Karhi, gele erwtensoep met phulauri (gele erwten balletjes)

Dit gerecht ontbreekt nooit op mijn Divali menu! Ik vind de combinatie van een dikke soep, met kruidige erwten balletjes en het zure van de mango een heerlijk gerecht. Het liefst eet ik dit met een roti gevuld met aardappelen. Maar ook met wat gestoomde groenten, smaakt het ontzettend lekker. Ik heb in de tips aangegeven hoe je de karhi sneller kunt bereiden en eventueel iets bewuster, door geen vet in de karhi te gebruiken. Echter zijn de phulauri’s (erwten balletjes), wel gefrituurd in olie. Dus helemaal vetvrij is het recept niet, tenzij je de gele erwten balletjes weglaat. 

author Door Aivie

Zoete aardappelen met sesamzaad

Zoete aardappelen worden steeds populairder en passen goed in een koolhydraatarm dieet. Dit gerecht is een mooie mix van zoet, zout en zuur. Het is simpel te bereiden en smaakt altijd. 

author Door Aivie

Pizzabodem van bloemkool (vegetarisch)

Ik ben geen grote pizza-liefhebster, maar zo af en toe vind ik dit gerecht lekker. Ik let best wel op de hoeveelheid koolhydraten, zout en vet  in een gerecht. Ik vind daarom mijn pizzabodem van bloemkool een mooi alternatief. Ik voeg helemaal geen zout toe aan dit gerecht, omdat de kaas en olijven al meer dan genoeg zout bevatten. Voel je vrij om de vulling naar eigen inzicht te variëren. Houd alleen rekening met de gaartijd van ieder ingrediënt.

author Door Aivie

Gevulde omelet met kruiden

Ik had trek in rucola sla en een omelet. Maar ik wilde niet 2 gerechten maken, een Ik had trek in rucola sla en een omelet. Maar ik wilde niet en een omelet en een koude salade maken. En zo is dit overheerlijk recept ontstaan! De rucola heb ik verwerkt in de omelet samen met kastanjechampignons, kaas en wat kruiden. Een heerlijke maaltijd dat zowel als lunch of avondmaaltijd kan worden genuttigd.salade en een omelet. En zo is dit overheerlijk recept ontstaan! De rucola heb ik verwerkt in de omelet samen met kastanjechampignons, kaas en wat kruiden. Een heerlijke maaltijd dat zowel als lunch of avondmaaltijd kan worden genuttigd.

author Door Aivie

Psylliumvezel wraps

In de zoektocht naar kha broodsoorten stuitte ik op het ingrediënt psylliumvezels. Deze vezels bevorderen de stoelgang en geven sneller een verzadigd gevoel. Het zijn de buitenste schilletjes van de zaadjes van de plant  plantago ovato (Latijnse benaming). Het deeg dat ik voor dit broodgerecht heb gemaakt, voelt rubberachtig aan. Ik heb er kleine wraps van gemaakt. Je kunt ook grotere wraps maken.

author Door Aivie

Bloemkoolbrood (koolhydratenarm)

Op mijn zoektocht naar koolhydraatarme broden, heb ik van een basis recept mijn eigen bloemkoolbrood gemaakt. Het smaakt heerlijk en is behalve als brood, ook gewoon zo te eten. Er zitten genoeg smaakmakers in, zodat het als een hartige plak cake kan worden gegeten. 

author Door Aivie

Portobello kipburger

De portobello  is een van mijn favoriete paddenstoelen om te vullen. Maar je kunt het ook heel goed als een broodvervangers voor sommige broodrecepten gebruiken. Zo heb ik de portobello in plaats van bolletjes brood, als brood gebruikt. Het is een geweldige smaaksensatie! En ik heb de hamburger van kipgehakt gemaakt. Maar doe kun je uiteraard ook van andere vis- of vleessoorten maken of een mooie veganistische burger maken kan natuurlijk  ook.

author Door Aivie

Surinaamse huzarensalade met zalm op basis van bloemkool (kha)

Dit is een geweldig recept! Echt! Je moet een ware fijnproever zijn om het verschil te merken tussen de huzarensalade met aardappelen gemaakt en deze  op basis van bloemkool. Probeer het uit zou ik zeggen en geniet van de mooie gezonde koolhydraten! Dit recept bevat ook tips om de salade vetarm en veganistisch te maken.

author Door Aivie

Rode bessen chutney

Het is geweldig om je gerechten te laten inspireren door het seizoen. Zo zag ik deze rode bessen of aalbessen staan en dacht hier moet ik iets mee! Ik heb een mooie en frisse chutney ervan gemaakt. Zonder toevoeging van vet en geen Surinaams Hindostaanse chutney masala gebruikt. Veel mensen denken dat chutney’s altijd (zeer) pittig van smaak zijn. Niets is minder waar. Chutney’s zijn een mooi bijgerecht die pittig kunnen zijn, maar vaak vooral zuur, zoet of zoetzuur van smaak zijn. En ze worden als bijgerecht bij diverse gerechten geserveerd. Ook voor deze chutney geldt, lust je geen peper, laat het dan gerust weg. 

author Door Aivie

Veganistische lijnzaadwraps

Out of the box koken geeft een super voldaan gevoel! Wetende dat je gezond en bewust bezig bent, zonder rare voedingsmiddelen in je gerechten, die je heel vaak  in kant en klare producten aantreft, eet ook veel lekkerder. Dit recept is vetvrij, koolhydratenarm en ik heb er geen zout aan toegevoegd. De wraps kun je behalve vullen en oprollen, ook als een goede vervanger van de roti gebruiken.  

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016