Waarom water drinken uit koperen bekers goed is.

Welke voordelen heeft het drinken van water uit een koperen beker?

​Het lijkt misschien vreemd, het drinken van water uit een koperen beker. Ayurvedische beoefenaars in India gebruiken al duizenden jaren een eenvoudige, maar effectieve methode van het drinken van water dat een aantal uren is opgeslagen in een koperen beker. Zij kenden en kennen de zuiverende en anti microbiële eigenschappen van koper al duizenden jaren.

Medische studies tav koperen bekers

​Medische studies hebben de voordelen van het drinken van water opgeslagen in koperen potten aangetoond:

 • Het doodt schadelijke bacteriën, die diarree veroorzaken. Het drinkwater is goed in Nederland, maar daarom werd/wordt het water in India en andere ontwikkelingslanden zo in koperen kannen opgeslagen.
 • Het bevordert de hersenactiviteit.
 • Het zuivert de huid.
 • Het gaat veroudering tegen.
 • Het bevordert de spijsvertering.
 • Het helpt tegen verstopping.
 • Het verlaagt de kans op hartziektes en kanker.
 • Het bevordert de aanmaak van melanine (gekleurde eiwitkorrels die de huid beschermen tegen ultraviolette stralen)
 • Het reguleert de werking van de schildklier.
 • Helpt tegen bloedarmoede.
 • Helpt tegen jicht.

Onderzoek toont aan dat vervuild water dat maximaal 16 uur is opgeslagen in een koperen pot, de aanwezigheid van schadelijke bacteriën vermindert. De onderzoekers hebben hierdoor geconcludeerd dat koper de oplossing is voor het zuiveren van drinkwater, vooral in ontwikkelingslanden.

​Hoe maak je koper water en hoe (vaak) drink je het?

​Spoel de beker met water voor gebruik. Doe minimaal 16 uur van te voren water in een koperen beker en bedek het met een glazen/keramische schaal. Zet het water in de middag klaar en drink het water de volgende ochtend op. Drink een kopje koper water zodra je opstaat in de ochtend.

Het is aan te raden om het water te drinken bij kamertemperatuur. Koper water mag niet worden opgeslagen in de koelkast. Gebruik altijd vers koper water.

Teveel aan koper in het lichaam kan schadelijk zijn. Zoals altijd overdrijf dit gebruik niet! Ik drink dit water 1-2 keer per week.

​Het is belangrijk om bekers te gebruiken die gemaakt zijn van zuiver koper (deze bijvoorbeeld). Laat bekers liggen die gemaakt zijn van gemengde metalen. Een eenvoudige manier om onderscheid te maken tussen zuiver koper en een vervalste versie is om te weten dat koper een zeer zacht metaal is.

Schoonmaken van de koperen beker

 • Reinig de beker nooit in de vaatwasmachine.
 • Gebruik nooit een schuurmiddel om de binnenkant van de beker te wassen.
 • Gebruik in plaats daarvan de helft van een citroen en wrijf het aan de binnenkant van de beker. Laat het een paar minuten staan en was het af met gewoon water.
 • Je kan ook (zuiverings)zout met water gebruiken om de beker te wassen.

 


6 Comments
jolanda

June 27, 2020 @ 17:54

Reply

Hoe zit het dan met de koperen waterleidingen?

Aivie

October 27, 2020 @ 10:43

Reply

Beste Jolanda,

Er wordt gesuggereerd dat het water wat door koperen leidingen stroomt wordt aangetast door corrosie en daarom dus niet oke is.

Hartelijke groet,
Aivie

Rosana

August 15, 2020 @ 11:00

Reply

Hallo Aivia,

Ik heb een vraag over het drinken van water uit een koperen fles. Ik neem al sinds jaar en dag sole water tot mij. 1 theelepel per halve liter. Nu vraag ik me af of het ok is omdat ook te doen als je water uit een koperen fles drinkt. Ik heb ook een fles waar ik het water 16 uur in laat staan en daar doe ik het niet bij. Dit gaat dus gewoon om het drinken van water met sole uit een koperen fles zonder dat ik dit lang heb laten staan….

Ik hoop dat je me kunt helpen en alvast bedankt!

Rosana

Aivie

October 27, 2020 @ 10:26

Reply

Lieve Rosana,

Ik zou de sole niet in het koperwater doen. Koper bevat van nature veel mineralen. Ik zou sole en koperwater dus apaprt drinken.

Liefs Aivie

Ida

November 2, 2020 @ 09:44

Reply

Beste Aivie,

Ik drink dagelijks uit een koperen fles. Ik laat het water niet 16 uur staan. Is het oké om dagelijks uit een fles te drinken of kan dit ook schadelijk zijn?

Aivie

December 27, 2020 @ 13:44

Reply

Hi Ida,

Of het een fles of kan is maak niet veel uit. Ik denk wel dat het verstandig is om het bij 1 glas per dag te houden. Anders krijgt je lichaam wel heel veel van de mineralen dagelijks naar binnen. En alles wat te is, is niet goed. Alles met mate.

Liefs Aivie

Laat bericht achter

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Koken met Aivie © 2016