Waarom kurkuma (geelwortel) goed voor je is

Ik gebruik bijna dagelijks kurkuma en doe dat al jaren. Zowel vers als in poedervorm. Afhankelijk van waar ik ben en wat ik klaarmaak, wissel ik de 2 typen (vers of poeder) kurkuma af.

Zo heb ik op kantoor een busje met kurkumapoeder staan en doe ik op daar wat van in mijn cafe latte of thee, samen met wat kaneel- en cacoapoeder. Dat doe ik maar 1 keer voor de hele dag.

Als ik thuis ben geniet ik van verse geelwortel (geplet) in mijn Indiase thee. Zie het recept hiervan op de website.

Waarom gebruik ik de kurkuma zo vaak? Het antwoord is heel simpel: het is bevat ontzettend veel voedzame voedingsstoffen voor je lichaam. Om alles uitgebreid hier te beschrijven, resulteert de blog in een boek en dat is niet de bedoeling als je blogt.

Ik zal mij beperken tot de heilzame werkingen die ik erg belangrijk vind.  Tevens geef ik aan hoe je de werking hiervan kunt optimaliseren.

Wat is kurkuma?

Kurkuma, koenier, koenjit, Indiase geelwortel, tarmeriek of in het Engels curcumin is een specerij dat wordt gewonnen uit de wortelstokken van de kurkumaplant (Curcuma longa). Het is een geel specerij, dat vooral bekend is als een bestanddeel van kerriepoeder. Kurkuma is door de Europese wetgeving goedgekeurd als voedseladditief met E-nummer E100.

Kurkuma wordt al eeuwenlang in India gebruikt als smaakmaker, kleurstof en geneeskrachtig middel.  In de westerse keuken is het nog minder bekend, behalve als onderdeel van het kruidenmengsel kerrie. De specifieke oranjegele kleur is wat kerriepoeder zijn gele kleur geeft. De kleurstof wordt inmiddels ook in vele andere producten gebruikt, zoals bijvoorbeeld mosterd en margarine.

Waar is kurkuma goed voor?

1. Ontstekingsremmend

De belangrijkste eigenschap van de kurkumawortel is dat het sterk ontstekingsremmend is. Ontstekingsprocessen spelen een centrale rol in bijna alle chronische ziekten waaronder hart- en vaatziekten, hersenaandoeningen, auto-immuunziekten en problemen in het verteringssysteem.

2. Het werkt kankerremmend

Door de ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma en in het bijzonder van curcumine werkt het ook kanker remmend. Ontsteking is namelijk ook een essentiële factor bij tumorgroei. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat curcumine menselijke kankercellen van borst, prostaat, pancreas, maag, dikke darm en slokdarm kan doden. Het stopt ook de groei van melanoom cellen.

3. Het kan Alzheimer voorkomen of verminderen

Steeds meer onderzoeken wijzen er op dat kurkuma patiënten met de ziekte van Alzheimer kan helpen. Opvallend is ook dat de ziekte van Alzheimer veel minder voorkomt in India dan in de Westerse wereld. Dit kan te verklaren zijn door de grotere consumptie van currygerechten die kurkuma bevatten.

4. Het is goed voor je darmen en spijsverteringssysteem

Van kurkuma is al heel lang bekend dat het helpt bij verteringsproblemen. Het helpt bijvoorbeeld heel goed bij een slechte vertering van vetten. Maar ook als je last hebt van het prikkelbare-darmsyndroom of de ziekte van Crohn kan kurkuma enorm veel voor je betekenen Dit komt onder andere doordat het ontstekingen in de darmwand tegengaat.

5. Het verlaagt de cholesterol

Geelwortel verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed, hierdoor voorkom je ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten. Suppletie met curcumine leidde in onderzoek tot een significante afname van het totale cholesterolgehalte, evenals het LDL-cholesterol gehalte.

6. Het verlaagt diabetes

Bij mensen met pre-diabetes vertragen curcumine supplementen het ontstaan van diabetes type 2. Dit heeft wederom te maken met de ontstekingsremmende en antioxidant werking van curcumine.

12. Het verbetert bloedvaten kan hartaandoeningen voorkomen

Curcumine gaat op verschillende manieren het ontstaan van hartaandoeningen tegen, onder andere doordat het oxidatieve stress en ontstekingen in de vaatwanden tegengaat. Uitonderzoek is gebelken dat curcumine leidde tot herstel van de elasticiteit van de bloedvaten en verlaagt het risico van een hartaanval na een bypassoperatie.

 

Kurkuma kan het beste worden gebruikt samen met zwarte peper!

Kurkuma wordt geneeskrachtiger, wanneer men deze samen met zwarte peper gebruikt. Zonder zwarte peper wordt kurkuma moeilijk in het bloed opgenomen.

De ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma maken het ook tot een natuurlijke pijnstiller voor met name chronische pijn zoals bij artritis en reuma. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat kurkuma effectiever is als pijnstiller dan aspirine of andere farmaceutische pijnbestrijders.Zowel kurkuma-extract als curcumine werken pijnstillend. Kies wel voor een preparaat met goede biologische beschikbaarheid, bijvoorbeeld een preparaat waar ook zwarte peper in zit.

Waarom zwarte peper zo gezond is:
1. Bevordert de spijsvertering; stimuleert de aanmaak van speeksel. De enzymen in speeksel zijn nodig voor de vertering.
2. Voeding voor de hersenen; zorgt voor meer endorfine, hersenfunctie, zenuwstelsel.
3. Helpt hart- en vaatziekten voorkomen; piperine en chromium, ontstekings-werend.
4. Een Krachtig antioxidant; helpt verouderingsverschijnselen voorkomen.
5. Tegen kanker; remmen de groei van kankercellen, piperine metkurkuma.
6. Bloeddruk; bevat mineralen zoals: kalium, calcium en ijzer, helpen de bloeddruk laag te houden.
6. Tegen griep en verkoudheden;
7. Goed voor het gebit;
8. Helpt bij afvallen of aankomen.

Uit onderzoek over gezonde voeding is gebleken dat het regelmatig eten van zwarte peper het lichaam meer vitamine B12, beta-caroteen enselenium opneemt uit de voeding. Bovendien ondersteunt zwarte peper de lever, waardoor het lichaam beter mineralen en vitaminen kan opnemen uit de voeding en gemakkelijker toxines kan kwijtraken.

Maar ook zonder het gebruik van zwarte peper is de werking van kurkuma al goed.

Op het internet kom je ook allerlei tegenstrijdige berichten tegen, waarbij veel van de hierboven genoemde goede werking van de kurkuma wordt tegengesproken.

Ik ben van mening dat het gebruik van natuurlijke producten ( alles met mate) goed zijn voor je lijf.  Eet en drink wat bij je past en zorg voor een goede balans in je leefpatroon.


Laat bericht achter

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Koken met Aivie © 2016