Lauki (fles kalebas) behoort tot komkommerfamilie, net als de courgettes. Qua smaak vind ik persoonlijk de lauki weinig spannends hebben. Het heeft een. Licht bittere smaak en een stevige structuur na bereiding. Geïnspireerd door een gerecht gemaakt door mijn schoonzusje, heb ik deze prachtige lauki-paneer kofta in kokoscurry bereid. En dan smaakt de lauki veel lekkerder!
EEen van de meest gebruikte ingrediënten voor vleesvervangers, is tempeh. Tempeh wordt gemaakt van sojabonen. Door fermentatie van de gekookte sojabonen en met een Rhizopus schimmel, binden binden de sojabonen zich tot stevig, doch zacht stuk. Tempeh heeft een licht bittere smaak. Tempeh kan op ontzettende veel verschillende manieren bereid worden. Dit is mijn recept, waarin ik gebruik maak van tamarinde.
Dit gerecht ontbreekt nooit op mijn Divali menu! Ik vind de combinatie van een dikke soep, met kruidige erwten balletjes en het zure van de mango een heerlijk gerecht. Het liefst eet ik dit met een roti gevuld met aardappelen. Maar ook met wat gestoomde groenten, smaakt het ontzettend lekker. Ik heb in de tips aangegeven hoe je de karhi sneller kunt bereiden en eventueel iets bewuster, door geen vet in de karhi te gebruiken. Echter zijn de phulauri’s (erwten balletjes), wel gefrituurd in olie. Dus helemaal vetvrij is het recept niet, tenzij je de gele erwten balletjes weglaat.
Phulauri zijn balletjes gemaakt van gele of groente erwten. De erwten worden nadat ze fijn zijn gemalen, gekruid en gefrituurd. Ik heb in dit recept 2 soorten bereidingswijzen aangegeven.
Zoete aardappelen worden steeds populairder en passen goed in een koolhydraatarm dieet. Dit gerecht is een mooie mix van zoet, zout en zuur. Het is simpel te bereiden en smaakt altijd.
Ik ben geen grote pizza-liefhebster, maar zo af en toe vind ik dit gerecht lekker. Ik let best wel op de hoeveelheid koolhydraten, zout en vet in een gerecht. Ik vind daarom mijn pizzabodem van bloemkool een mooi alternatief. Ik voeg helemaal geen zout toe aan dit gerecht, omdat de kaas en olijven al meer dan genoeg zout bevatten. Voel je vrij om de vulling naar eigen inzicht te variëren. Houd alleen rekening met de gaartijd van ieder ingrediënt.
Een simpel en overheerlijk gerecht dat eigenlijk niet mag ontbreken bij een vegetarisch of veganistisch menu. De aubergines kun je vervangen door kastanje champignons of courgettes. Het gerecht is binnen een half uurtje klaar.
Geïnspireerd door de Zuid Indiase keuken van de plaats Chennai (Madras) heb ik dit gerecht bereid. Ik vind vooral de Zuid Indiase keuken erg lekker. De smaken zijn wat verfijnder en bevatten meer verse ingrediënten dan de Noord Indiase keuken. Dit gerecht is vergelijking met veel van mijn andere gerechten, niet vetarm, maar bevat ghee ( geklaarde boter). Hierdoor is de smaak wat rijker dan als het gerecht met (mosterd) olie wordt bereid.
Op mijn zoektocht naar koolhydraatarme broden, heb ik van een basis recept mijn eigen bloemkoolbrood gemaakt. Het smaakt heerlijk en is behalve als brood, ook gewoon zo te eten. Er zitten genoeg smaakmakers in, zodat het als een hartige plak cake kan worden gegeten.
Dit is een geweldig recept! Echt! Je moet een ware fijnproever zijn om het verschil te merken tussen de huzarensalade met aardappelen gemaakt en deze op basis van bloemkool. Probeer het uit zou ik zeggen en geniet van de mooie gezonde koolhydraten! Dit recept bevat ook tips om de salade vetarm en veganistisch te maken.