Surinaams Javaanse nasi

Ben je op zoek naar een lekkere Surinaams Javaanse nasi, dan is dit recept voor jou. Het is simpel te bereiden. Het enige waar je op moet letten is dat de rijst niet plakkerig gekookt is. Gebruik daarom een droog korrelige rijstsoort als de basmati voor de nasi. Dan weet je zeker dat je nasi altijd goed lukt.

author Door Aivie

Karhi, gele erwtensoep met phulauri (gele erwten balletjes)

Dit gerecht ontbreekt nooit op mijn Divali menu! Ik vind de combinatie van een dikke soep, met kruidige erwten balletjes en het zure van de mango een heerlijk gerecht. Het liefst eet ik dit met een roti gevuld met aardappelen. Maar ook met wat gestoomde groenten, smaakt het ontzettend lekker. Ik heb in de tips aangegeven hoe je de karhi sneller kunt bereiden en eventueel iets bewuster, door geen vet in de karhi te gebruiken. Echter zijn de phulauri’s (erwten balletjes), wel gefrituurd in olie. Dus helemaal vetvrij is het recept niet, tenzij je de gele erwten balletjes weglaat. 

author Door Aivie

Kheer, Indiase rijstpudding

Kheer is de Indiase versie van de dessertrijst. Persoonlijk vind ik het door de kardemom en saffraan veel verfijnder smaken. Dit gerecht wordt ook als offerspijs gebruikt bij Hindoestaanse (religieuze) bijeenkomsten. Je kunt het gerecht 2 tot 3 dagen van te voren maken, wanneer je het als een dessert serveert.

author Door Aivie

Phulauri (gele of groene erwten balletjes)

Phulauri zijn balletjes gemaakt van gele of groente erwten.  De erwten worden nadat ze fijn zijn gemalen, gekruid en gefrituurd. Ik heb in dit recept 2 soorten bereidingswijzen aangegeven.

author Door Aivie

Pruimencake a la Aivie

Persoonlijk vind ik dit een van de lekkerste Caraïbische cakesoorten. De smaak van de pruimen die jaren op rum zijn getrokken met de donkerbruine suiker veroorzaken een heerlijke smaaksensatie. Uiteraard kun je de rum weglaten. Maar dit is het recept zoals ik deze van mijn moeder heb geleerd.  En eerlijk is eerlijk, mom’s food is the best!

author Door Aivie

Surinaamse huzarensalade met zalm op basis van bloemkool (kha)

Dit is een geweldig recept! Echt! Je moet een ware fijnproever zijn om het verschil te merken tussen de huzarensalade met aardappelen gemaakt en deze  op basis van bloemkool. Probeer het uit zou ik zeggen en geniet van de mooie gezonde koolhydraten! Dit recept bevat ook tips om de salade vetarm en veganistisch te maken.

author Door Aivie

Gefrituurde vis in dikke tomatensaus

Mijn vader is een grote visliefhebber en van hem heb ik aanwijzingen voor dit recept gehad. Gefrituurde vis in een dikke tomatensaus met o.a. veel uien en verse tomaten. Ik ben geen visliefhebster, maar dit gerecht vind ik heerlijk. En met wat nostalgische herinneringen aan de tijd dat ik als kind in Suriname heb gewoond, is dit voor mij een zeer bijzonder gerecht, die ik heel vaak in Suriname voor mijn vader mocht bereiden. 

author Door Aivie

Surinaams Javaanse bami

Ik ben dol op bami. Ik heb 2 favorieten: de pad thai (Thaise rijst bami) en de Surinaams Javaanse bami. Maar omdat het veel koolhydraten bevat eet ik het bami hoogstens 3 tot 4 keer per jaar. Ik heb het recept voor de Javaans Surinaamse bami van een goede vriendin gekregen. Uiteraard heb ik het recept naar eigen smaak aangepast.

author Door Aivie

Surinaamse kippenlever-maagjes sambel

Orgaanvlees wordt bijna in iedere keuken bereid en op vee verschillende wijzen. In Suriname is sambel bereid van kippenlever, -maagjes en ook -hartjes een delicatesse die op diverse wijze wordt bereid. Dit recept is van mij en is naar eigen smaak samengesteld. 

author Door Aivie

Javaanse garnalen sambel

Deze sambel smaakt ontzettend lekker bij  de nasi, bami of telo (gefrituurde cassave of yuca). Het is simpel te bereiden met een paar ingrediënten en maanden houdbaar in de koelkast. Ik maak deze sambel zelf, omdat ik in plaats van de slechte geraffineerde suikers, gebruik maak van een mooie natuurlijke suiker, de palmsuiker. De kant en klare Javaanse sambels bevatten de goedkope slechte suikers. Ik heb altijd een potje in huis. En je kunt er zo een vegetarische versie van maken, door gewoon de garnalen weg te laten.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016