Roti soorten en diverse vullingen

Roti (diverse soorten en inclusief diverse vullingen )

De roti kent nog veel verschillende vullingen zoals linzen, broodvrucht, bloemkool en aardappelen. De meest bekende heb ik in dit document geplaatst. De basis voor het deeg is zoals die in Suriname bekend is. Er zijn nog heel veel verschillende roti’s zoals de dosa (gemaakt van rijstmeel), puri (kleine gefrituurde roti’s), tarwemeel roti’s. Dit zijn enkele populaire soorten.

 

Basis rotideeg

Ingredienten

200 gram zelfrijzend bloem ( ik gebruik het merk Soubry)

Circa 200 ml warm (niet heet) water

 

Bereiding basisdeeg

Neem een ruime kom en doe de bloem in de kom. Zeven is niet verplicht. Ik doe dat niet. Schenk dan beetje bij beetje het water erbij en kneed het goed. Doe niet al het water in 1 keer erbij. Het deeg mag niet te plakkerig en ook niet te droog zijn. Mocht je per ongeluk iets meer water hebben toegevoegd, dan doe je er weer wat bloem bij. Het deeg goed en lang kneden. Voor deze hoeveelheid ben je circa 10 minuten aan het mengen en kneden. Het deeg voelt iets zachter aan dan brooddeeg. Laat het deeg minimaal 30 minuten afgedekt met een doek, rusten.

Zet voor je de roti gaat bakken het volgende klaar:

Neem een schaal of bak waar je de gebakken roti’s in gaat bewaren. Doe eerst een katoenen (thee)doek in de kom. Dan plaats je op de doek een groot stuk aluminiumfolie en een precies zo groot stuk keukenrolpapier. Hier leg je roti op als het gebakken is en dek je het goed af. Zo kun je de roti lang warm bewaren.

 

Roti soort : Sadha (ongevulde roti)

Maak 3 bolletjes van het deeg en rol de roti uit. Niet te dun. Deze roti is dik. Doe je (koeken)pan op het vuur en laat het heet worden. Let op: de pan mag niet oververhit raken. Doe de roti zonder toevoeging van olie of boter in de pan. Laat het even erop liggen, totdat je lichte bubbeltjes ziet verschijnen. Keer de roti dan om. Blijf de roti om en om bakken in de pan en druk het zachtjes met een theedoek in je hand aan. De roti zal gaan rijzen in je pan. Rijst de roti niet goed, maar is het wel gaar, doe het dan even 5 a 10 seconden in de magnetron.

 

Roti soort : Surinaamse Paratha

Maak 3 bolletjes van het deeg en rol even de roti uit. Niet helemaal uitrollen. Besmeer de roti met boter of olie. Bestrooi er wat bloem overheen. Snijd de roti in (1 snee tot aan het midden van de roti) en rol het om de eigen as op en druk het in. Maak het plat. Rol de roti uit. Het mag iets dikker dan een pannenkoek zijn. Zet een schaaltje met olie of boter of een olie-boter mix klaar. En een kwast om de roti te besmeren. Doe de roti in de pan en besmeer het met de olie of boter. Keer om en besmeer de andere kant ook. Druk met een spatel zachtjes op de roti en blijf om en om keren. Het vuur moet niet te hoog, maar ook niet te laag zijn. De roti moet gaar zijn. De roti rijst als je het deeg goed gekneed hebt. Als de roti is gebakken, vouw je het dubbel en daarna nog een keer totdat de roti in een kwart deel is. Klap nu met de hand de roti in 1 a 2 keer los. Dat is de reden dat deze roti ook wel de klaphand-roti wordt genoemd.

 

Roti soort : Gevulde roti

Zie voor de vulling, per roti de ingrediënten en bereiding.

Roti met aardappel vulling

Ingredienten

2 middelgrote aardappelen

2 theelepels geroosterde gemalen komijnzaad

2 teentjes knoflook gemalen

1 madame jeanette peper of rode peper naar smaak

1 theelepel himalaya zout

½ theelepel kurkuma (optioneel)

 

