Rabarber chutney

Rabarber chutney is heerlijk friszuur en  kan het beste in de maanden mei en juni worden klaargemaakt. Dat zijn de top maanden voor deze groentesoort. De friszure rood-groene stengels zijn eigenlijk kort in het jaar te verkrijgen. Van mei tot en met juli kun je genieten van deze groente.

author Door Aivie

Bieten hummus

Van origine wordt hummus van kikkererwten gemaakt. Maar aangezien ik altijd op zoek ben naar gezondere en bewustere gerechten, heb ik gekookte  bieten toegevoegd aan dit gerecht. Weer een heerlijke ontdekking en zo eten de niet-groenten liefhebbers, toch ongemerkt groenten.  En niet te vergeten, bieten bevatten o.a. veel anti-oxidanten en ijzer!

author Door Aivie

Lijnzaadcrackers (veganistisch)

Lijnzaadcrackers zijn simpel te bereiden en erg gezond. Het mooie aan deze versie is dat het gerecht helemaal vrij is van dierlijke ingrediënten. Je kunt de zaden naar eigen inzicht variëren. De basis voor deze crackers vormen de gebroken lijnzaden. Lijnzaad bevat slijmstof, waardoor de gebroken zaadjes met toevoeging van vocht gemakkelijk kunnen hechten aan andere ingrediënten in een gerecht. Hierdoor is er geen bloem of ander meel nodig om de crackers krokant te bakken. Dit gerecht kun je door toevoeging van kruiden, naar eigen smaak blijven variëren.

author Door Aivie

Broccoli broodjes (inclusief de veganistische variant)

Ik houd erg graag van koolhydraatarme gerechten.  En vooral als de gerechten snel en gemakkelijk te bereiden zijn. Ik ben geïnspireerd geraakt door een recept dat ik gezien en ik heb er mijn eigen variant op gemaakt. Het is een simpel maar overheerlijk gerecht. Je kunt als maaltijd of snack serveren. En qua smaak kun je naar eigen inzicht variëren met de kruiden die je eraan toevoegt.

author Door Aivie

Kalkoen (slowcooked)

Een keer per jaar verschijnt er bij mij een kalkoen als feestgerecht op tafel. Dat is rond de feestdagen in de maand december. De voorbereiding neemt wat tijd in beslag, maar de bereiding is simpel. Kies voor slowcooken, zo blijft het vlees sappig en gebruik bij de kalkoen altijd wat extra vet. Kalkoen is van nature droog en is daarom juist weer een goede keuze als je opzoek bent naar een magere vleessoort. Maar wie maalt daarom gedurende de gezelligste periode van het jaar! 

author Door Aivie

Paneer ( Indiase jonge kaas)

Paneer is de benaming voor jonge kaas in de Indiase keuken. Een kaassoort waarmee zowel hartige als zoete gerechten worden bereid. Voor het gebruik van hartige gerechten kun je de paneer van te voren maken en invriezen. Ik adviseer om voor de zoete gerechten, de paneer minimaal 1 dag van te voren te maken (bewaar het in de koeling) en dan kun je het verder verwerken in het zoete gerecht. Maar nog beter is het om de paneer op de dag te maken.

author Door Aivie

Chili-kokos paneer met knoflookstengels

Hier kun je mij voor wakker maken, paneer gerechten! Paneer is jonge kaas en zeer eenvoudig te bereiden. Zie het recept bij de bestanden. Tip: ik maak de paneer van te voren en vries het in. Dan kun je in een korte tijd een heerlijk gerecht bereiden. Dit recept is geïnspireerd op het gebruik van het Indiase laurierblad. Voor meer informatie lees de blog over de verschillende soorten laurierblad.

author Door Aivie

Surinaams Javaanse kip

De Javaanse kip uit de Surinaamse keuken is een heerlijk gerecht. Met alle ingrediënten in huis, is dit gerecht zo op tafel. Een voordeel is dat van dit gerecht is dat je het een dag van te voren kunt maken. Omdat dan de smaken van de kruiden er nog beter intrekken.Dit is de wijze waarop ik het klaarmaak.

author Door Aivie

Daal, (Indiase) linzensoep

Daal of linzensoep, de curry die in heel veel streken en gebieden als standaard gerecht wordt geserveerd. Het is een gerecht dat met weinig ingrediënten, vele monden kan vullen. Hoe armer de mensen, hoe dunner de soep. En hoe welvarender de mensen, hoe dikker en gevulder de daal is. Ik heb een paar tips gegeven waarbij je zelf kunt bepalen hoe je de daal wilt bereiden en eten. Er zijn heel veel soorten linzen. De een wat gezonder dan de ander. Dit gerecht is met iedere linzen soort te bereiden.

author Door Aivie

Eieren met wit maanzaad

Trek in iets smakelijks, maar wil je niet al te lang in de keuken staan? Dat kan!
Ik heb standaard veel verschillende kruiden in mijn keukenkast staan en is het een kwestie van creativiteit om snel iets simpels en zo bewust mogelijk te maken. Zo creeer je steeds weer een nieuw gerecht.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016