Dit gerecht heb ik de allereerste keer in Pattaya (Thailand) gegeten. In het centrum van Pattaya bevinden zich ontzettend veel Indiase restaurants. In de 5 dagen dat ik in Pattaya verbleef heb ik tot 3 keer toe dit gerecht gegeten! Als snack met een lekker drankje, maar ook gewoon als hoofdgerecht bij de lunch of het diner. Het aantal ingrediënten kan je afschrikken om dit recept uit te proberen. Je kunt dit gerecht daarom het best in 2 fasen bereiden. Kook eerst je vlees van (bijvoorbeeld een avond van te voren of in de ochtend) en ga dan later op de dag het gerecht bereiden.
Dit recept is geïnspireerd door de Raw Food (ongekookt voedsel) keuken. Gebruik de rauwe noten volgens de aanwijzingen in het recept. Uiteraard kun je andere noten (para of pecan) gebruiken, maar persoonlijk vind ik de mayonaise op basis van cashewnoten het lekkerst. Voor het fijn malen van de noten wordt in de Raw Food keuken gebruik gemaakt van een krachtige blender. Mocht je deze niet in huis hebben, dan geef in je in het recept de tip, hoe je met een normale blender en staafmixer ook een mooie gladde saus kunt bereiden.
In het weekend eet mijn man graag een eenvoudige roti (zonder toevoeging van vulling en vet). Dit gerecht is supersnel te bereiden en vooral heerlijk bij een laat ontbijt in het weekend. Dit ei-gerecht kan ook prima op een lekker pistolet gegeten worden.
Dit is van oorsprong de basis van de Indiase masala chai. De thee bestaat uit 3-4 ingrediënten, water en of melk, kardemom en theeblaadjes. Simpel te bereiden en zeer smaakvol.
Dit recept is geïnspireerd uit de Peruaanse keuken, waar de maispastei beroemd van is. Ik ben zelf geen liefhebber van mais. Ik ben dol op pasteien, maar omdat het vaak koolhydratenrijk is, bereid ik het niet zo vaak. Ik heb daarom dit mooi koolhydratenarm pasteigerecht bedacht op basis van bloemkoolpuree. De basis, de bloemkoolpuree, is een constante factor in dit gerecht. De vulling kun je naar eigen smaak klaarmaken en variëren met groenten of andere vis-of vleessoorten.
Cestrum latifolium is de Latijnse benaming voor de bitawiri (bitterblad letterlijk vertaald). Deze groenten is vooral erg populair in de Surinaams-Creoolse keuken. De groente behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, aubergine, paprika etc. Bitawiri is bitter van smaak en bevat daardoor veel ijzer en anti-oxidanten. Ik eet deze groenten graag gestoomd of heerlijk in kokosmelk bereid.
Ik zou sommige groenten wel iedere dag willen eten. Okra is er een van! Dit bijgerecht herinner ik van vroeger. Mijn moeder had altijd andere groenten dan alleen de komkommer op azijn staan. Zo had zij ook kouseband, sopropo (bitter melon) en okra heel vaak als zuurgoed als bijgerecht. Ik vind het heerlijk om bij het warm eten ook iets zuur als bijgerecht te eten. Maar ook op brood met hartig beleg smaken groenten op azijn heerlijk.
Lauki (fles kalebas) behoort tot komkommerfamilie, net als de courgettes. Qua smaak vind ik persoonlijk de lauki weinig spannends hebben. Het heeft een. Licht bittere smaak en een stevige structuur na bereiding. Geïnspireerd door een gerecht gemaakt door mijn schoonzusje, heb ik deze prachtige lauki-paneer kofta in kokoscurry bereid. En dan smaakt de lauki veel lekkerder!
EEen van de meest gebruikte ingrediënten voor vleesvervangers, is tempeh. Tempeh wordt gemaakt van sojabonen. Door fermentatie van de gekookte sojabonen en met een Rhizopus schimmel, binden binden de sojabonen zich tot stevig, doch zacht stuk. Tempeh heeft een licht bittere smaak. Tempeh kan op ontzettende veel verschillende manieren bereid worden. Dit is mijn recept, waarin ik gebruik maak van tamarinde.
Dit gerecht ontbreekt nooit op mijn Divali menu! Ik vind de combinatie van een dikke soep, met kruidige erwten balletjes en het zure van de mango een heerlijk gerecht. Het liefst eet ik dit met een roti gevuld met aardappelen. Maar ook met wat gestoomde groenten, smaakt het ontzettend lekker. Ik heb in de tips aangegeven hoe je de karhi sneller kunt bereiden en eventueel iets bewuster, door geen vet in de karhi te gebruiken. Echter zijn de phulauri’s (erwten balletjes), wel gefrituurd in olie. Dus helemaal vetvrij is het recept niet, tenzij je de gele erwten balletjes weglaat.