Ras el hanout (Arabische kruidenmix)

Het maken van je eigen kruidenmixen is altijd het lekkerst. En geeft je de vrijheid om het naar eigen smaak te verfijnen. Deze zeer bekende kruidenmix wordt veelal gebruikt in de Arabische keuken.

author Door Aivie

Appel chutney

Chutney’s bestaan in allerlei smaken: zoet, zuur, bitter, pittig, mild. Dit recept is een Surinaams recept en je kunt de fruitsoorten naar eigen smaak kiezen. Ook de pittigheid van de Surinaamse chutney kun je zelf bepalen.

Ik heb altijd verschillende soorten in huis, voor ieder wat wils en passend bij elk gerecht.

author Door Aivie

Garam masala (Indiase masala)

Garam masala’s heb je in vele smaken. Afhankelijk van de streek in India bestaat er een andere mix van ingrediënten.
Dit is de garam masala zoals ik die maak en lekker vind.

author Door Aivie

Hindostaans Surinaamse masala

Het recept waar het allemaal mee begon, mijn eigen Facebook groep. Nergens op het internet kon je het recept van de Hindostaanse masala vinden, zoals die in Suriname wordt gebruikt. Dit recept is van mijn grootmoeder. De lekkerste masala die ik ken. Wat maakt het zo lastig om een goede masala te maken? Behalve de verhoudingen van de diverse ingrediënten zit het geheim in het roosteren van de verschillende specerijen.Bekijk de video ook nog even, voordat je aan de slag gaat! Als je dit gerecht gaat maken, zul je het zeker een paar keer moeten uitproberen, eer je de juiste smaak te pakken hebt. Oefening baart kunst!

author Door Aivie

Lamsschouder, slowcooked

Slowcooken is het langzaam garen van vis en vleesgerechten op lage temperaturen, waarbij de smaak van de ingredienten intenser wordt en de sappen van het vlees of de vis behouden blijven.

author Door Aivie

Fijn gesneden spruiten, vetvrij gewokt

Houd je niet van spruiten? Dan moet je deze bereidingswijze eens uitproberen. Ik eet mijn spruiten niet anders meer sinds ik deze bereidingswijze heb ontdekt.

author Door Aivie

Baharat kruidenmix (Arabische masala)

Deze kruidenmix ontbreekt niet in mijn keuken. Net als de Surinaamse masala heb ik dit altijd op voorraad. Deze kruidenmix kan zowel voor vis-, vlees- alsook groente gerechten worden gebruikt.

author Door Aivie

Groentebouillonpoeder

In de kant en klare bouillonblokjes zitten onder andere omstreden E-nummers, kleur-geurstoffen en te veel zout. Ik heb daarom mijn eigen groentebouillonpoeder gemaakt. En het fijne hiervan is dat je het naar eigen smaak kunt maken.

author Door Aivie

Bakkeljauw in tomaat

In de Surinaamse keuken is dit een zeer bekend gerecht dat zowel op brood, als met gekookte bananen, cassave, Chinese tajer of witte rijst wordt gegeten.

author Door Aivie

Ketjap marinade

Deze marinade ontbreekt nooit in mijn koelkast. Ik gebruik ik o.a. voor het marineren van vlees, vis, maar ook voor de nasi en bami. Met wat extra toevoeging van peper en of palmsuiker, verander je de marinade in een ketjapsaus voor bij o.a satés, gebakken vis of vlees of in de saoto. De marinade laat ik minimaal 2 weken trekken voor ik het gebruik.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016