. Dat formaat leent zich uitstekend om een mooi eenpersoons gerecht te maken. Kun je geen kleine bloemkolen vinden, koop dan 1 grote en snijd het in 4 grote stukken. Dit gerecht kan ook prima met broccoli worden bereid. Voel je vrij om je eigen marinade te maken. 

author Door Aivie

Fijn gesneden spruiten, vetvrij gewokt

Houd je niet van spruiten? Dan moet je deze bereidingswijze eens uitproberen. Ik eet mijn spruiten niet anders meer sinds ik deze bereidingswijze heb ontdekt.

author Door Aivie

Courgette hummus (koolhydratenarm)

Hummus is een dipsaus uit de Arabische keuken , waarbij de kikkererwten de basis vormen. In een koolhydratendarm dieet, zijn de kikkererwten niet een bewuste keuze en ik heb ik deze dipsaus getracht van alleen groenten te maken. En het smaakt voortreffelijk! De courgette kan gemakkelijk vervangen worden door gekookte bieten, avocado, gekookte pompoen, gekookte wortelen, gekookte koolrabi etc. 

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016