Vermijd het gebruik van aluminiumfolie!

Het is allang bekend, maar blijkbaar toch ook bij veel mensen niet. Ik zie nog te vaak, dat er met en in aluminiumfolie of wegwerp aluminiumbakken of aluminiunpannen wordt gekookt, gegrild of gebakken. Ik maak mij er af en toe ook nog schuldig aan, maar probeer er steeds meer op te letten. Het gebruik van aluminiumfolie bij verwarmde of gesneden etenswaren is niet goed!

Aluminiumfolie (bakken) laat bij verhitting dit metaal los en komt zo via het voedsel dat in de folie wordt bereid in ons lichaam. Per keer is dit erg laag, maar bij veelvuldig gebruik van de folie, loopt  de hoeveelheid metaal in je lichaam aardig op!

De gevaren van aluminium

Het lichaam kan zelfstandig slechts beperkte hoeveelheden zwaar metalen elimineren. Als het teveel wordt dan stapelt het zich in het lichaam op, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan.

Daar aluminium zich in de hersenen kan opstapelen, komt deze zware metaal steeds vaker in beeld in alle onderzoeken over de ziekte van Parkinson en Alzheimer.

Algemene vermoeidheidsklachten, geheugenproblemen op vrij jonge leeftijd, concentratieproblemen en ADHD bij kinderen vinden ook vaak hun oorzaken in een te hoog concentratie aan aluminium in het lichaam. Denk aan bijvoorbeeld het verpakken van de boterhammen voor de kinderen bij de lunch. Mensen met nierfalen zijn niet zelf niet in staat om hun lichaam van aluminium te reinigen, waardoor extra risico’s optreden.

Het lichaam kan dit metaal moeilijk kwijt raken, waardoor diverse klachten kunnen ontstaan. Het kan gevaarlijk zijn. De verschijnselen zijn onder andere vermoeidheid, geheugenproblemen en zelfs gewrichtsklachten, die vaak hun oorzaak hebben in een hoge concentratie aan aluminium.

Tot voor kort werd aluminium als onschadelijk beschouwd. Het element komt op natuurlijke wijze voor in het milieu en is intussen ook in al onze verbruiksgoederen te vinden.

Hoewel aluminium slechts in minieme hoeveelheden voorkomt, stapelt het zich steeds op, jaar op jaar. Detoxen kan je helpen verontreinigende stoffen (meer dan alleen aluminium) uit je lichaam te verwijderen.

Dagelijks gebruiken mensen aluminiumfolie om voedsel te bewaren. Zelfs wordt regelmatig aluminiumfolie gebruikt in de oven en zelfs op de barbecue om heerlijke en “gezonde” gerechten klaar te maken.

Met zuur en verhitting treedt een chemische reactie op, waardoor aluminium in het eten terecht kan komen. Zure producten in aluminiumpannen koken, (rabarber, limoenen, citroenen, etc.) is ook sterk af te raden.

Ook het bewaren van gesneden rauwe etenswaren wordt afgeraden. Gesneden etenswaren kunnen door de werking van het zuur in combinatie met folie ook weer schadelijk zijn.

Over het algemeen is het gebruik van aluminiumpannen of van beschadigd teflon ook sterk af te raden. Bij verhitting komt aluminium in jouw voedsel terecht weliswaar in minieme hoeveelheden. Kies bijvoorbeeld keramische of roestvrije stalen pannen.

Tips:

  • Vermijd het gebruik van aluminiumfolie bij zuurgerechten- en rauw voedsel, vooral als het gesneden is.
  • Voor het afdekken van voedsel dat in de oven gaat, let erop dat de folie niet in aanraking komt met het voedsel! Indien dat wel het geval is, dek dan eerst het gerecht af met een stuk bakpapier en doe daarover heen, de aluminiumfolie.
  • Gebruik nooit aluminiumfolie in de oven en op de barbecue.
  • Als je aluminium pannen gebruikt, kook hier geen zuur gerechten in.
  • Voor hebt afdekken van gerechten in de oven, gebruik eerst een stuk bakpapier en doe hier de folie overheen. Indien je pakketjes met groenten of vis etc op de  bqq legt, wikkel deze eerst in een stuk bakpapier en wikkel vervolgens de aluminiumfolie erom heen.
  • Wat je ook doet, zorg ervoor dat je warm eten niet op aluminiumfolie of in aluminiumbakken bereid.
  • Gebruik glazen- aardewerk ovenschalen.
  • Ga af en toe detoxen om je lichaam te reinigen van allerlei gifstoffen.

Laat bericht achter

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Koken met Aivie © 2016