Broccoli balletjes

Broccoli is ontzettend gezond en zou je volgens de wetenschap iedere dag wel mogen eten. Ik experimenteer graag en was op zoek naar een andere manier van de bereiding van de broccoli. Ik wilde dit gerecht als eerst als een stamppot gerecht maken, maar terwijl ik aan het prakken was, werd ik nog creatiever en bedacht de geprakte broccoli tot balletjes om te vormen. Dit gerecht staat nu wekelijks bij mij op het menu!

author Door Aivie

Calzone, gevulde KETO pizza

In de tijd dat ik studeerde,was er op de Oude Gracht in Utrecht een Italiaanse pizza kraam. Gerund door een Italiaan. Hoe vaak ik daar niet van een heerlijk stuk pizza of een calzone heb genoten, weet ik niet meer. Maar dat de allerbeste pizzaboer was, dat weet ik zeker! Zoals jullie inmiddels weten ben ik overgestapt op koolhydraatarme gerechten. En heel af en toe heb ik een ontzettende trek in de pizza of de gevulde versie hiervan, de calzone. Dit recept is vooral vanwege de koolhydraatarme variant van het deeg, voor mij een favoriet. Voel je vrij om de vulling van de calzone nar eigen inzicht aan te passen. Het recept van het deeg is perfect! 

author Door Aivie

Amandelkoekjes

Wie houdt er niet van een lekker koekje op zijn tijd? Ik vind het heerlijk om met een een lekkere kruidenthee op de bank te genieten van een koekje. En dit koekje is ook koolhydraatarm en past daarom perfect in een keto lifestyle.

author Door Aivie

Munt-koriander chutney (Podina ke Chutney)

Dit is een heerlijke frisse chutney. Ik eet deze chutney niet alleen met een snack, maar ook bij een vegetarische maaltijd. Deze chutney smaakt het lekkerst als het vers is bereid.

author Door Aivie

Samosa vullingen

Samosa is een een Indiase snack. Ik heb heel lang geleden in India de samosa voor het eerst gegeten met een vulling van paneer (jonge kaas) en cashewnoten. Ik vergeet dat moment nooit meer. Wat en geweldige combinatie e al de kruiden door de vulling heen maken het af! De vullingen verschillen per persoon en ook per streek. Zie mijn tips onderaan het recept. De indiase samosa verschilt in smaak met die van de Surinaamse. Stiekem vind ik de Indiase versie met de verschillende vullingen het lekkerst. 

author Door Aivie

Courgette crackers (inclusief de veganistische versie)

In mijn zoektocht naar koolhydraatarme gerechten heb ik dit recept bedacht en uitgeprobeerd.  Naast de lijnzaadcrackers, zijn deze crackers een heerlijke variant van de vegetarische en koolhydraatarme crackers. Deze cracker bevat naar verhouding evenveel zaden en noten als groenten. Een mooi vezelrijk, en zeer koolhydraatarm gerecht! 

author Door Aivie

Keto Kentucky fried chicken

Wie is er niet dol op, de Amerikaanse Kentucky fried chicken! Echter ben ik toch steeds op zoek naar de koolhydraatarme versies van al dit soort gerechten. Zo heb ik de paneermeel van brood, vervangen door lijnzaadmeel. Even anders, maar net zo lekker! 

author Door Aivie

Okra op azijn

Ik zou sommige groenten wel iedere dag willen eten. Okra is er een van! Dit bijgerecht herinner ik van vroeger. Mijn moeder had altijd andere groenten dan alleen de komkommer op azijn staan. Zo had zij ook kouseband, sopropo (bitter melon) en okra heel vaak als zuurgoed als bijgerecht. Ik vind het heerlijk om bij het warm eten ook iets zuur als bijgerecht te eten. Maar ook op brood met hartig beleg smaken groenten op azijn heerlijk.

author Door Aivie

Gulab jamun gemaakt met melkpoeder

Dit is net als de rasmalai, ook een heerlijk Indiase zoetigheid. Ik maak het niet zo vaak, omdat het best tijdrovend is en je qua hoeveelheid het niet alleen op krijgt. Ik maak minimaal 3 keer de hoeveel van de aangegeven ingrediënten. Dan loont het de tijd en inzet om dit gerecht te maken. 

author Door Aivie

Kheer, Indiase rijstpudding

Kheer is de Indiase versie van de dessertrijst. Persoonlijk vind ik het door de kardemom en saffraan veel verfijnder smaken. Dit gerecht wordt ook als offerspijs gebruikt bij Hindoestaanse (religieuze) bijeenkomsten. Je kunt het gerecht 2 tot 3 dagen van te voren maken, wanneer je het als een dessert serveert.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016