Warme vis is vis dat op de barbecue langzaam wordt gerookt. In Suriname is het een vissoort dat op zeer veel verschillende manieren wordt bereid, maar het wordt ook als ingrediënt in veel gerechten als smaakmaker gebruikt. Warme vis kun je in de meeste Surinaamse toko’s kopen.
In dit recept verwerk ik de warme vis in aubergines met Surinaamse masala (kerrie).
Geïnspireerd door de Sri Lankaanse keuken heb ik dit gerecht bedacht. Deze viscurry bevat 18 ingredienten. Neem de tijd om alle ingrediënten eerst klaar te zetten en dan te gaan koken. Een gerecht dat ook een dag van te voren klaargemaakt kan worden.
Garam masala’s heb je in vele smaken. Afhankelijk van de streek in India bestaat er een andere mix van ingrediënten.
Dit is de garam masala zoals ik die maak en lekker vind.
Dit brood is koolhydratenarm en eenvoudig te bereiden. Door steeds weer te variëren met de kruidenmix, kun je dit brood iedere keer weer net even anders laten smaken.
Het recept waar het allemaal mee begon, mijn eigen Facebook groep. Nergens op het internet kon je het recept van de Hindostaanse masala vinden, zoals die in Suriname wordt gebruikt. Dit recept is van mijn grootmoeder. De lekkerste masala die ik ken. Wat maakt het zo lastig om een goede masala te maken? Behalve de verhoudingen van de diverse ingrediënten zit het geheim in het roosteren van de verschillende specerijen.Bekijk de video ook nog even, voordat je aan de slag gaat! Als je dit gerecht gaat maken, zul je het zeker een paar keer moeten uitproberen, eer je de juiste smaak te pakken hebt. Oefening baart kunst!
Slowcooken is het langzaam garen van vis en vleesgerechten op lage temperaturen, waarbij de smaak van de ingredienten intenser wordt en de sappen van het vlees of de vis behouden blijven.
Houd je niet van spruiten? Dan moet je deze bereidingswijze eens uitproberen. Ik eet mijn spruiten niet anders meer sinds ik deze bereidingswijze heb ontdekt.
Een aanrader voor iedereen die van bewuste en gezonde gerechten houdt. Het mooie van deze salade is dat je het minimaal 1 dag van te voren moet maken, zodat de smaken goed intrekken.
De saoto soep is een van de bekendste soepen uit de Surinaams Javaanse keuken. Zoals vele soepsoorten is dit ontstaan door restjes (leftovers) te hergebruiken en eventueel wat extra ingredienten toe te voegen, zodat er weer een lekkere maaltijd ontstaat. Dit is een goed gevulde soep en kan op ieder moment van de dag en bij elke gelegenheid gegeten worden.
Een simpel, snel, gezond en eenvoudig gerecht dat niet kan mislukken.