Ik ben geen vis liefhebster. Maar dat wil niet zeggen dat ik het niet graag klaarmaak. Mijn man is er dol op en daarom maak ik zeer regelmatig vis klaar. Vis uit de oven is een mooie manier om snel, gezond en gevarieerd te genieten van vis.
Ik ben geen vis liefhebster. Maar dat wil niet zeggen dat ik het niet graag klaarmaak. Mijn man is er dol op en daarom maak ik zeer regelmatig vis klaar. Vis uit de oven is een mooie manier om snel, gezond en gevarieerd te genieten van vis.
Controleer de vis op schubben. Dat doe je door met een mes over de huid van de vis te schrappen.
Start bij de staart en ga dan tegen de richting van de schubben in naar de kop met het mes, toe.
Als er nog schubben zijn, zal het mes tegen de schub aankomen.
De schub verwijder je door met het mes de schub weg te schuiven.
Als de vis schubben vrij is, kun je eventueel de kop verwijderen, voordat je de vis gaat wassen.
Voor het wassen van de vis gebruik een halve citroen. Deze wrijf je goed in de vis.
Spoel hierna de vis goed af in een ruime kom met koud water.
Spoel de vis minimaal 3 keer om.
Snijd de vis aan beiden kanten eventueel in met een mes. Dit is niet verplicht,maar als je weinig voorbereidingstijd hebt, dan kun je dit doen om te zorgen dat de smaken van de oliën en kruiden in de vis trekken.
Laat de vis daarna in een vergiet uitlekken.
Neem een ruime (vis)ovenschaal waarin de vis goed ligt.
Doe op de boden van de vis de helft van de oliën (rook-, olijf- en chiliolie).
Doe hier vervolgens de helft van het zout en de kruiden op.
Leg de vis nu in de ovenschaal.
Herhaal de stappen van de olien en kruiden op de bovenkant van de vis. Let op: doe eerst de oliën over de vis en dan pas de kruiden. Anders spoel je de kruiden van de vis weg met de oliën.
Was de limoen en snijd deze in hele schijven.
Doe de schijven op de vis en leg 1 of 2 stuks in de buikholte van de vis.
Indien je een eenpansgerecht van de vis wilt maken, kun je nu de diepvries doperwten erbij doen.
Dek de vis eerst af met een stuk bakpapier.
Doe de schaal vervolgens goed dicht met aluminiumfolie.
Doe de vis in een voorverwarmde oven op 160 graden in de oven. Bak de vis in 30 tot 45 minuten gaar.
Controleer of de vis klaar is door met een vork in het midden van de vis (het dikste gedeelte) te schuiven. Als het vlees gemakkelijk wegschuift is de vis gaar. Zo niet, dan moet de vis nog 10 a 15 minuten afgedekte de oven in.
Als de vis gaar is, verwijder je de folie en het bakpapier.
Bak de vis vervolgens in 5 a 10 minuten op 180 goudbruin af.
Serveer de vis met een salade of warme groenten naar keus.