Broccoli broodjes (inclusief de veganistische variant)

Ik houd erg graag van koolhydraatarme gerechten.  En vooral als de gerechten snel en gemakkelijk te bereiden zijn. Ik ben geïnspireerd geraakt door een recept dat ik gezien en ik heb er mijn eigen variant op gemaakt. Het is een simpel maar overheerlijk gerecht. Je kunt als maaltijd of snack serveren. En qua smaak kun je naar eigen inzicht variëren met de kruiden die je eraan toevoegt.

author Door Aivie

Pom (inclusief de vegetarische en bewuste variant)

Pom is een typisch Surinaams gerecht, die ik nog nooit elders in welke variant dan ook in een andere keuken ben tegengekomen. De pom wordt van een aardvrucht, tayer, bereid. Het is een bewerkelijk gerecht en daarom maak ik dit nooit in kleine hoeveelheden. In ieder geval het marineren van de tayer doe ik altijd minimaal 2 kilo tayer. Dit recept is van mijn moeder. De bewuste versie en de vegetarische variant zijn mijn variaties hierop. Pom is een gerecht dat op vele manieren wordt bereid, naar de smaak van maker. Ik houd ervan als mijn pom zoetzuur van smaak is en het mooie rode kleur heeft van de tomaten. En zeker niet heet (peper) is. 

author Door Aivie

Surinaamse pastei (inclusief vegetarische variant)

Welke keuken kent geen eigen variant van de pastei? Of het nu pie, bastilla of pastei wordt genoemd, de combinatie van een hartige of zoete vulling in een (krokante) deeg blijft heerlijk! Een  van mijn favoriete pastei-soorten is de Surinaamse pastei. Ik ben hiermee opgegroeid. Als kind kan ik mij herinneren hoe mijn moeder met de tantes en vriendinnen steeds op  zoek waren naar de beste vulling en het krokantste deeg. Uiteindelijk is dit het recept zoals ik die van mijn moeder heb geleerd.  Een heerlijk gerecht uit de de Surinaamse keuken.

author Door Aivie

Malvani masala (Kruidenmix uit Maharashtra)

Deze kruidenmix komt uit Malvan, een dorp uit de Westkust van Maharashtra, India. De kruidenmix bevat meer dan 10 specerijen en wordt vaak in non-vegetarische gerechten gebruikt. Maar niets let je om dit ook voor groentegerechten te gebruiken. Van origine is dit een zeer pittige kruidenmix en en ik heb daarom de hoeveelheid chili drastisch aangepast.

author Door Aivie

Paneer ( Indiase jonge kaas)

Paneer is de benaming voor jonge kaas in de Indiase keuken. Een kaassoort waarmee zowel hartige als zoete gerechten worden bereid. Voor het gebruik van hartige gerechten kun je de paneer van te voren maken en invriezen. Ik adviseer om voor de zoete gerechten, de paneer minimaal 1 dag van te voren te maken (bewaar het in de koeling) en dan kun je het verder verwerken in het zoete gerecht. Maar nog beter is het om de paneer op de dag te maken.

author Door Aivie

Chili-kokos paneer met knoflookstengels

Hier kun je mij voor wakker maken, paneer gerechten! Paneer is jonge kaas en zeer eenvoudig te bereiden. Zie het recept bij de bestanden. Tip: ik maak de paneer van te voren en vries het in. Dan kun je in een korte tijd een heerlijk gerecht bereiden. Dit recept is geïnspireerd op het gebruik van het Indiase laurierblad. Voor meer informatie lees de blog over de verschillende soorten laurierblad.

author Door Aivie

Daal, (Indiase) linzensoep

Daal of linzensoep, de curry die in heel veel streken en gebieden als standaard gerecht wordt geserveerd. Het is een gerecht dat met weinig ingrediënten, vele monden kan vullen. Hoe armer de mensen, hoe dunner de soep. En hoe welvarender de mensen, hoe dikker en gevulder de daal is. Ik heb een paar tips gegeven waarbij je zelf kunt bepalen hoe je de daal wilt bereiden en eten. Er zijn heel veel soorten linzen. De een wat gezonder dan de ander. Dit gerecht is met iedere linzen soort te bereiden.

author Door Aivie

Eieren met wit maanzaad

Trek in iets smakelijks, maar wil je niet al te lang in de keuken staan? Dat kan!
Ik heb standaard veel verschillende kruiden in mijn keukenkast staan en is het een kwestie van creativiteit om snel iets simpels en zo bewust mogelijk te maken. Zo creeer je steeds weer een nieuw gerecht.

author Door Aivie

Mahanbhog (bewuste versie)

Mahanbhog is een van de bekendste offerspijzen die door de hindostanen wordt bereid. Ik heb er een bewuste versie van gemaakt. Ik heb hierbij gelet op de koolhydraten , goede suikers en goede vetten. In deze versie heb ik de patentbloem of griesmeel vervangen door kokosbloem en amandelmeel. En de ghee kun je vervangen door kokosolie, zodat je een vegan versie van de mahanbhog krijgt.

author Door Aivie

Bengaalse ei-curry

Dit is een prachtig gerecht, dat enkele dagen van te voren bereid kan worden. Curry’s hebben als kenmerk, dat het minimaal 1 dag na de bereiding, beter smaakt. Dit omdat alle smaken van de verschillende kruiden goed intrekken.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016