Broccoli is ontzettend gezond en zou je volgens de wetenschap iedere dag wel mogen eten. Ik experimenteer graag en was op zoek naar een andere manier van de bereiding van de broccoli. Ik wilde dit gerecht als eerst als een stamppot gerecht maken, maar terwijl ik aan het prakken was, werd ik nog creatiever en bedacht de geprakte broccoli tot balletjes om te vormen. Dit gerecht staat nu wekelijks bij mij op het menu!
De meeste chutney’s worden van fruitsoorten bereid. In mijn zoektocht naar een mooie keto-proof chutney, bedacht ik het van zuurkool te breiden. Het gerecht is simpel te bereiden en smaakt perfect bij andere gerechten of snacks. Ik eet mijn chutney graag op een koolhydraatarme cracker met en stuk kaas.
Erwtensoep bereid met de groene linzen bevat veel koolhydraten. Voor mij een uitdaging om een koolhydraatarme versie te bereiden. Dat is prima gelukt! Het voordeel van deze versie is dat deze versie ook minder zwaar op de maag ligt.
Dit is een heerlijke frisse chutney. Ik eet deze chutney niet alleen met een snack, maar ook bij een vegetarische maaltijd. Deze chutney smaakt het lekkerst als het vers is bereid.
In mijn zoektocht naar koolhydraatarme gerechten heb ik dit recept bedacht en uitgeprobeerd. Naast de lijnzaadcrackers, zijn deze crackers een heerlijke variant van de vegetarische en koolhydraatarme crackers. Deze cracker bevat naar verhouding evenveel zaden en noten als groenten. Een mooi vezelrijk, en zeer koolhydraatarm gerecht!
De Chinese tayer of taro is een wortelknol, die wit, grijs of rozig bruin tot blauwpaars van kleur kan zijn. De knollen worden gekookt, geroosterd, gebakken en of gefrituurd. De jonge bladeren en bladstelen kunnen ook worden gekookt en gegeten. Dit recept heb ik zelf gecreëerd en het gerecht is geïnspireerd door de Thaise keuken.
Dit recept is geïnspireerd uit de Peruaanse keuken, waar de maispastei beroemd van is. Ik ben zelf geen liefhebber van mais. Ik ben dol op pasteien, maar omdat het vaak koolhydratenrijk is, bereid ik het niet zo vaak. Ik heb daarom dit mooi koolhydratenarm pasteigerecht bedacht op basis van bloemkoolpuree. De basis, de bloemkoolpuree, is een constante factor in dit gerecht. De vulling kun je naar eigen smaak klaarmaken en variëren met groenten of andere vis-of vleessoorten.
Er bestaan veel soorten broodvrucht. In Suriname zijn er twee bekende soorten. Eén zonder pitten en de andere met pitten. De laatste wordt door de Hindostaanse-Surinamers katahar (katahal in het Hindi) genoemd. De katahar lijkt erg op de alom bekende broodvrucht, maar bevat pitten en heeft een stekelige schil. De katahar wordt meestal in masala (Surinaams Hindostaanse kerrie) bereid met kokosmelk. Dit recept is anders, maar zeker niet minder lekker. Voor het gemak gebruik ik het woord katahar in het recept in plaats van broodvrucht met pitten.
Cestrum latifolium is de Latijnse benaming voor de bitawiri (bitterblad letterlijk vertaald). Deze groenten is vooral erg populair in de Surinaams-Creoolse keuken. De groente behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, aubergine, paprika etc. Bitawiri is bitter van smaak en bevat daardoor veel ijzer en anti-oxidanten. Ik eet deze groenten graag gestoomd of heerlijk in kokosmelk bereid.
Ik zou sommige groenten wel iedere dag willen eten. Okra is er een van! Dit bijgerecht herinner ik van vroeger. Mijn moeder had altijd andere groenten dan alleen de komkommer op azijn staan. Zo had zij ook kouseband, sopropo (bitter melon) en okra heel vaak als zuurgoed als bijgerecht. Ik vind het heerlijk om bij het warm eten ook iets zuur als bijgerecht te eten. Maar ook op brood met hartig beleg smaken groenten op azijn heerlijk.