Chinese tayer (Taro) met geelwortel

Ben je op zoek naar eenvoudige, snelle en smaakvolle gerechten voor bij de roti? Dan is dit er 1 die niet mag ontbreken.

author Door Aivie

Kip gehaktbrood

Gehaktbrood is altijd lekker en je kunt op ieder moment van de dag eten. De bereiding is simpel en redelijk snel. Dit is mijn recept van een mooi en vooral lekkere gehaktbrood. 

author Door Aivie

Crunchy aloo (Knapperige aardappelen)

Heel vaak ontstaan bij mij gerechten, omdat ik ingrediënten en of producten in de (koel)kast heb staan. Zo is ook dit gerecht bedacht. Ik had 4 grote gekookte aardappelen in de koelkast en daar ben ik mee aan de slag gegaan. Het eindresultaat is subliem en dit gerecht bereid ik dan ook vaker in mijn keuken!

author Door Aivie

Veganistische mayonaise op basis van cashewnoten

Dit recept  is geïnspireerd door de Raw Food (ongekookt voedsel) keuken. Gebruik de rauwe noten volgens de aanwijzingen in het recept. Uiteraard kun je andere noten (para of pecan) gebruiken, maar persoonlijk vind ik de mayonaise op basis van cashewnoten het lekkerst. Voor het fijn malen van de noten wordt in de Raw Food keuken gebruik gemaakt van een krachtige blender. Mocht je deze niet in huis hebben, dan geef in je in het recept de tip, hoe je met een normale blender en staafmixer ook een mooie gladde saus kunt bereiden.

author Door Aivie

Anda tamatar (ei in tomatensaus)

In het weekend eet mijn man graag een eenvoudige roti (zonder toevoeging van vulling en vet). Dit gerecht is supersnel te bereiden en vooral heerlijk bij een laat ontbijt in het weekend. Dit ei-gerecht kan ook prima op een lekker pistolet gegeten worden. 

author Door Aivie

Ilachi Chai (kardemom thee)

Dit is van oorsprong de basis van de Indiase masala chai. De thee bestaat uit 3-4 ingrediënten, water en of melk, kardemom en theeblaadjes. Simpel te bereiden en zeer smaakvol.

author Door Aivie

Bloemkool kaas-kippastei

Dit recept is geïnspireerd uit de Peruaanse keuken, waar de maispastei beroemd van is. Ik ben zelf geen liefhebber van mais. Ik ben dol op pasteien, maar omdat het vaak koolhydratenrijk is, bereid ik het niet zo vaak.  Ik heb daarom dit mooi koolhydratenarm pasteigerecht bedacht op basis van bloemkoolpuree. De basis, de bloemkoolpuree, is een constante factor in dit gerecht. De vulling kun je naar eigen smaak klaarmaken en variëren met groenten of andere vis-of vleessoorten. 

author Door Aivie

Katahar in kokosmelk met tomatenpuree

Er bestaan veel soorten broodvrucht. In Suriname zijn er twee bekende soorten. Eén zonder pitten en de andere met pitten. De laatste wordt door de Hindostaanse-Surinamers katahar (katahal in het Hindi) genoemd. De katahar lijkt erg op de alom bekende broodvrucht, maar bevat pitten en heeft een stekelige schil. De katahar wordt meestal in masala (Surinaams Hindostaanse kerrie) bereid met kokosmelk.  Dit recept is anders, maar zeker niet minder lekker. Voor het gemak gebruik ik het woord katahar in het recept in plaats van broodvrucht met pitten.

author Door Aivie

Bitawiri in kokosmelk, een Surinaamse groenten

Cestrum latifolium is de Latijnse benaming voor de bitawiri (bitterblad letterlijk vertaald). Deze groenten is vooral erg populair in de Surinaams-Creoolse keuken. De groente behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, aubergine, paprika etc. Bitawiri is bitter van smaak en bevat daardoor veel ijzer en anti-oxidanten. Ik eet deze groenten graag gestoomd of  heerlijk in kokosmelk bereid.

author Door Aivie

Okra op azijn

Ik zou sommige groenten wel iedere dag willen eten. Okra is er een van! Dit bijgerecht herinner ik van vroeger. Mijn moeder had altijd andere groenten dan alleen de komkommer op azijn staan. Zo had zij ook kouseband, sopropo (bitter melon) en okra heel vaak als zuurgoed als bijgerecht. Ik vind het heerlijk om bij het warm eten ook iets zuur als bijgerecht te eten. Maar ook op brood met hartig beleg smaken groenten op azijn heerlijk.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016