In de Surinaamse keuken is dit een zeer bekend gerecht dat zowel op brood, als met gekookte bananen, cassave, chinese tajer of witte rijst wordt gegeten.
In de Surinaamse keuken is dit een zeer bekend gerecht dat zowel op brood, als met gekookte bananen, cassave, chinese tajer of witte rijst wordt gegeten.
Spoel de bakkeljauw filet heel af en doe dit in een ruime pan met water
Breng de bakkeljauw filet aan de kook en laat het 10-15 minuten op zacht vuur doorkoken
Haal de pan van het vuur en doe de bakkeljauw filet in een zeef (Gebruik GEEN VERGIET: de bakkeljauw zal uit elkaar vallen en dan gaan veel stukjes bakkeljauw verloren)
Zorg voor een diepe kom, waarin de zeef goed past. Vul de kom met koud water en spoel de bakkeljauw los in de zeef
Herhaal dit 2 tot 3 keer, totdat de zoutige smaak van de bakkeljauw milder is geworden
Laat de bakkeljauw uitlekken in de zeef
Doe de uien, knoflook en pepers in de een pan met de olie. En fruit deze 2 tot 3 minuten goudbruin
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 2 minuten mee
Voeg dan de stukjes bakkeljauw, zwarte peper en citroensap toe. Roer aales goed om en laat het geheel op matig vuur bakken. Dit laat je ongeveer 15 tot 20 minuten op middelmatig vuur bakken
Proef na 10 minuten of de bakkeljauw qua zout goed smaakt. Het kan zijn dat door het spoelen, het zout voor een groot deel is uitgespoeld. Voeg dan eventueel zout naar smaak toe
Serveer de gebakken bakkeljauw op brood met zuurgoed en eventueel extra peper of bij de her-heri of gewoon met rijst.