Tijm, een gezond kruid!

Wat is tijm en waar komt het vandaan?

Tijm is een heerlijk geurend kruid met grote geneeskracht. Het wordt tegenwoordig als keukenkruid gebruikt, maar wordt ook heel vaak in (non)alcoholische drankjes gebruikt en in is ook in hoestdranken verwerkt.

Zo heb ik afgelopen december tijdens een  bezoek aan de mooie stad Keulen, genoten van een cocktail, waarin tijm was verwerkt. Intussen is deze cocktail een van de favoriete drankjes van mij geworden. De naam: No more stress!

Tijm is een wijdverspreide plant. Hij komt voor in Europa, Noord Afrika, Noord Azië en Centraal Azië.

Tijm werd vroeger door de Grieken en Romeinen gebruikt als geneeskruid tegen longziekten, reumatiek, verlamming, maagkramp, gezwellen, hoofdpijn, koliek en zenuwzwakten. Opvallend genoeg werd het altijd voorgeschreven bij hersenziekten.

Ik heb 2 tijm planten in mijn tuin staan. De gewone tijm en de citroentijm. Ze blijken beiden winterhard te zijn en blijven ook mooi groen, het gehele jaar door.

 

Geneeswerkende kracht van tijm

Recent heeft men het positieve effect op de hersenen wetenschappelijk kunnen aantonen. Zo blijkt wilde tijm (deze groeit vooral in de Nederlandse duinpannetjes) een speciale genezende werking  op de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen te hebben. Verder is het bloedzuiverend, maagversterkend en griepbestrijdend.

 

Tijm tegen hoofdpijn, astma en slapeloosheid

In vroegere tijden werden kruiden ingenaaid in kussentjes. Deze kruidenkussentjes werkten tegen slapeloosheid, hoofdpijn en astma. Kruidenkussentjes kunnen zowel nat als droog gebruikt worden.

Tijm thee werd gedronken tegen diverse maagaandoeningen. In vroegere tijden werd tijm ook gebruikt tegen al te melancholische geesten. Het verdrijft de melancholie uit het bloed en werkt aldus tegen depressiviteit.

Tijm en wilde tijm kunnen door elkaar gebruikt worden. Beide hebben dezelfde aromatische en geneeskrachtige eigenschappen.

 

Hoestdrank van tijm; zelf maken

Bovenop de genoemde ziektes waartegen tijm werkt, wordt tijm als hoestmiddel gebruikt.

Tijm hoestdrank maak je als volgt:

50 gram tijm, gewassen

500 ml water

500 gram bruine kandij (gebruik de betere suikers als kokosbloesemsuiker, oersuiker of rietsuiker)

Breng dit alles samen aan de kook en laat het geheel op laag vuur inkoken. totdat het zo dik als siroop is.

 

Een andere manier om tijm te bereiden tot hoestdrank is om het tijm en water te koken (circa 15 minuten) en dan laten afkoelen tot het lauw is en met natuurlijke honing indikken.
Voedingswaarde van tijm

De geneeskrachtige eigenschappen van tijm worden bevestigd door de hoge waarden aan vitamine K die in tijm zit; 5 gram tijm is genoeg voor 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Daarnaast zit er veel ijzer in tijm; 14 gram is genoeg voor de ADH aan ijzer. Dat betekent niet dat je elke dag 14 gram tijm moet eten. IJzer zit in allerlei voedingsstoffen, maar het geeft wel aan dat tijmthee extra versterkend kan werken. Verder bevat tijm ook calcium en mangaan en een aanmerkelijke hoeveelheid vezels.
Thymol

Wetenschappers hebben recent ontdekt dat er thymol in tijm zit. Dit bevat zeer  geneeskrachtige eigenschappen.  Thymol is in een wetenschappelijk laboratorium onderzocht op ratten. Het bleek dat thymol toevoegen aan het menu een positief effect had op de het percentage gezonde omega 3 vetzuren in de hersenen, nieren en het hart. Verder werd geconstateerd dat hoe jonger ratten beginnen met thymol, des te groter het effect was.

 

Antioxidant werking

In tijm zitten heel veel goede stoffen welke een goede antioxidant werking hebben. Samen met het hoge mangaan percentage kan gesteld worden dat tijm een uitstekende bron is van antioxidanten die vrije radicalen bacteriën bestrijden. Vrije radicalen bacteriën beschadigen het celweefsel en de DNA-structuur van cellen waardoor allerlei ziektes kunnen optreden.

 

Tijm, de bacterie bestrijder

Tijm blijkt ook een natuurlijke conserveermiddel tegen bijzonder krachtige (schadelijke)bacteriën te bevatten. Het is daarom raadzaam om tijm in een olie-dressing voor salades te verwerken, zodat je zeker weet dat het voedsel gezond en bacterievrij is. Vroeger werden groenten gewassen met een druppel etherisch tijmolie in het waswater. Vanaf de 16e eeuw begon men tijmolie te gebruiken als mondwater omdat het antiseptische eigenschappen heeft. Tijm is een gezond en lekker kruid met legio toepassingen.

 

Ik gebruik de tijm in veel verschillende gerechten, maar geniet ook van de cocktail waarin deze is verwerkt. De recepten staan inmiddels hier op de website.

 

 


Laat bericht achter

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Koken met Aivie © 2016