Bitawiri in kokosmelk, een Surinaamse groenten

Cestrum latifolium is de Latijnse benaming voor de bitawiri (bitterblad letterlijk vertaald). Deze groenten is vooral erg populair in de Surinaams-Creoolse keuken. De groente behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, aubergine, paprika etc. Bitawiri is bitter van smaak en bevat daardoor veel ijzer en anti-oxidanten. Ik eet deze groenten graag gestoomd of  heerlijk in kokosmelk bereid.

author Door Aivie

Courgette crackers (inclusief de veganistische versie)

In mijn zoektocht naar koolhydraatarme gerechten heb ik dit recept bedacht en uitgeprobeerd.  Naast de lijnzaadcrackers, zijn deze crackers een heerlijke variant van de vegetarische en koolhydraatarme crackers. Deze cracker bevat naar verhouding evenveel zaden en noten als groenten. Een mooi vezelrijk, en zeer koolhydraatarm gerecht! 

author Door Aivie

Marmercake

Een van de lekkerste cakesoorten vind ik de marmercake. Het is een mooie combinatie van 2 kleuren en ziet er daardoor altijd erg feestelijk uit. Ik bak zelf niet vaak, omdat ik anders zelf het grootste deel opeet. Er zijn heel veel verschillende recepten. Dit is het recept zoals ik mijn marmercake maak.

author Door Aivie

Goedangang of Gudangang

Een van de simpelste en lekkerste kokosgerechte vind ik de Javaans-Surinaamse gudangang. Met een paar ingrediënten heb je een heerlijk bijgerecht dat vooral goed smaakt bij gestoomde of geblancheerde groenten. Het recept bevat tevens de vegetarische versie.

author Door Aivie

Bieten halwa (Indiase pudding)

Een minder bekende groente waarmee de halwa (Indiase pudding) ook kan worden bereid, zijn bieten. Als je geen bieten lust, zul je je verbazen, dat je dit wel lekker vindt. Het is dit een gerecht, waarbij de kruiden en de suiker samen een heerlijke brij aan fijne smaken vormen. En de kleur van de bieten zorgt ervoor dat het oogstrelend gerecht is, als het op tafel staat of uitgeserveerd wordt.

author Door Aivie

Tamatar sabzi (Tomatencurry)

Tomaten zijn supergezond. Mannen zouden tomaten minimaal 3 keer per week moeten eten, omdat het de kans op prostaatkanker verkleint. Tomaten helpen ook tegen obesitas, zijn goed voor je botten en werkt preventief tegen de ziekte van Alzheimer. Tomaten bevatten ook ontzettend veel vitaminen (A, B1, B3, B6, C, E en K) en antioxidanten. De tomatenplant behoort ook tot de familie van de nachtschadeplanten. Mensen die een darmziekte hebben (o.a. Crohn, Gastritis), kunnen de tomaat liever vermijden.

Dit gerecht kwam tot stand omdat ik te veel rijpe tomaten in de fruitschaal had staan. Ik heb er een mooi, simpel, vetvrij en Ayurvedisch gerecht, naar eigen smaak, van gemaakt!

author Door Aivie

Gegrilde lams spareribs

Spareribs van het varken wordt het meest gegeten. Dat spareribs ook van het lam bestaat, is niet zo bekend. Het is niet overal verkrijgbaar en is ook een stuk duurder dan die van het varken. Je kunt dit stuk vlees bij de meeste Islamitische slagers kopen. En anders is bestellen bij een goed gesorteerde slager uiteraard ook een mogelijkheid. 

author Door Aivie

Appelcake met walnoten

De appelcake is een van de smakelijkste cake soorten. De appelcake kun je ook naar eigen inzicht varieren.

author Door Aivie

Broccoli broodjes (inclusief de veganistische variant)

Ik houd erg graag van koolhydraatarme gerechten.  En vooral als de gerechten snel en gemakkelijk te bereiden zijn. Ik ben geïnspireerd geraakt door een recept dat ik gezien en ik heb er mijn eigen variant op gemaakt. Het is een simpel maar overheerlijk gerecht. Je kunt als maaltijd of snack serveren. En qua smaak kun je naar eigen inzicht variëren met de kruiden die je eraan toevoegt.

author Door Aivie

Surinaamse huzarensalade met zalm op basis van bloemkool (kha)

Dit is een geweldig recept! Echt! Je moet een ware fijnproever zijn om het verschil te merken tussen de huzarensalade met aardappelen gemaakt en deze  op basis van bloemkool. Probeer het uit zou ik zeggen en geniet van de mooie gezonde koolhydraten! Dit recept bevat ook tips om de salade vetarm en veganistisch te maken.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016