Wassen van vlees, vis, fruit en groenten

Wassen van vlees, vis,fruit en groenten

Vlees wassen
De kip en ander vlees in de winkel (ook al wordt het panklaar genoemd), is nog lang niet schoon. Ik ontdoe de kip nog eerst van overtollig vet, haal alles er niet hoort, weg. Dan gaat de kip eerst in een kom met koud water. Dat is de spoeling nr 1.
Laat de kip in een vergiet even uitlekken. Doe dan de kip weer in de kom, een flinke scheut azijn toevoegen (dan haal je alle slijmerige toestanden weg). Dan nog twee keer goed naspoelen in koud water. Zo was ik altijd mijn vlees.
Nog een tip, ik was het vlees nog voordat ik het in stukjes snijd, omdat je anders erg veel vocht krijgt in het vlees.

Vis wassen
Vis was ik precies zo op dezelfde wijze, alleen gebruik ipv azijn. citroenen of limoenen. Na de eerste spoeling, de vis goed inwrijven met de citroensap of limoensap en dan weer 2 keer goed naspoelen.

Groenten
Ik was alle groenten (dus ook de champions). Ik zet de groenten in een grote bak/kom/teil met koud water. En laat de groenten minimaal een kwartier in het water. Zo week je de groenten en komen alle zandkorrels los en dalen die naar de bodem. Bij bladgroenten ( zeker in de zomer) doe ik er ook nog een volle eetlepel zout bij. Dan sterven alle insecten etc.
Dan spoel ik de groenten weer minimaal 3 keer in koud water. En vooral bij spinazie en andere bladgroenten, controleer ik ook nog het water. Ik gebruik geen zwarte of andere donkerkleurige kommen om de groenten in te wassen, omdat ik dan niet goed kan zien of er nog zandresten in het water is achtergebleven.
Bij groenten als aubergines, komkommers, paprika, gebruik ik ook een spons met wat afwasmiddel om deze schoon te boenen. En daarna heel goed naspoelen, anders eet je zeepresten op.

Om gifresten van fruit en groenten te verwijderen is zeep of afwasmiddel effectiever dan je denkt. Doe het volgende: neem een flinke tros rode of witte druiven en leg die in een diepe schaal water met een scheutje afwasmiddel. Afwasmiddel goed door het water mengen, de druiven vervolgens onderdompelen en een paar minuten stevig heen en weer bewegen. Als je goed kijkt zie je het water een beetje troebel worden. Dat zijn gifresten. Proef op de som ? Doe hetzelfde met een tros druiven zonder afwasmiddel en een tros biologisch gekweekte druiven met afwasmiddel. Zien is geloven.

Fruit wassen
Appels, peren spons ik ook af. Op de appels zit er namelijk een waslaagje op om zo te zorgen dat de appel mooi glimt, maar ook om er vuiligheid van af te weren. Aardbeien, bessen, druiven etc, week ik ook altijd minimaal 10 minuten in water, zodat alle viezigheid eraf gaat.

Ook al worden alle pesticiden etc getest en zijn er richtlijnen voor het oogsten van groenten en fruit, ik vertrouw het niet, en dus altijd nog zelf een keer goed wassen.

Waslaag op fruit en groenten
Vaak wordt op fruit en ook op bepaalde groentesoorten een waslaagje aangebracht zodat groente en fruit er mooier uitzien. Het gaat zeer waarschijnlijk oxidatie tegen. Dat waslaagje levert echter wel een extra probleem op, want de pesticide wordt er als het ware door ”ingesloten”.
Je krijgt het er niet zomaar af. En voor het verwijderen daarvan heb je goed, maar gezond middel nodig Voorlopig is fruit dat ”in de was staat” het beste eetbaar door het gewoon te schillen.
Als je wilt weten of groente of fruit van een waslaagje zijn voorzien – appels, peren, aubergines, komkommers, pompoenen en tomaten vallen vaak in die categorie – probeer dan bij wijze van test of je er met je nagel iets van kunt afschrappen.
Een andere manier is goed lezen wat er op het aangebrachte stickertje of de verpakking staat, Voor dat laatste moet je misschien even terug naar de supermarkt. Maar nieuwe schoenzolen zijn duur en een fruit en groenteschilmesje kost minder maar een euro.

Ik ben misschien wel erg overdreven, maar ook de kant en klare gesneden zakjes groenten, spoel ik altijd 1 of 2 keer na. Zeker bij groenten als voorgesneden prei. Want niets is zo erg als ik zand onder de tanden hoor knarsen!

Ik denk dat er nog velen zijn die net als ik, zich ergeren aan de kookprogramma’s en dan zien, dat er van alles ongewassen gebruikt wordt in de gerechten. Een takje peterselie uit pot, een champignons even afvegen (zet de champion eens onder de microscoop ongewassen en gewassen, dan zie je het verschil).
En dan al dat proeven met dezelfde lepel tijdens het koken. Enfin dit is hoe ik mijn groenten, fruit, vlees en vis behandel voor gebruik.

Ais je ”gewoon” fruit koopt en op deze manier behandelt, is naspoelen voordat je het eet natuurlijk wel belangrijk. Maar naspoelen doe je immers ook als je de vaten wast ? Als je het fruit met zeep of afwasmiddel hebt gespoeld, zul je merken dat het anders aanvoelt. Niet meer zo glad. Overbodig te zeggen dat pesticiden onze gezondheid geen goed doen,
Nog een opmerking: is je budget wel toereikend, blijf er dan de voorkeur aan geven biologisch gekweekte groente en fruit te consumeren. Kun je dat niet dan is het wellicht een troost dat met de bovenstaande maatregelen minder gif naar binnen komt. Alle beetjes helpen.

Wees bewust bij de voorbereiding van je maaltijd en drankjes!


Laat bericht achter

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Koken met Aivie © 2016