Bereiding

Schil, was en snijd de aardappelen in stukken. Neem eem een ruime pan en doe de stukken aardappelen erin. Voeg het zout en indien je de kurkuma gebruikt, toe. Kook de aardappelen gaar.  Als de aardappelen gaar zijn, giet je het water af. Zet de pan weer even kort op vuur, zodat je zeker weet dat alle vocht is verdampt. Prak de aardappelen helemaal fijn en voeg peper, knoflook en gemalen komijn toe. Laat het goed afkoelen. Als het afgekoeld is , maak je bolletjes van de aardappelvulling (iets kleiner dan een bitterbal). Rol ze door de bloem en zet weg. Verdeel het deeg in 4 to 5 stukken en vorm eventueel bolletjes. Druk ze plat. Vul iedere roti met 1 bol aardappelmix en maak dicht. Druk het weer even plat. Let op: je kunt vulling overhouden. Dus niet alles proppen in de roti. Voor je de roti gaat rollen, druk (zachtjes) je met vingers de roti wat groter. Rol de roti uit met een deegroller en let erop dat het gelijkmatig wordt uitgerold (geen dikke randen). Zet een schaaltje met olie of boter of een olie-boter mix klaar. En een kwast om de roti te besmeren. Doe de roti in de pan en besmeer het met de olie of boter. Keer om en besmeer de andere kant ook. Druk met een spatel zachtjes op de roti en blijf om en om keren. Het vuur moet niet te hoog, maar ook niet te laag zijn. De roti moet gaar zijn. De roti rijst als je het deeg goed gekneed hebt.

 

Roti met gele erwten vulling

Ingrediënten

100 gram gele erwten

2 theelepels geroosterde gemalen komijnzaad

2 teentjes knoflook gemalen

1 madame jeanette peper of rode peper naar smaak

1 theelepel himalaya zout

½ theelepel kurkuma (optioneel)

 

Bereiding

Spoel de gele erwten goed af. Doe dit in een ruime pan, samen met zout en kurkuma en bring het aan de kook. De erwten moeten beetgaar worden, niet te zacht anders krijg je een puree. Giet de erwten af en laat het uitlekken in een vergiet. Maal de afgekoelde erwten fijn in een handmolen of keukenmachine. Voeg de gemalen komijn, peper toe en roer goed om. Als je wilt kun je de erwten nog even in een koekenpan verwarmen, zodat het mooi droog en korrelig wordt. Verdeel het deeg in 4 to 5 stukken en vorm eventueel bolletjes. Druk ze plat. Vul iedere roti met wat gele erwten en maak dicht. Druk het weer even plat. Voor je de roti gaat rollen, druk (zachtjes) je met vingers de roti wat groter. Rol de roti uit met een deegroller en let erop dat het gelijkmatig wordt uitgerold ( geen dikke randen). Zet een schaaltje met olie of boter of een olie-boter mix klaar. En een kwast om de roti te besmeren. Doe de roti in de pan en besmeer het met de olie of boter. Keer om en besmeer de andere kant ook. Druk met een spatel zachtjes op de roti en blijf om en om keren. Het vuur moet niet te hoog, maar ook niet te laag zijn. De roti moet gaar zijn. De roti rijst als je het deeg goed gekneed hebt.

 

Roti met paneer (Indiase kaas)

Ingrediënten

2 eetlepels verkruimelde paneer

Handjevol spinazie (gewassen, goed gedroogd en fijn gesneden)

1 eetlepel gesneden korianderblad (geen steeltjes)

2 theelepels geroosterde gemalen komijnzaad

2 teentjes knoflook gemalen of geraspt

½ theelepel chilipoeder

1 theelepel himalaya zout

½ theelepel kurkuma

 

Bereiding

Mix alle ingrediënten samen in een schaal. Verdeel het deeg in 4 to 5 stukken en vorm eventueel bolletjes. Druk ze plat. Vul iedere roti met wat paneer vulling en maak dicht. Druk het weer even plat. Voor je de roti gaat rollen, druk (zachtjes) je met vingers de roti wat groter. Rol de roti uit met een deegroller en let erop dat het gelijkmatig wordt uitgerold ( geen dikke randen). Zet een schaaltje met olie of boter of een olie-boter mix klaar. En een kwast om de roti te besmeren. Doe de roti in de pan en besmeer het met de olie of boter. Keer om en besmeer de andere kant ook. Druk met een spatel zachtjes op de roti en blijf om en om keren. Het vuur moet niet te hoog, maar ook niet te laag zijn. De roti moet gaar zijn. De roti rijst als je het deeg goed gekneed hebt.

