Courgette kofta’s in tomatencurry

Kofta’s zijn balletjes die worden gemaakt van groenten, paneer (jonge kaas), vis of vlees of een combinatie daarvan. De groenten- en paneer kofta’s zijn mijn favoriet. Dit gerecht kan je gerust van te voren bereiden, zodat de kruiden van de curry beter in de kofta’s trekken. Dit gerecht is redelijk vetarm. Alleen de kofta’s worden gefrituurd. En indien je de goede meelsoorten gebruikt, maak je hier een mooi koolhydratenarm gerecht van.

author Door Aivie

Cheela’s

Een mooi glutenvrij en (redelijk) koolhydratenarme pannenkoek kan worden bereid met kikkererwtenmeel. Dit gerecht komt uit de Sri Lankaanse keuken. Ik vind het een heerlijke pannenkoek. Je kunt het gewoon zo uit het vuistje eten, of gebruiken als wrap of net als de Indiase roti met andere bijgerechten eten. Door de uien weg te laten, maak je er in een handomdraai een Ayurvedisch gerecht van. 

author Door Aivie

Paneer in kokosmelk

Weer een mooi Zuid Indiaas gerecht, zonder dat het een ingewikkelde exercitie wordt om dit heerlijk gerecht te bereiden. Een paneergerecht mag eigenlijk niet ontbreken op een Indiaas menu. Geniet hiervan! 

author Door Aivie

Bitter melon in tomaten curry

Ik houd van bittere groenten. En de bitter melon of sopropo in het Surinaams blijft een van mijn favoriete groenten. Ik kan het zelfs rauw eten en drink iedere dag een kopje sopropothee! Dit recept is simpel te bereiden en kan ook van te voren bereid worden. Het geheim van een goede curry zit niet alleen in de samenstelling van de kruiden, maar ook de tijd dat het gerecht heeft om de smaken goed in te laten trekken. 

author Door Aivie

Kadhai paneer

Ik ben dol op paneer. Het maakt eigenlijk niet uit hoe het bereid is, als het maar paneer is! Dit gerecht heb ik gemaakt toen ik weer eens met mijn gedachten afdwaalde naar een van de lekkerste keukens, de Zuid Indiase!

author Door Aivie

Avocado-chapati’s

Behalve chapati’s van groenten, kun je deze ook van fruitsoorten maken. Ik ben altijd op zoek naar gezondere en bewuste variaties op bestaande gerechten. Zo ben ik op het idee gekomen om chapati’s (Indiase roti/brood) met avocado erin te maken. Het principe is hetzelfde als de bieten-chapati. Qua smaak en kleur is het wel anders. Zo zou ik de chapati ook een keer met een mooie rijpe Surinaamse golet mango of rode papaja willen maken.  Ik zou zeggen gebruik je fantasie en creëer nieuwe niet-alledaagse chapati’s. 

author Door Aivie

Thaise gele curry pasta (inclusief de vegetarische variant)

Er zijn zo van die ingrediënten die ik het liefst zelf maak. Niet alleen omdat ik dan weet dat er geen ongezonde E-nummers inzitten, maar ook omdat het gewoon veel lekkerder van smaak en aroma is. Deze gele Thaise curry is milder van smaak dan de groene en rode curry. 

author Door Aivie

Thaise rode curry pasta (inclusief de vegetarische versie)

Er zijn zo van die ingrediënten die ik het liefst zelf maak. Niet alleen omdat ik dan weet dat er geen ongezonde E-nummers inzitten, maar ook omdat het gewoon veel lekkerder van smaak en aroma is. De thaise curry’s maak ik daarom altijd zelf en vries het in. 

author Door Aivie

Bieten-chapati’s

Ik ben altijd op zoek naar gezondere en bewuste variaties op bestaande gerechten. Zo ben ik op het idee gekomen om chapati’s (Indiase roti/brood) met groenten erin te maken. Het enige wat ik gedaan heb, is de bewuste groente pureren, kruiden en mengen met volkorenmeel. Het is een mooi vetarme variant op de vaak vettige paratha’s of andere gevulde en met of in olie gebakken roti’s. En vooral een uitkomst voor de slechte groenten-eters! 

author Door Aivie

Hot sauce (gemalen peper sambal)

Een neutrale sambal die bij bijna elke gerecht past is de hot sauce. Gemalen rode of gele pepers met wat verse limoensap, mag eigenlijk in geen enkele keuken ontbreken. Rode peper is een supergezonde groente. Pepers blijken heel veel gezonde mineralen en vitamines te bevatten. Het zit vol vitamine C en capsicum, zelfs meer dan er in een sinaasappel zit. Van capsicum worden ook medicijnen gemaakt tegen verkoudheid. Capsaïcine is de stof die scherpe smaak geeft aan de rode peper. De neus gaat ervan open; je kunt beter ademhalen. Dit recept is bestemd voor iedere soort peper en  kleur. 

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016