Malvani masala (Kruidenmix uit Maharashtra)

Deze kruidenmix komt uit Malvan, een dorp uit de Westkust van Maharashtra, India. De kruidenmix bevat meer dan 10 specerijen en wordt vaak in non-vegetarische gerechten gebruikt. Maar niets let je om dit ook voor groentegerechten te gebruiken. Van origine is dit een zeer pittige kruidenmix en en ik heb daarom de hoeveelheid chili drastisch aangepast.

author Door Aivie

Veganistische appeltaart

Een echt Hollandse taart is de appeltaart. Deze taart kent veel verschillende recepten. Dit is mijn veganistische versie.

author Door Aivie

Groenten in Gujarati masala mix met noten

Dit is 1 van mijn favoriete Indiase groenten gerechten. Het is erg simpel te bereiden. De mix van kruiden is afkomstig uit de Indiase keuken uit de streek Gujarati. Het is erg simpel te bereiden. De meeste tijd zit hem in het wassen en snijden van de groenten. Ik was en snijd mijn groenten daarom 1 a 2 dagen van te voren en dan is dit gerecht in 15 minuten klaargemaakt. In een drukke werkweek kook je dan weer snel, simpel en vooral een heerlijk smaakvol en bewust gerecht.

author Door Aivie

Paneer ( Indiase jonge kaas)

Paneer is de benaming voor jonge kaas in de Indiase keuken. Een kaassoort waarmee zowel hartige als zoete gerechten worden bereid. Voor het gebruik van hartige gerechten kun je de paneer van te voren maken en invriezen. Ik adviseer om voor de zoete gerechten, de paneer minimaal 1 dag van te voren te maken (bewaar het in de koeling) en dan kun je het verder verwerken in het zoete gerecht. Maar nog beter is het om de paneer op de dag te maken.

author Door Aivie

Chili-kokos paneer met knoflookstengels

Hier kun je mij voor wakker maken, paneer gerechten! Paneer is jonge kaas en zeer eenvoudig te bereiden. Zie het recept bij de bestanden. Tip: ik maak de paneer van te voren en vries het in. Dan kun je in een korte tijd een heerlijk gerecht bereiden. Dit recept is geïnspireerd op het gebruik van het Indiase laurierblad. Voor meer informatie lees de blog over de verschillende soorten laurierblad.

author Door Aivie

Surinaams Javaanse kip

De Javaanse kip uit de Surinaamse keuken is een heerlijk gerecht. Met alle ingrediënten in huis, is dit gerecht zo op tafel. Een voordeel is dat van dit gerecht is dat je het een dag van te voren kunt maken. Omdat dan de smaken van de kruiden er nog beter intrekken.Dit is de wijze waarop ik het klaarmaak.

author Door Aivie

Langzaam gegaarde tijm scharrelkip (slowcooken)

Koken met ingrediënten, die je het liefst uit eigen tuin kunt oogsten, is misschien wel een van de geweldigste manieren om te genieten van het bereiden van je gerecht. In dit gerecht komen de citroenmelisse en tijm uit mijn eigen mini tuin. De overige ingrediënten heb ik helaas gekocht. Maar dat doet niets aan dit voortreffelijk smakelijk en gezond gerecht. Langzaam gegaarde scharrelkip met tijm!

author Door Aivie

Daal, (Indiase) linzensoep

Daal of linzensoep, de curry die in heel veel streken en gebieden als standaard gerecht wordt geserveerd. Het is een gerecht dat met weinig ingrediënten, vele monden kan vullen. Hoe armer de mensen, hoe dunner de soep. En hoe welvarender de mensen, hoe dikker en gevulder de daal is. Ik heb een paar tips gegeven waarbij je zelf kunt bepalen hoe je de daal wilt bereiden en eten. Er zijn heel veel soorten linzen. De een wat gezonder dan de ander. Dit gerecht is met iedere linzen soort te bereiden.

author Door Aivie

Marmercake

Een van de lekkerste cakesoorten vind ik de marmercake. Het is een mooie combinatie van 2 kleuren en ziet er daardoor altijd erg feestelijk uit. Ik bak zelf niet vaak, omdat ik anders zelf het grootste deel opeet. Er zijn heel veel verschillende recepten. Dit is het recept zoals ik mijn marmercake maak.

author Door Aivie

Cocktail: No More Stress

Ik ben dol op cocktails. Maar niet zomaar een cocktails. The homemade cocktails are the best!
Cocktails lijken op detox drankjes. Ze bevatten vruchten(sappen) en kruiden, maar helaas ook alcohol en siropen.De laatste twee zijn in grote hoeveelheden niet goed voor ons lijf. Maar zolang je alles met mate gebruikt, kan een cocktail op zijn tijd zeker geen kwaad.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016