 

Roti met spinazie vulling

Ingrediënten

100 gram gewassen en goed gedroogde spinazie, fijn gesneden

1 middelgrote aardappel

1 eetlepel gesneden korianderblad (geen steeltjes)

2 theelepels geroosterde gemalen komijnzaad

2 teentjes knoflook gemalen

½ theelepel chilipoeder

1 theelepel Himalaya zout naar smaak

½ theelepel kurkuma (optioneel)

 

Bereiding

Schil, was en snijd de aardappelen in stukken. Neem eem een ruime pan en doe de stukken aardappelen erin. Voeg het zout en indien je de kurkuma gebruikt, toe. Kook de aardappelen gaar.  Als de aardappelen gaar zijn, giet je het water af. Zet de pan weer even kort op vuur, zodat je zeker weet dat alle vocht is verdampt. Prak de aardappelen helemaal fijn en voeg peper, knoflook en gemalen komijn toe. Voeg de fijn gesneden spinazie en korianderblad toe en meng alles goed samen. Verdeel het deeg in 4 to 5 stukken en vorm eventueel bolletjes. Druk ze plat. Vul iedere roti met wat spinazie vulling en maak dicht. Druk het weer even plat. Voor je de roti gaat rollen, druk (zachtjes) je met vingers de roti wat groter. Rol de roti uit met een deegroller en let erop dat het gelijkmatig wordt uitgerold ( geen dikke randen). Zet een schaaltje met olie of boter of een olie-boter mix klaar. En een kwast om de roti te besmeren. Doe de roti in de pan en besmeer het met de olie of boter. Keer om en besmeer de andere kant ook. Druk met een spatel zachtjes op de roti en blijf om en om keren. Het vuur moet niet te hoog, maar ook niet te laag zijn. De roti moet gaar zijn. De roti rijst als je het deeg goed gekneed hebt.

 

Roti met cassave vulling

Ingrediënten

150 gram verse of diepvries cassava

2 theelepels geroosterde gemalen komijnzaad

2 teentjes knoflook gemalen

1 madame jeanette peper of rode peper

1 theelepel himalaya zout

½ theelepel kurkuma (optioneel)

 

Bereiding

Was en snijd de cassave in stukken en kook gaar samen met zout naar smaak. Indien je de kurkuma gebruikt, kun je die ook toevoegen. Als de cassave gaar is, giet je het water af. Zet de pan weer even kort op vuur , zodat je zeker weet dat alle vocht is verdampt. Prak de cassave helemaal fijn en verwijder alle draden. Voeg peper, knoflook en gemalen komijn toe. Laat het goed afkoelen. Als het afgekoeld is , maak je bolletjes van de cassavevulling iets kleiner dan een bitterbal. Rol ze door de bloem. En zet weg. Let op: je kunt vulling overhouden. Dus niet alles proppen in de roti. Verdeel het deeg in 4 a 5 kleine bolletjes. Druk ze plat. Vul iedere roti met 1 bolletje cassave mix en maak dicht. Voor je de roti gaat rollen, druk (zachtjes) je met vingers de roti wat groter. Rol de roti uit met een deegroller en let erop dat het gelijkmatig wordt uitgerold ( geen dikke randen). Zet een schaaltje met olie of boter of een olie-boter mix klaar. En een kwast om de roti te besmeren. Doe de roti in de pan en besmeer het met de olie of boter. Keer om en besmeer de andere kant ook. Druk met een spatel zachtjes op de roti en blijf om en om keren. Het vuur moet niet te hoog, maar ook niet te laag zijn. De roti moet gaar zijn. De roti rijst als je het deeg goed gekneed hebt.

 

Roti met suiker vulling (suiker roti)

Ingrediënten

100 gram rietsuiker

1 zakje vanille suiker (optioneel)

½ theelepel kaneel (optioneel)

½ theelepel kardemom poeder (optioneel)

 

Bereiding

Meng alle suikers samen. De originele roti zoals ik die ken uit Suriname wordt alleen met alleen met suiker bereid. Maar ik houd van de smaken van de kruiden zoals die bij de ingrediënten heb toegevoegd. Verdeel het deeg in 3 tot 4 stukken en vorm eventueel bolletjes. Deze roti mag je iets dikker uitrollen net als bij de paratha roti. Druk ze plat. Vul iedere roti met 1 tot 1,5 eetlepel suikermix en maak dicht. Druk het weer even plat. Let op: je kunt vulling overhouden. Dus niet alles proppen in de roti. Voor je de roti gaat rollen, druk (zachtjes) je met vingers de roti wat groter. Rol de roti uit met een deegroller en let erop dat het gelijkmatig wordt uitgerold (geen dikke randen). Zet een schaaltje met olie of boter of een olie-boter mix klaar. En een kwast om de roti te besmeren. Doe de roti in de pan en besmeer het met de olie of boter. Keer om en besmeer de andere kant ook. Druk met een spatel zachtjes op de roti en blijf om en om keren. Het vuur moet niet te hoog, maar ook niet te laag zijn. De roti moet gaar zijn. De roti rijst als je het deeg goed gekneed hebt.

 


Laat bericht achter

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Koken met Aivie © 2016