Broccoli is ontzettend gezond en zou je volgens de wetenschap iedere dag wel mogen eten. Ik experimenteer graag en was op zoek naar een andere manier van de bereiding van de broccoli. Ik wilde dit gerecht als eerst als een stamppot gerecht maken, maar terwijl ik aan het prakken was, werd ik nog creatiever en bedacht de geprakte broccoli tot balletjes om te vormen. Dit gerecht staat nu wekelijks bij mij op het menu!
In de tijd dat ik studeerde,was er op de Oude Gracht in Utrecht een Italiaanse pizza kraam. Gerund door een Italiaan. Hoe vaak ik daar niet van een heerlijk stuk pizza of een calzone heb genoten, weet ik niet meer. Maar dat de allerbeste pizzaboer was, dat weet ik zeker! Zoals jullie inmiddels weten ben ik overgestapt op koolhydraatarme gerechten. En heel af en toe heb ik een ontzettende trek in de pizza of de gevulde versie hiervan, de calzone. Dit recept is vooral vanwege de koolhydraatarme variant van het deeg, voor mij een favoriet. Voel je vrij om de vulling van de calzone nar eigen inzicht aan te passen. Het recept van het deeg is perfect!
Wat doe je met een verse kokosnoot, behalve raspen en de melk ervan gebruiken in diverse gerechten. Ik had een kokosnoot liggen en wilde er een mooi Zuid Indiaas gerecht van maken. In de Zuid Indiase keuken wordt veel kokosmelk- of olie gebruikt n gerechten. In dit simpel gerecht gebruik je de gehele kokosnoot.
Ben je op zoek naar een smakelijk en snel te bereiden zoete snack, dan is dit Indiaas gerecht een aanrader.
Dit is mijn keto versie van de traditionele versie van de mahanbhog. Van origine wordt dit gerecht met bloem of griesmeel bereid en geraffineerde suikers. Kokosbloem is zachter van smaak en laat een hele fijne bite achter. Het recept bevat nog geen 12 gram koolhydraten. Per persoon zit je op een vierde of de helft.
De Chinese tayer of taro is een wortelknol, die wit, grijs of rozig bruin tot blauwpaars van kleur kan zijn. De knollen worden gekookt, geroosterd, gebakken en of gefrituurd. De jonge bladeren en bladstelen kunnen ook worden gekookt en gegeten. Dit recept heb ik zelf gecreëerd en het gerecht is geïnspireerd door de Thaise keuken.
Er bestaan veel soorten broodvrucht. In Suriname zijn er twee bekende soorten. Eén zonder pitten en de andere met pitten. De laatste wordt door de Hindostaanse-Surinamers katahar (katahal in het Hindi) genoemd. De katahar lijkt erg op de alom bekende broodvrucht, maar bevat pitten en heeft een stekelige schil. De katahar wordt meestal in masala (Surinaams Hindostaanse kerrie) bereid met kokosmelk. Dit recept is anders, maar zeker niet minder lekker. Voor het gemak gebruik ik het woord katahar in het recept in plaats van broodvrucht met pitten.
Cestrum latifolium is de Latijnse benaming voor de bitawiri (bitterblad letterlijk vertaald). Deze groenten is vooral erg populair in de Surinaams-Creoolse keuken. De groente behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, aubergine, paprika etc. Bitawiri is bitter van smaak en bevat daardoor veel ijzer en anti-oxidanten. Ik eet deze groenten graag gestoomd of heerlijk in kokosmelk bereid.
Lauki (fles kalebas) behoort tot komkommerfamilie, net als de courgettes. Qua smaak vind ik persoonlijk de lauki weinig spannends hebben. Het heeft een. Licht bittere smaak en een stevige structuur na bereiding. Geïnspireerd door een gerecht gemaakt door mijn schoonzusje, heb ik deze prachtige lauki-paneer kofta in kokoscurry bereid. En dan smaakt de lauki veel lekkerder!
Dit is mijn versie van de bananencake. Ik heb er heerlijke grote ontpitte diepvries kersen ingedaan. De lichtzurige smaak van de kersen smaakt lekker verfrissend bij het zoete van de banaan. Voel je vrij om de fruitsoort die je gebruikt aan te passen in dit recept. Hetzelfde geld voor de zaden. De basis voor het deeg bestaat uit de verschillende meelsoorten, hoeveelheid bananen, kokosolie en de amandelmelk. De rest kun je naar eigen inzicht aanpassen.