Vegetarische pruimencake (inclusief de veganistische versie)

Vegetarische cake is sneller en simpeler te bereiden dan normale cake. De mixtijd is korter en zo ook de baktijd. Let erop dat je de gesneden pruimen en de amandelschaafsel goed omroert in het beslag, Zo zorg je ervoor dat de pruimen niet naar de bodem zakken, maar mooi over de gehele cakelaag verdeeld is.

author Door Aivie

Lijnzaadcrackers (veganistisch)

Lijnzaadcrackers zijn simpel te bereiden en erg gezond. Het mooie aan deze versie is dat het gerecht helemaal vrij is van dierlijke ingrediënten. Je kunt de zaden naar eigen inzicht variëren. De basis voor deze crackers vormen de gebroken lijnzaden. Lijnzaad bevat slijmstof, waardoor de gebroken zaadjes met toevoeging van vocht gemakkelijk kunnen hechten aan andere ingrediënten in een gerecht. Hierdoor is er geen bloem of ander meel nodig om de crackers krokant te bakken. Dit gerecht kun je door toevoeging van kruiden, naar eigen smaak blijven variëren.

author Door Aivie

Gegrild lamsvlees (inclusief kip versie)

Dit gerecht is zeer eenvoudig te bereiden en valt altijd goed in de smaak. Het belangrijkste is dat de kwaliteit van het vlees goed is. Vaak proeft lams- of schapenvlees naar de schaap. Dat heeft te maken met de wijze waarop het dier geslacht wordt en ook de wijze waarop je het vlees schoonmaakt en wast. Zie in de stappen de tips, om ervoor te zorgen dat het vlees geen nasmaak krijgt. 

author Door Aivie

Honingdrank (anti-griep of verkoudheidsdrank)

De honingdrank (anti-griep of verkoudheidsdrank), is inmiddels al zo populair dat bijna iedereen het wel kent, maar nog niet altijd precies weet wanneer en hoe dit simpel drankje bereid moet worden. De beste tijd om de honing drank te maken is de maand augustus. De maanden waarin de letter R in voorkomt, zijn de maanden waarin wij allemaal weleens wat verkouden of grieperig worden. Dit drankje moet minimaal 2 weken trekken, dus het liefst uiterlijk medio augustus bereiden.

author Door Aivie

Citroen (of limoen) chutney

Deze prachtige chutney mag eigenlijk niet ontbreken in je voorraadkast. De lichte bitterheid van de citroen, met de zurige smaak en de kruiden die aan deze chutney zijn toegevoegd, vormen een ware smaaksensatie! De meeste mensen die bekend zijn met de chutney kennen het vooral van de limoen. Uiteraard kun je die ook gebruiken, maar er is echt een smaakverschil of je de chutney van limoen of citroen maakt. 

author Door Aivie

Broccoli broodjes (inclusief de veganistische variant)

Ik houd erg graag van koolhydraatarme gerechten.  En vooral als de gerechten snel en gemakkelijk te bereiden zijn. Ik ben geïnspireerd geraakt door een recept dat ik gezien en ik heb er mijn eigen variant op gemaakt. Het is een simpel maar overheerlijk gerecht. Je kunt als maaltijd of snack serveren. En qua smaak kun je naar eigen inzicht variëren met de kruiden die je eraan toevoegt.

author Door Aivie

Kalkoen (slowcooked)

Een keer per jaar verschijnt er bij mij een kalkoen als feestgerecht op tafel. Dat is rond de feestdagen in de maand december. De voorbereiding neemt wat tijd in beslag, maar de bereiding is simpel. Kies voor slowcooken, zo blijft het vlees sappig en gebruik bij de kalkoen altijd wat extra vet. Kalkoen is van nature droog en is daarom juist weer een goede keuze als je opzoek bent naar een magere vleessoort. Maar wie maalt daarom gedurende de gezelligste periode van het jaar! 

author Door Aivie

Spinazietaart

Of je nu van groenten houdt of niet, deze taart vindt iedereen lekker en niemand heeft door dat er spinazie in is verwerkt! Een mooie en vooral lekkere taart om met de feestdagen op tafel te serveren. De kleuren passen perfect in de kerstsfeer. Ik heb intussen genoeg fans in de familie die speciaal om deze taart vragen.

author Door Aivie

Pom (inclusief de vegetarische en bewuste variant)

Pom is een typisch Surinaams gerecht, die ik nog nooit elders in welke variant dan ook in een andere keuken ben tegengekomen. De pom wordt van een aardvrucht, tayer, bereid. Het is een bewerkelijk gerecht en daarom maak ik dit nooit in kleine hoeveelheden. In ieder geval het marineren van de tayer doe ik altijd minimaal 2 kilo tayer. Dit recept is van mijn moeder. De bewuste versie en de vegetarische variant zijn mijn variaties hierop. Pom is een gerecht dat op vele manieren wordt bereid, naar de smaak van maker. Ik houd ervan als mijn pom zoetzuur van smaak is en het mooie rode kleur heeft van de tomaten. En zeker niet heet (peper) is. 

author Door Aivie

Surinaamse pastei (inclusief vegetarische variant)

Welke keuken kent geen eigen variant van de pastei? Of het nu pie, bastilla of pastei wordt genoemd, de combinatie van een hartige of zoete vulling in een (krokante) deeg blijft heerlijk! Een  van mijn favoriete pastei-soorten is de Surinaamse pastei. Ik ben hiermee opgegroeid. Als kind kan ik mij herinneren hoe mijn moeder met de tantes en vriendinnen steeds op  zoek waren naar de beste vulling en het krokantste deeg. Uiteindelijk is dit het recept zoals ik die van mijn moeder heb geleerd.  Een heerlijk gerecht uit de de Surinaamse keuken.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016