In de kant en klare bouillonblokjes zitten onder andere omstreden E-nummers, kleur-geurstoffen en te veel zout. Ik heb daarom mijn eigen groentebouillonpoeder gemaakt. En het fijne hiervan is dat je het naar eigen smaak kunt maken.
In de kant en klare bouillonblokjes zitten onder andere omstreden E-nummers, kleur-geurstoffen en te veel zout. Ik heb daarom mijn eigen groentebouillonpoeder gemaakt. En het fijne hiervan is dat je het naar eigen smaak kunt maken.
Schil de winterpeen met een aardappel mes. Snijd de uiteinden ervan af en was de peen. Snijd de peen in plakjes
Schil de ui en spoel af. Snijd de ui in grove stukken
Schil de teentjes knoflook en spoel af
Was de stengels bleekselderij goed schoon, door het in een kom met koud water en keukenzout minimaal 15 minuten te laten weken. Spoel de bleekselderij in 3 keer weer goed schoon. Snijd in grove stukken
Halveer de prei in de lengte en snijd in 2 of 3 stukken. Doe de prei in een kom met koud water en keukenzout en laat minimaal 15 minuten weken. Spoel de prei in 3 keer weer goed schoon. Snijd in grove stukken
Was de selderij net als de prei en de bleekselderij en snijd in grove stukken
Doe alle groenten in een keukenmachine en maal het fijn
Neem een grote pan met een anti-aanbaklaag en doe hierin de gemalen groenten. Zet de pan op laag vuur en laat in circa 45 minuten de groenten droog bakken. Blijf regelmatig roeren
Verwarm de oven voor op 80 graden en bedek een ovenplaat met bakpapier
Verdeel de groenten over de bakplaat en laat het in 2,5 tot 3 uur helemaal drogen, zonder te laten aanbranden. Je kunt na 2 uur voelen of de groenten nog erg vochtig zijn of al bijna droog zijn. De groenten zijn goed gedroogd als je ze tussen je vingers tot poeder kunt wrijven
Als de groenten droog zijn, doe je de oven uit, maar laat je de groenten in de oven afkoelen. Zo weet je zeker dat de laatste vochtdeeltjes verdampen
Maal de gedroogde groenten in een koffiemolen zijn tot poeder
Bewaar de bouillonpoeder in een goed afsluitbare glazen pot. De bouillon is 3 tot 4 maanden houdbaar.