Viadoe (vegetarisch inclusief de veganistische versie)

Hierbij dan eindelijk mijn recept voor de viadoe. Deze cake wordt door iedereen toch net wat anders bereid. Dit is mijn versie en is een favoriet gerecht in mijn familie en vriendenkring. Lees het recept goed door en ik hoop dat de foto’s de bereiding verduidelijken. En bekijk ook  de video, waarin ik stap voor stap uitleg hoe je de viadoe maakt. Lukt het niet, stuur mij dan een berichtje voordat je aan de slag gaat. Het ziet er ingewikkelder en bewerkelijker uit dan het is. Neem je tijd als je dit voor de eerste keer gaat maken. Heel veel succes en maak je twist (jouw variatie)!

author Door Aivie

Goedangang of Gudangang

Een van de simpelste en lekkerste kokosgerechte vind ik de Javaans-Surinaamse gudangang. Met een paar ingrediënten heb je een heerlijk bijgerecht dat vooral goed smaakt bij gestoomde of geblancheerde groenten. Het recept bevat tevens de vegetarische versie.

author Door Aivie

Gewokte groene bananen (met variatietips)

Dit type gerecht is erg populair in de Caraïbische, Zuid-Amerikaanse en  Aziatische keuken. Ik heb dit recept aangepast door de kruiden toe te voegen bij het voorkoken van de bananen. Behalve dat de kruiden een bron aan vitamines en mineralen bevatten, voegen ze heerlijke extra smaaksensatie toe aan het gerecht. Dit gerecht kan ook met andere aardvruchten als cassave, Chinese tajer of aardappelen worden bereid. 

author Door Aivie

Broodtaart (vegetarisch en of veganistisch)

Dit gerecht is waarschijnlijk ooit ontstaan omdat er iets met oud brood moest worden gedaan. Weggooien van voedsel is zonde en met een paar ingrediënten kun je altijd nog iets lekkers klaarmaken. Dit is het verhaal dat ik te horen heb gekregen. Ik ben dol op broodtaart. En het mooie van dit recept is dat het wederom vegetarisch is en je kunt het zelfs veganistisch bereiden. Vervang de custardpoeder door agaragar, de roomboter door cacaoboter of geurloze kokosolie en gebruik notenmelk in plaats van koemelk. 

author Door Aivie

Bitter melon in tomaten curry

Ik houd van bittere groenten. En de bitter melon of sopropo in het Surinaams blijft een van mijn favoriete groenten. Ik kan het zelfs rauw eten en drink iedere dag een kopje sopropothee! Dit recept is simpel te bereiden en kan ook van te voren bereid worden. Het geheim van een goede curry zit niet alleen in de samenstelling van de kruiden, maar ook de tijd dat het gerecht heeft om de smaken goed in te laten trekken. 

author Door Aivie

Sehna (tajerblad rol gevuld met oerdi (mungbonen))

Een heerlijke snack uit de Surinaams Hindostaanse keuken! Deze snack kun je ruim van te voren maken en ook lang n de vriezer bewaren. Erg gemakkelijk voor als je onverwachts visite krijgt of zelf trek hebt in een niet dagelijkse snack. Erg bewust is het niet, omdat de snack gefrituurd wordt. Maar de groenten en linzen bevatten goede vitaminen en mineralen en zo is er toch weer wat balans in het geheel te vinden,

author Door Aivie

Fijne bojo zonder ei (Cassave cake)

Deze cake kan  nooit mislukken! Je hebt geen mixer nodig. Een kwestie van alle ingrediënten bij elkaar doen en goed roeren. Deze cake kent wel ontzettend veel variaties. En afhankelijk van je eigen smaak, weet ik zeker dat jij ook aan dit recept je eigen twist zult geven. 

author Door Aivie

Vegetarische maizena koekjes

Verslavend zijn deze koekjes! Net als chips, je begint met 1 en voor je het weet heb je er bijna een bakje van op! Deze koekjes zijn misschien wel een van de beroemdste Surinaamse koekjes. Het fijne ervan is dat ze lang houdbaar zijn, dus een flinke voorraad bakken, is nooit verkeerd. 

author Door Aivie

Bieten-chapati’s

Ik ben altijd op zoek naar gezondere en bewuste variaties op bestaande gerechten. Zo ben ik op het idee gekomen om chapati’s (Indiase roti/brood) met groenten erin te maken. Het enige wat ik gedaan heb, is de bewuste groente pureren, kruiden en mengen met volkorenmeel. Het is een mooi vetarme variant op de vaak vettige paratha’s of andere gevulde en met of in olie gebakken roti’s. En vooral een uitkomst voor de slechte groenten-eters! 

author Door Aivie

Hot sauce (gemalen peper sambal)

Een neutrale sambal die bij bijna elke gerecht past is de hot sauce. Gemalen rode of gele pepers met wat verse limoensap, mag eigenlijk in geen enkele keuken ontbreken. Rode peper is een supergezonde groente. Pepers blijken heel veel gezonde mineralen en vitamines te bevatten. Het zit vol vitamine C en capsicum, zelfs meer dan er in een sinaasappel zit. Van capsicum worden ook medicijnen gemaakt tegen verkoudheid. Capsaïcine is de stof die scherpe smaak geeft aan de rode peper. De neus gaat ervan open; je kunt beter ademhalen. Dit recept is bestemd voor iedere soort peper en  kleur. 

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016