Waarom detoxwater en pretoxen of detoxen gezond is.

Waarom zou je detoxwater (moeten) drinken?

Voldoende water drinken is gezond! Ons lichaam bestaat voor 70% uit water en in principe kunnen onze organen alleen goed functioneren als je lichaam voldoende water binnenkrijgt.
Ook het brein heeft water nodig. Zonder water krijgen we onvoldoende zuurstof naar onze hersenen. Drinken we te weinig water, dan kunnen we moe en lusteloos raken, duizelig worden, hoofdpijn krijgen en ons onvoldoende concentreren op ons werk, of tijdens het leren.

Water is dus belangrijk om normaal te functioneren overdag en om ons lichaam (extra) te zuiveren gedurende de nacht!

De aanbevolen hoeveelheid water op een dag is dan ook 1,5 – 2 liter. Maar water alleen kan erg saai zijn.

Pimp je water met extra kleur (fruit of groenten) en vitamines en je hebt heerlijke detoxwater!

Detoxen betekent ontgiften, het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam. Het ontgiften van je lichaam kan positief effect hebben op je gezondheid en lichaam: je voelt je energiek en meer gefocust. Dit komt voornamelijk omdat je dan minder ongezond, bewerkt voedsel eet en meer gezond eet en leeft.

Eigenlijk praat ik liever over pretoxen. Ik drink iedere dag de detoxwater en regelmatig doe ik een sapkuur. Dat doe ik niet alleen om te detoxen, maar juist meer ter voorkoming van te veel gift (slechte voedingsstoffen in je lijf) en dan noem je het pretoxen. Tenslotte is voorkomen altijd beter dan genezen!

Detoxmethoden:
1. Een korte termijn detox is bijvoorbeeld het houden van een 3-daagse sapkuur, waarbij je voornamelijk gezonde groenten- en fruitsapjes drinkt. Maar ook thee getrokken van diverse fruit(bladeren) of groenten(bladeren). Denk aan zuurzak-, sopropo (bitter melon) thee.
2. Detoxmethoden op lange termijn worden meer een onderdeel van je leefstijl.
Dit kunnen bijvoorbeeld zijn: biologisch eten, meer water drinken, of stoppen met roken, alcohol drinken of geraffineerde suikers eten.
3. Een de- of pretoxmethode die je zowel op korte, als lange termijn in je leven kan invoeren, is het drinken van detox water. Detoxwater is eigenlijk heel simpel: water met fruit, groenten en/of kruiden erin.
Het drinken van gezonde detox water heeft meerdere voordelen:
1. Het is erg gezond. Het lichaam krijgt een energie- en gezondheidsboost. De extra toevoegingen zorgen voor veel vitamines en mineralen, die je met
gewoon water drinken niet zou binnen krijgen.
2. Het hydrateert en reinigt je lichaam op een gezonde manier. De verschillende soorten fruit, groenten en kruiden hebben verschillende positieve
gezondheidseffecten op je lichaam. Zo staan aardbeien en andere bessen (zoals frambozen, blauwe bessen) bekend om hun hoeveelheid anti-oxidanten, die je helpen vrije radicalen te bestrijden. En staan limoen en citroen bekend om het stimuleren van je spijsverteringssysteem.
3. Daarnaast kun je er ook van afvallen en een fitter lichaam door krijgen!

De gezonde fruitdrankjes zijn erg makkelijk te maken. Hierdoor kan je het ook makkelijk meenemen naar werk of school. Of als drankje voor onderweg.
Het is verfrissend en lekker!! Heerlijk dus wanneer het warm weer is en je verkoeling zoekt. Je kan verschillende smaakjes combineren. Experimenteer
met lekkere combinaties en maak je eigen favoriete detox drankje!

De detox drankjes zijn dan ook ideaal voor:
1. Op je werk. Zet een flesje met detox water op je bureau, wat je helpt bij meer water drinken.
2. Tijdens het studeren. Voed je brein met meer energie en vergroot je concentratie.
3 Wanneer je onderweg bent, lekker makkelijk in een flesje meenemen.
4 Picknicken in het park
5 Een gezellig (tuin) feestje.
6 Heerlijk relaxen in de tuin, vooral wanneer je verkoeling zoekt

Tip
Wil je een goedkoop, maar handig meeneem flesje? Gebruik heel simpel een oud flesje waar water of een fles waar verse sap (uit de supermarkt) in zat. De fles eerst goed afwassen en vullen met detoxwater.

Maak in 3 stappen je eigen detox water:
1. Was en snijd je favoriete fruit/groenten in plakjes en/of pluk blaadjes van lekkere kruiden
2. Doe een handjevol van je fruit/groente/kruid in een glas of karaf.
3. Schenk er water in en laat het minimaal 1 nacht trekken in de koelkast. Sneller gebruik kan,
maar de smaken zijn dan minder intensief.

Tip
Heb je haast of krijg je visite, giet dan wat heet water over gesneden de limoenen en citroenen. Laat deze afkoelen en voeg dan de overige fruitsoorten, groenten en of kruiden toe. Eventueel met ijsklontjes serveren.

Recepten (er zijn heel veel andere te bedenken):
1. Limoen, citroen, gember en muntbladeren (mijn basisrecept)
2. Stukjes aardbeien met gember en limoen
3. Watermeloen met muntbladeren en een kaneelstokje
4. Blauwe bessen, muntbladeren, limoen
5. Schijfjes komkommers, limoen en gember
6. Schijfjes komkommers met limoen, gember en muntbladeren
7. Aubergines gesneden met limoen
8. Guaves met limoen

Tip: Gebruik in plaats van gewoon water, bijvoorbeeld spa rood met bubbeltjes of (verse) kokoswater! Is weer wat anders en net zo lekker.

Groentensap

Ik gebruik een slowjuicer voor het maken van de groentesap. Maar vlak na een vakantie heb ik geen tjd om eerst de groenten te halen, wassen, snijden en te slowjuicen. En kies ik voor de kant en klare sapjes.  Daar zitten geen E-nummers in en is nog altijd gezonder dan allerlei fruitsappen of frisdranken! Drink maximaal300-350 ml groentesap op een dag. Je  lichaam heeft hier meer dan genoeg aan, naast de overige maaltijden op een dag. Ben je aan het sapvasten, varieer dan met de theesoorten en drink 1 keer per dag een vers geperst fruitsapje.

Hoe lang kun je detoxwater bewaren?
Ik maak 2 grote kannen op de zondag en doe deze in de koelkast. De kannen bevatten elk 2 liter water. Ik vul de kannen nog 1 keer bij. Ik maak de kannen
op de zondag voor de hele werkweek klaar. Deze hoeveelheid is geschikt voor 2 personen.

Geniet!


Laat bericht achter

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Koken met Aivie © 2016