Bloemkool kippastei

Als je op zoek bent naar een koolhydratenarm variant van de Surinaamse pastei, is dit een perfecte vervanger. Ik heb mijn creatieve geest weer helemaal los laten gaan.  Dit recept is goed voor een springvorm van circa 25 cm en bevat 4 grote tot 6 normale porties. 

author Door Aivie

Gebakken lams in Kerala masala

Dit gerecht heb ik de allereerste keer in Pattaya (Thailand) gegeten. In het centrum van Pattaya bevinden zich ontzettend veel Indiase restaurants. In de 5 dagen dat ik in Pattaya verbleef heb ik tot 3 keer toe dit gerecht gegeten! Als snack met een lekker drankje, maar ook gewoon als hoofdgerecht bij de lunch of het diner. Het aantal ingrediënten kan je afschrikken om dit recept uit te proberen. Je kunt dit gerecht daarom het best in 2 fasen bereiden. Kook eerst je vlees van (bijvoorbeeld een avond van te voren of in de ochtend) en ga dan later op de dag het gerecht bereiden.

author Door Aivie

Chinese tayer (taro) in kokosmelk, een Thais gerecht

De Chinese tayer of taro is een wortelknol, die wit, grijs of rozig bruin tot blauwpaars van kleur kan zijn. De knollen worden gekookt, geroosterd, gebakken en of gefrituurd. De jonge bladeren en bladstelen kunnen ook worden gekookt en gegeten. Dit recept heb ik zelf gecreëerd en het gerecht is geïnspireerd door de Thaise keuken.

author Door Aivie

Tandoori masala

Ik probeer altijd alles zelf te maken, zo ook de verschillende kruidenmixen. De kant en klare varianten bevatten meestal stoffen die vooral ten goede komen aan de kleur en de houdbaarheid, de bekende of beter gezegd beruchte E-nummers. Deze masala (mix van kruiden) is erg eenvoudig te maken en lang houdbaar. 

author Door Aivie

Tomatensardines zonder toevoeging van vet en zout

Dit is een ontzettend bekend gerecht in de Surinaamse keuken. Het wordt ook weleens gekscherend, een eerste hulp gerecht genoemd. De reden daarvan is dat dit gerecht relatief goedkoop en supersnel te bereiden is. Je kunt het zowel op brood, met een roti of rijst eten. Kortom iedereen kan ervan genieten. 

author Door Aivie

Crunchy aloo (Knapperige aardappelen)

Heel vaak ontstaan bij mij gerechten, omdat ik ingrediënten en of producten in de (koel)kast heb staan. Zo is ook dit gerecht bedacht. Ik had 4 grote gekookte aardappelen in de koelkast en daar ben ik mee aan de slag gegaan. Het eindresultaat is subliem en dit gerecht bereid ik dan ook vaker in mijn keuken!

author Door Aivie

Khara bhat (Griesmeelrijst)

Griesmeel wordt veelal in zoete gerechten gebruikt. Dit gerecht komt uit de Zuid Indiase keuken, waar het als ontbijtgerecht geserveerd wordt. Dit is mijn versie van dit super lekker gerecht. 

author Door Aivie

Tamatar sabzi (Tomatencurry)

Tomaten zijn supergezond. Mannen zouden tomaten minimaal 3 keer per week moeten eten, omdat het de kans op prostaatkanker verkleint. Tomaten helpen ook tegen obesitas, zijn goed voor je botten en werkt preventief tegen de ziekte van Alzheimer. Tomaten bevatten ook ontzettend veel vitaminen (A, B1, B3, B6, C, E en K) en antioxidanten. De tomatenplant behoort ook tot de familie van de nachtschadeplanten. Mensen die een darmziekte hebben (o.a. Crohn, Gastritis), kunnen de tomaat liever vermijden.

Dit gerecht kwam tot stand omdat ik te veel rijpe tomaten in de fruitschaal had staan. Ik heb er een mooi, simpel, vetvrij en Ayurvedisch gerecht, naar eigen smaak, van gemaakt!

author Door Aivie

Jeera aloo (aardappelen met komijnzaad)

Waarschijnlijk is dit van mijn allereerste aardappelengerechten die ik uit de  Indiase keuken heb klaargemaakt. De smaak van komijn vind ik heerlijk. Er zijn veel veel verschillende recepten voor dit simpel gerecht te vinden. Dit is mijn versie. 

author Door Aivie

Veganistische mayonaise op basis van cashewnoten

Dit recept  is geïnspireerd door de Raw Food (ongekookt voedsel) keuken. Gebruik de rauwe noten volgens de aanwijzingen in het recept. Uiteraard kun je andere noten (para of pecan) gebruiken, maar persoonlijk vind ik de mayonaise op basis van cashewnoten het lekkerst. Voor het fijn malen van de noten wordt in de Raw Food keuken gebruik gemaakt van een krachtige blender. Mocht je deze niet in huis hebben, dan geef in je in het recept de tip, hoe je met een normale blender en staafmixer ook een mooie gladde saus kunt bereiden.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016