Kouseband kun je op heel veel verschillende manieren bereiden en is tegenwoordig in bijna alle supermarkten verkrijgbaar. Dit is een Ayurvedisch gerecht, waarbij er geen uien en knoflook is toegevoegd aan het gerecht.
Kouseband kun je op heel veel verschillende manieren bereiden en is tegenwoordig in bijna alle supermarkten verkrijgbaar. Dit is een Ayurvedisch gerecht, waarbij er geen uien en knoflook is toegevoegd aan het gerecht.
De linzen mengen en 1 avond van te voren weken in een ruime kom met water
Dat doe je door de kouseband in een ruime kom met koud water, waaraan 1 eetlepel keukenzout is toegevoegd, minimaal 15 minuten te weken. De kouseband spoel je hierna nog 3 keer in de ruime kom met koud water af. Laat de kouseband uitlekken in een vergiet. Vervolgens snijd of breek je de toppen van boven en onder eraf. De kouseband daarna in rechte of schuine stukjes van 2 cm snijden
Giet de geweekte linzen in een zeef. Zet de zeef in een kom waar de zeef goed inpast. Spoel nu 3 keer de linzen goed af. Bij iedere spoelbeurt, gebruik je weer schoon water
Doe de geraspte kokos in een koekenpan en rooster de kokos licht. Blijf roeren, zodat de kokos lichtbruin wordt en niet aanbrandt. Zet de geroosterde kokos apart weg
Doe de linzen in een ruime pan met wat zout, geelwortelpoeder, gember en water. Breng het geheel aan de kook. Laat de linzen op laag vuur beetgaar koken in 20 minuten
Zet het vuur hoger als er nog veel vocht is, maar de linzen wel al beetgaar zijn
Als alle vocht bijna is verdampt, voeg dan eerst de geraspte kokos toe. Roer het geheel goed om en voeg tenslotte de kouseband toe en laat dit samen nog 3 a 4 minuten op middelmatig vuur droogbakken.
Serveer dit gerecht met rijst of roti.
Tips:
Je kunt de kouseband vervangen door sperzie-of snijbonen
Wil je toch wat vet gebruiken voor de smaak dan kun je als je de kouseband toevoegt, een eetlepel ghee (geklaarde boter) of kokosolie eraan toevoegen
Voor de pittigheid kun je groene chilipepers naar smaak toevoegen