Vegetarische maizena koekjes

Verslavend zijn deze koekjes! Net als chips, je begint met 1 en voor je het weet heb je er bijna een bakje van op! Deze koekjes zijn misschien wel een van de beroemdste Surinaamse koekjes. Het fijne ervan is dat ze lang houdbaar zijn, dus een flinke voorraad bakken, is nooit verkeerd. 

author Door Aivie

Bieten-chapati’s

Ik ben altijd op zoek naar gezondere en bewuste variaties op bestaande gerechten. Zo ben ik op het idee gekomen om chapati’s (Indiase roti/brood) met groenten erin te maken. Het enige wat ik gedaan heb, is de bewuste groente pureren, kruiden en mengen met volkorenmeel. Het is een mooi vetarme variant op de vaak vettige paratha’s of andere gevulde en met of in olie gebakken roti’s. En vooral een uitkomst voor de slechte groenten-eters! 

author Door Aivie

Hot sauce (gemalen peper sambal)

Een neutrale sambal die bij bijna elke gerecht past is de hot sauce. Gemalen rode of gele pepers met wat verse limoensap, mag eigenlijk in geen enkele keuken ontbreken. Rode peper is een supergezonde groente. Pepers blijken heel veel gezonde mineralen en vitamines te bevatten. Het zit vol vitamine C en capsicum, zelfs meer dan er in een sinaasappel zit. Van capsicum worden ook medicijnen gemaakt tegen verkoudheid. Capsaïcine is de stof die scherpe smaak geeft aan de rode peper. De neus gaat ervan open; je kunt beter ademhalen. Dit recept is bestemd voor iedere soort peper en  kleur. 

author Door Aivie

Gember-kurkumasap (verzachtend bij het hoesten)

Een van de meest vervelende verschijnselen bij een fikse verkoudheid of griep is het ellendige hoesten. Soms kort, maar vaak lang en intens. Ik heb baat bij dit zelf gemaakt drankje. Het verzacht de schraalheid in de keel en de luchtwegen. Daarnaast kun je door lang hoesten hardlijvig worden en gember bevordert de stoelgang. Zo blijft de natuurlijke stoelgang behouden.

author Door Aivie

Ghoegerie of chana snack (kikkererwten)

Als kind vond ik deze snack helemaal niks. Dat kwam onder andere omdat je het op alle Hindostaans-Surinaamse feestjes kreeg. Daarbij was het ook nog veels te peper of had het absoluut geen smaak. Ik maak het nu zelf en ook al eet ik het niet vaak, zoals ik het maak, is het heerlijk. Het mooie van deze snack is dat je het qua voorbereiding lang van te voren kunt maken en en op het moment zelf binnen 10 minuten op tafel hebt staan. En het allerbelangrijkste, het mislukt nooit! 

author Door Aivie

Bara (hartige snack van groene mungbonen)

Dit is misschien wel de beroemdste snack uit de Surinaams Hindostaanse keuken. Er zijn vele manieren waarop deze snack wordt bereid. Dit is mijn versie. Het belangrijkste is dat de bara, na het frituren niet vettig is, krokant en toch zacht is. En zelfs na 1 of 2 dagen, moet de bara nog zacht zijn.

author Door Aivie

Rabarber chutney

Rabarber chutney is heerlijk friszuur en  kan het beste in de maanden mei en juni worden klaargemaakt. Dat zijn de top maanden voor deze groentesoort. De friszure rood-groene stengels zijn eigenlijk kort in het jaar te verkrijgen. Van mei tot en met juli kun je genieten van deze groente.

author Door Aivie

Bieten hummus

Van origine wordt hummus van kikkererwten gemaakt. Maar aangezien ik altijd op zoek ben naar gezondere en bewustere gerechten, heb ik gekookte  bieten toegevoegd aan dit gerecht. Weer een heerlijke ontdekking en zo eten de niet-groenten liefhebbers, toch ongemerkt groenten.  En niet te vergeten, bieten bevatten o.a. veel anti-oxidanten en ijzer!

author Door Aivie

Courgette hummus (koolhydratenarm)

Hummus is een dipsaus uit de Arabische keuken , waarbij de kikkererwten de basis vormen. In een koolhydratendarm dieet, zijn de kikkererwten niet een bewuste keuze en ik heb ik deze dipsaus getracht van alleen groenten te maken. En het smaakt voortreffelijk! De courgette kan gemakkelijk vervangen worden door gekookte bieten, avocado, gekookte pompoen, gekookte wortelen, gekookte koolrabi etc. 

author Door Aivie

Batata Harra (aardappelen met koriander)

Een van mijn favoriete gerechten uit de Arabische keuken, is dit aardappelgerecht. Een eenvoudig, maar heerlijk gerecht! Ik eet het graag als een snack met een goed glas wijn of een lekkere cocktail. 

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016