Bieslook-ei salade

Ik ben dol op eieren en een heerlijke ei-salade is bij mij altijd welkom. In de zomer groeit de bieslook altijd snel in mijn tuin. Een zeer dierbare kruid, die gemakkelijk de winter doorkomt. Deze salade is simpel en bijzonder lekker. Ik zal ook tips meegeven hoe de salade bewuster en gezonder kunt maken. 

author Door Aivie

Indian masala chai (Indiase thee)

Dit is mijn favoriete ochtend drank! Ik kan hier zo intens van genieten. Veel mensen denken bij de Indiase chai dat het smaakt zoals de curry’s. Pittig en gekruid. Dat is het alles behalve. Ik maak de chai met veel melk. Drink je geen melk of ben je allergisch voor koeienmelk, vervang dan de melk door alleen water of gebruik niet-dierlijke melksoorten. Zo  heb je direct een mooie Ayurvedische versie van de Indian masala chai. 

author Door Aivie

Javaanse garnalen sambel

Deze sambel smaakt ontzettend lekker bij  de nasi, bami of telo (gefrituurde cassave of yuca). Het is simpel te bereiden met een paar ingrediënten en maanden houdbaar in de koelkast. Ik maak deze sambel zelf, omdat ik in plaats van de slechte geraffineerde suikers, gebruik maak van een mooie natuurlijke suiker, de palmsuiker. De kant en klare Javaanse sambels bevatten de goedkope slechte suikers. Ik heb altijd een potje in huis. En je kunt er zo een vegetarische versie van maken, door gewoon de garnalen weg te laten.

author Door Aivie

Spaghetti met wilde spinazie

Dit gerecht is een aanrader voor alle fijnproevers en fans van de Italiaanse keuken! Jaren geleden heb ik een soortgelijk gerecht gegeten in een restaurant. En ik heb dit gerecht met de smaken van toen, zelf klaargemaakt en mijn eigen smaak eraan gegeven. Ik vind de combinatie van de spaghetti met de chardonnay voortreffelijk! En drink of gebruik je geen alcohol, laat dan de chardonnay weg. 

author Door Aivie

Viadoe (vegetarisch inclusief de veganistische versie)

Hierbij dan eindelijk mijn recept voor de viadoe. Deze cake wordt door iedereen toch net wat anders bereid. Dit is mijn versie en is een favoriet gerecht in mijn familie en vriendenkring. Lees het recept goed door en ik hoop dat de foto’s de bereiding verduidelijken. En bekijk ook  de video, waarin ik stap voor stap uitleg hoe je de viadoe maakt. Lukt het niet, stuur mij dan een berichtje voordat je aan de slag gaat. Het ziet er ingewikkelder en bewerkelijker uit dan het is. Neem je tijd als je dit voor de eerste keer gaat maken. Heel veel succes en maak je twist (jouw variatie)!

author Door Aivie

Goedangang of Gudangang

Een van de simpelste en lekkerste kokosgerechte vind ik de Javaans-Surinaamse gudangang. Met een paar ingrediënten heb je een heerlijk bijgerecht dat vooral goed smaakt bij gestoomde of geblancheerde groenten. Het recept bevat tevens de vegetarische versie.

author Door Aivie

Courgette kofta’s in tomatencurry

Kofta’s zijn balletjes die worden gemaakt van groenten, paneer (jonge kaas), vis of vlees of een combinatie daarvan. De groenten- en paneer kofta’s zijn mijn favoriet. Dit gerecht kan je gerust van te voren bereiden, zodat de kruiden van de curry beter in de kofta’s trekken. Dit gerecht is redelijk vetarm. Alleen de kofta’s worden gefrituurd. En indien je de goede meelsoorten gebruikt, maak je hier een mooi koolhydratenarm gerecht van.

author Door Aivie

Sewai, Indiase versie

Ik ben dol op Indiase zoetigheden. In Suriname wordt dit gerecht anders bereid, met minder ingrediënten, maar net zo lekker. Dit gerecht kan zowel warm als koud worden gegeten. 

author Door Aivie

Gewokte groene bananen (met variatietips)

Dit type gerecht is erg populair in de Caraïbische, Zuid-Amerikaanse en  Aziatische keuken. Ik heb dit recept aangepast door de kruiden toe te voegen bij het voorkoken van de bananen. Behalve dat de kruiden een bron aan vitamines en mineralen bevatten, voegen ze heerlijke extra smaaksensatie toe aan het gerecht. Dit gerecht kan ook met andere aardvruchten als cassave, Chinese tajer of aardappelen worden bereid. 

author Door Aivie

Cheela’s

Een mooi glutenvrij en (redelijk) koolhydratenarme pannenkoek kan worden bereid met kikkererwtenmeel. Dit gerecht komt uit de Sri Lankaanse keuken. Ik vind het een heerlijke pannenkoek. Je kunt het gewoon zo uit het vuistje eten, of gebruiken als wrap of net als de Indiase roti met andere bijgerechten eten. Door de uien weg te laten, maak je er in een handomdraai een Ayurvedisch gerecht van. 

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016