Laurier, het (bijna) vergeten kruid

Ik gebruik heel veel kruiden en als het kan dan graag zo vers mogelijk.

Ik heb in mijn tuin al jaren een laurierplant staan. Deze blijkt winterhard bij mij en zo af en toe gebruik ik laurier in gerechten. Ik ben zelf erg benieuwd of dit blad  niet vaker gebruikt kan worden, maar waar het allemaal goed voor is.

Hieronder wat meer over deze veel voorkomende kruid.

De Latijnse naam van laurier is Laurus Nobilis. Nobilis betekent edel. In feite staat er ‘edele laurier’. De laurierboom is een altijd groen blijvende boom.

Waarvoor is laurier goed?

Laurier bij diabetes

Laurier is goed voor mensen met diabetes.  Als je dagelijks laurierthee drinkt dan zullen de bloedsuiker-, triglyceriden en cholesterol niveaus dalen. Daardoor zullen ook hart-men vaatziekten minder voorkomen bij diabetespatiënten. Hart- en vaatziekten zijn een bekende complicatie van diabetes.

Vochtafdrijver

In de volksgeneeskunde werd laurier als medicijn bij diverse ziekten aangewend. Deze medische werkingen zijn nog niet aan wetenschappelijk onderzoek onderhevig geweest. Het werd gebruikt als vochtafdrijvend middel. Ook is het een middel om braakneigingen mee op te wekken, maar dan moet je wel een hele grote hoeveelheid laurier gebruiken.

Laurier tegen roos

Met een sterke thee van laurier zou je hoofdhaar kunnen wassen. Het zou goed zijn tegen roos.

Laurier tegen diarree

Een ander medicinale kracht van laurier is de werkzaamheid tegen diarree. Laurier stopt de groei van bacteriën die tot diarree leiden. Behalve de laurierbladeren zouden ook de schors en de vruchtjes van laurier hiervoor kunnen worden gebruikt.

Overige werkingen

Laurier wordt onder meer uitwendig ingezet bij reumatiek, verstuikingen, kneuzingen, zweren en schurft. Hiervoor kun je een compres gebruiken.

Oliën

Daarnaast wordt er gewerkt met essentiële olie van laurier om bovengenoemde aandoeningen te behandelen. Je kunt een druppel olie op de lymfeklieren doen. Het lichaam heeft 500 tot 600 lymfeklieren die verspreid over het lichaam zitten. De oksel, nek en borst zijn punten waar lymfeklieren tezamen komen.

Laurier in voeding

 Westerse laurier (Laurel bay)

 Drop

Drop wordt onder andere gemaakt met laurier als smaak. Laurierdropjes  zijn van oudsher een manier om laurier te gebruiken als medicinaal kruid.

Gedroogde laurierbladeren

Laurierbladeren zijn weliswaar eetbaar, maar vrijwel niemand doet dat. De smaak komt prima vrij als je ze meekookt in een saus en in water. Er worden vaak alleen gedroogde laurierbladeren gebruikt. Over het algemeen geven gedroogde bladeren hun smaak aan water beter af. Je kunt laurierblad door een stamppot, saus, marinade, tomatengerechten en in groenten op azijn doen. Laurier haal je na bereiding uit het gerecht.

 

Laurierbladeren in de Indiase keuken (tejpat of teja pat)

Na mijn mini-onderzoek blijkt dat laurier niet altijd het juiste blad is in bijvoorbeeld de Indiase recepten. Waar wel de vertaling van  tejpat of teja pat wordt vertaald als bay leave. De Indiase laurierblad  heeft een hele andere smaak dan de westerse laurier. Tejpat komt van origine uit de Himalayas.

Dit blad wordt vooral gebruikt in Noord Indiase keuken. In gerechten als biryani, korma en in de garam masala uit deze streek.  Het blad heeft een sterke smaak en komt in de buurt van de kaneel of kruidnagel smaak. Dit laurierblad is lastig te vinden in Nederland. Heel soms kun je het bij Indiase toko’s vinden.

 

Indonesische of Balinese laurier (Cassia Leaf, bai grawan,daun salaam)

De Indonesische of Balinese laurierblad, met een zeer subtiele smaak, behoort tot de cassis familie. Maar lijkt qua smaak totaal niet op de westerse ( zoete) laurier. De daun salam blad wordt veel in de Indonesische. Maleisische en Thaise keuken gebruikt. De bladeren worden vers of in gedroogde vorm gebruikt. In Nederland kun je het in sommige Aziatische toko’s vinden onder de naam (daun) salaamblad.

 

West Indische laurierblad (Allspice, Piment)

Piment is de onrijpe en gedroogde, zeer aromatische bes van de allspice grote groene boom. Zowel de bladeren als de bessen worden gebruikt in gerechten. Dit blad smaakt en ruikt naar kruidnagel, kaneel of nootmuskaat.  Ik gebruik de pimentkorrels in hele of gemalen vorm in heel veel verschillende gerechten.

 

Tenslotte 

Ik ga in ieder geval de laurierbladeren vaker gebruiken en ook hiervan thee trekken en drinken.

Ik gebruik de westerse laurier nu al altijd in mijn pasteivulling, zuurgoed, bruine bonen, Indiase gerechten, maar ook in alom bekende hachee. En de Aziatische laurier (de bessen) gebruik ik veelal in de Javaanse gerechten, maar ook in in mijn zuurgoed en de Balinese laurier (salaamblad) ook vaak in de Surinaamse gerechten.

 

 

 

 


4 Comments
irene

June 10, 2017 @ 17:48

Reply

Dat is interresante info. Smaakt ook goed in aubergine met gember en laos en tomaat. Geeft lekkere geur en smaak. Thee ervan moet ik dan nog eens proberen.veel succes met uw blog.

Aivie

June 11, 2017 @ 12:24

Reply

Dank je wel! En ja laurier smaakt in zoveel gerechten goed, maar we gebruiken het echt nog veels te weinig. Ik hoop dat deze blog eenbijdrage levert aan het meer consumeren van laurier in welke vorm dan ook.

Juliette Cairo

April 4, 2018 @ 23:36

Reply

Ik gebruik laurier in elke soep en pesie soort, ook in gemberbier, kerrie stoofpotten , gepekelde vleessoorten .
Als thee ook eens geprobeerd, na het lezen van deze blog, wordt het vaker. Thanks for THE info.

Aivie

April 21, 2018 @ 09:17

Reply

Ja doen! Zo vaak als mogelijk is gebruiken en ook de thee is smaakvol.
Groetjes Aivie

Laat bericht achter

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Koken met Aivie © 2016