Salie, het natuurlijk wondermiddel tegen opvliegers!

Iedere vrouw krijgt in meer of mindere mate overgangsklachten, waarvan opvliegers het meest bekendst en zichtbaar aanwezige symptomen zijn. Ik dacht dat ik gek werd toen ik de eerste opvlieger kreeg. Vanaf de hals tot aan het gezicht een hitte, alsof je voor een oven stond! Slapen werd een nachtmerrie. Ieder 45 minuten tot een uur wakker worden, de dekbed van je afslaan midden in de winter! Je slapende partner meeslepen in je onrustige nachten. En bovenal de vermoeidheid die op een gegeven moment toeslaat, omdat je te weinig slaapt.

Ik had stiekem zo gehoopt dat ik nooit last zou krijgen van opvliegers. Ik hoor jullie mij nu al schaterend uitlachen. Ik luisterde  naar de verhalen van vriendinnen en collega’s en de leeftijden waarop zij er last van kregen. Sommige al vanaf hun 40ste jaar! En ik maak van dichtbij mijn eigen moeder mee, die nu achter in de 60 is en nog steeds af en toe last van opvliegers heeft. Mijn moeder heeft het echt zwaar gehad, maar echt begrijpen doe je het pas als het jezelf overkomt.

Ik ben intussen de 50 gepasseerd en had nog nooit een opvlieger gehad.  Ik dacht stiekem dat opvliegers aan mij voorbij zouden gaan. Dat was ijdele hoop, waar een een goede vriendin ook vreselijk om moest lachen en mij geruststelde met de volgende opmerking: “Ach Aiv,  het duurt maar circa 10 jaar!” WTF, 10 jaren (of langer!) met opvliegers leven, no way dacht ik bij mijzelf. Daar moet een oplossing voor zijn!

Ik ben er voor overtuigd dat de natuur ons voor alle aandoeningen iets biedt, wat de klachten doet verminderen of verdwijnen. Ik ben mister Google om hulp vragen en in mijn zoektocht kwam ik een paar (dure) homeopathische tabletten tegen. Ik dacht dat moet anders en natuurlijker kunnen. Ik kwam forums op het internet tegen, waar ik heel af en toe las dat salie thee zou helpen. Er waren andere mensen die beweerde dat dat niet zou helpen omdat de thee te weinig fyto-oestrogenen bevatten om de hormoonhuishouding te kunnen stabiliseren.

Ik besloot om voor de combinatie van salie thee, salie druppels en salie tabletten te gaan. De verleiding was ontzettend groot om na 3 a 4 dagen ermee te stoppen, want het leek allemaal niet te werken. Ik heb vol gehouden en na 3 weken waren de opvliegers weg!

Ik gebruik nu dagelijks 2 koppen salie thee. Het eerste kopje drink ik in de ochtend op nuchtere maag. En zodra ik thuis kom van kantoor tegen een uur of 6 of 7 in de avond, drink ik mijn 2e kop thee. De thee blijft de komende jaren een vast onderdeel van mijn voedingspatroon uitmaken.

In mijn vers geperste sinas-citroen en grapefruitsap gaan 20-25 salie druppels. Ik heb gedurende 6 weken de druppels 3 x daags gebruikt. Die heb ik nu afgebouwd naar 2 of 3 keer per week.

En ik heb gedurende 6 weken de salie tabletten gebruikt, 1 maal per dag. Ook de tabletten bouw ik nu af naar 2 of 3 keer per week.

De salie plant heb ik in mijn tuin staan. Het is een winterharde plant en ik gebruik salie in gerechten.  Ik had geen idee van de grote geneeskracht van dit simpel plantje.

Salie is niet alleen goed tegen (overmatig) en nachtelijk zweten, maar ook voor een heleboel andere dingen. Hieronder een rijtje van weetjes.

 • Salie bevat veel anti-oxidanten en werkt daardoor onder andere bloedzuiverend.
 • Salie blijkt de afscheiding van slijm uit de luchtwegen te stimuleren.
 • Dit kruid helpt tegen veel soorten ontstekingen en geneest ontstekingen van de darm, maag, lever, galblaas en urinewegen.
 • Bij keelpijn en ontsteking van de slijmvliezen helpt salie thee door te gorgelen, waardoor de klachten verdwijnen.
 • Het helpt ook tegen verkoudheid en hoesten.
 • Salie werkt rustgevend en is goed voor mensen met slaapproblemen.
 • Dit kruid blijkt ook goed te werken bij de behandelingen voor reuma, jicht en verschillende zenuwaandoeningen.
 • Salie zou zeer belangrijk zijn voor de hedendaagse zogende moeders. Doordat de mama’s tegenwoordig vaker koffie drinken, vinden de baby’s de moedermelk minder lekker en koffie verlaagt ook de afscheiding van melk. Voor de zogende moeder is een kopje salie thee om de ene dag voldoende.
 • Helpt de verhoudingen tussen de HDL-cholesterol (goede cholesterol), LDL-cholesterol (slechte cholesterol) en andere vetten in balans te brengen.
 • Het regelmatig drinken van de thee zou beroerte kunnen voorkomen.
 • En salie verbetert  de hersenfuncties.

Ik geef hieronder aan welke producten ik gebruik en waar ze verkrijgbaar zijn:

 • Salie druppels: bio platendruppels Salvia officinalis van met merk Physalis. Verkrijgbaar bij  o.a.  Holland &Barret en Eko Plaza.
 • Salie thee:  losse gedroogde salie blaadjes, verkrijgbaar bij alle goede kruidenzaken zoals Oriental, Holland &Barret.
 • Theezakjes salie: Merk Jacob Hooy Verkrijgbaar bij  o.a.  Holland &Barret en Eko Plaza.
 • Salie tabletten: Merk A.Vogel, verkrijgbaar in alle drogisterijen.

Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen. Als je ziek bent of twijfelt om salie in welke vorm dan ook te gebruiken, raadpleeg dan je arts.


2 Comments
Sonja Tobé

December 4, 2019 @ 11:24

Reply

Beste Avie, de dosering van het gebruik van Salie, vooral de olie is hoog.
In salie bevindt zich de stof thujon en kamfer. Bij overdosering en inwendig gebruik kan salie neurotoxisch werken. Bij mensen met epilepsie wordt afgeraden om salie te gebruiken.
Vriendelijke groet, Sonja Tobé. Natuurgeneeskundig aromatherapeut

Aivie

December 26, 2019 @ 13:01

Reply

Beste Sonja,

Dank voor je bericht. Ik heb salie alleen de eerste 3 weken veel gebruikt. Ik gebruik nu alleen nog maar een kopje thee in deochtend en een paar keer week een tablet (als ik eraan denk).
Hartelijke groet,
Aivie

Laat bericht achter

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Koken met Aivie © 2016