Surinaamse huzarensalade met zalm op basis van bloemkool (kha)

Dit is een geweldig recept! Echt! Je moet een ware fijnproever zijn om het verschil te merken tussen de huzarensalade met aardappelen gemaakt en deze  op basis van bloemkool. Probeer het uit zou ik zeggen en geniet van de mooie gezonde koolhydraten! Dit recept bevat ook tips om de salade vetarm en veganistisch te maken.

author Door Aivie

Rode bessen chutney

Het is geweldig om je gerechten te laten inspireren door het seizoen. Zo zag ik deze rode bessen of aalbessen staan en dacht hier moet ik iets mee! Ik heb een mooie en frisse chutney ervan gemaakt. Zonder toevoeging van vet en geen Surinaams Hindostaanse chutney masala gebruikt. Veel mensen denken dat chutney’s altijd (zeer) pittig van smaak zijn. Niets is minder waar. Chutney’s zijn een mooi bijgerecht die pittig kunnen zijn, maar vaak vooral zuur, zoet of zoetzuur van smaak zijn. En ze worden als bijgerecht bij diverse gerechten geserveerd. Ook voor deze chutney geldt, lust je geen peper, laat het dan gerust weg. 

author Door Aivie

Gefrituurde vis in dikke tomatensaus

Mijn vader is een grote visliefhebber en van hem heb ik aanwijzingen voor dit recept gehad. Gefrituurde vis in een dikke tomatensaus met o.a. veel uien en verse tomaten. Ik ben geen visliefhebster, maar dit gerecht vind ik heerlijk. En met wat nostalgische herinneringen aan de tijd dat ik als kind in Suriname heb gewoond, is dit voor mij een zeer bijzonder gerecht, die ik heel vaak in Suriname voor mijn vader mocht bereiden. 

author Door Aivie

Veganistische lijnzaadwraps

Out of the box koken geeft een super voldaan gevoel! Wetende dat je gezond en bewust bezig bent, zonder rare voedingsmiddelen in je gerechten, die je heel vaak  in kant en klare producten aantreft, eet ook veel lekkerder. Dit recept is vetvrij, koolhydratenarm en ik heb er geen zout aan toegevoegd. De wraps kun je behalve vullen en oprollen, ook als een goede vervanger van de roti gebruiken.  

author Door Aivie

Koolhydratenarm brood

Een super gemakkelijk recept en koolhydratenarm. Met een paar ingrediënten en eventueel kruiden naar smaak, tover je dit brood in een uurtje op tafel.

author Door Aivie

Surinaams Javaanse bami

Ik ben dol op bami. Ik heb 2 favorieten: de pad thai (Thaise rijst bami) en de Surinaams Javaanse bami. Maar omdat het veel koolhydraten bevat eet ik het bami hoogstens 3 tot 4 keer per jaar. Ik heb het recept voor de Javaans Surinaamse bami van een goede vriendin gekregen. Uiteraard heb ik het recept naar eigen smaak aangepast.

author Door Aivie

Gewokte ijsbergsla of andere sla soorten

Ik ben persoonlijk geen fan van rauwkost, omdat het vaak koud is. Ik houd van warme gerechten. Zo ben ik het op idee gekomen om dit gerecht te maken. Ik heb eigenlijk niets anders gedaan, behalve dan het wokken, dan wanneer je een rauwkost salade maakt. Dit gerecht valt bij jong en oud in de smaak. Binnen 10 minuten heb je het gerecht voorbereid en klaargemaakt. Sla bevat ontzettend veel gezonde vezels en je kunt het  niet vaak genoeg eten.  Dit ga ik zeker vaker maken.

author Door Aivie

Surinaamse kippenlever-maagjes sambel

Orgaanvlees wordt bijna in iedere keuken bereid en op vee verschillende wijzen. In Suriname is sambel bereid van kippenlever, -maagjes en ook -hartjes een delicatesse die op diverse wijze wordt bereid. Dit recept is van mij en is naar eigen smaak samengesteld. 

author Door Aivie

Hoe kook je een perfect ei?

Het koken van een ei lijkt gemakkelijk, maar dat lukt helaas niet bij iedereen. Ik geef in dit recept aan hoe ik mijn perfect ei kook voor soorten gekookte eieren: zacht, halfzacht en hard gekookt.

author Door Aivie

Ei-curry

Dit recept is geïnspireerd door de Indiase keuken en heb ik naar eigen smaak samen gesteld. Het gebruik van kruiden vraagt om kennis en goede smaakpapillen. Sommige kruiden kunnen bij een te veel ervan, al snel bitter of te heet smaken in het gerecht. Ik lees daarom altijd heel kritisch een recept door voor ik het überhaupt ga uitproberen. Aangezien ik mij zelden aan recepten houd, komt het qua smaak uiteindelijk altijd goed. Mijn advies voor dit gerecht is dan ook, lees het goed door voordat je het gaat maken. En indien nodig pas het naar eigen smaak aan. Ik heb onderaan het recept ook wat tips gegeven. 

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016