De naam van deze snack hoorde ik voor de eerste keer in een Bollywoodfilm. Geen idee wat het was. Na wat speurwerk kwam ik tot de ontdekking dat het aardappelballen waren. Het recept is heb ik naar eigen smaak aangepast. In India is dit alleen in lokale (niet toeristische) restaurants verkrijgbaar.
Deze cake kan nooit mislukken! Je hebt geen mixer nodig. Een kwestie van alle ingrediënten bij elkaar doen en goed roeren. Deze cake kent wel ontzettend veel variaties. En afhankelijk van je eigen smaak, weet ik zeker dat jij ook aan dit recept je eigen twist zult geven.
Behalve chapati’s van groenten, kun je deze ook van fruitsoorten maken. Ik ben altijd op zoek naar gezondere en bewuste variaties op bestaande gerechten. Zo ben ik op het idee gekomen om chapati’s (Indiase roti/brood) met avocado erin te maken. Het principe is hetzelfde als de bieten-chapati. Qua smaak en kleur is het wel anders. Zo zou ik de chapati ook een keer met een mooie rijpe Surinaamse golet mango of rode papaja willen maken. Ik zou zeggen gebruik je fantasie en creëer nieuwe niet-alledaagse chapati’s.
Er zijn zo van die ingrediënten die ik het liefst zelf maak. Niet alleen omdat ik dan weet dat er geen ongezonde E-nummers inzitten, maar ook omdat het gewoon veel lekkerder van smaak en aroma is. Deze gele Thaise curry is milder van smaak dan de groene en rode curry.
Er zijn zo van die ingrediënten die ik het liefst zelf maak. Niet alleen omdat ik dan weet dat er geen ongezonde E-nummers inzitten, maar ook omdat het gewoon veel lekkerder van smaak en aroma is. De thaise curry’s maak ik daarom altijd zelf en vries het in.
Verslavend zijn deze koekjes! Net als chips, je begint met 1 en voor je het weet heb je er bijna een bakje van op! Deze koekjes zijn misschien wel een van de beroemdste Surinaamse koekjes. Het fijne ervan is dat ze lang houdbaar zijn, dus een flinke voorraad bakken, is nooit verkeerd.
Ik ben altijd op zoek naar gezondere en bewuste variaties op bestaande gerechten. Zo ben ik op het idee gekomen om chapati’s (Indiase roti/brood) met groenten erin te maken. Het enige wat ik gedaan heb, is de bewuste groente pureren, kruiden en mengen met volkorenmeel. Het is een mooi vetarme variant op de vaak vettige paratha’s of andere gevulde en met of in olie gebakken roti’s. En vooral een uitkomst voor de slechte groenten-eters!
Dit is misschien wel de beroemdste snack uit de Surinaams Hindostaanse keuken. Er zijn vele manieren waarop deze snack wordt bereid. Dit is mijn versie. Het belangrijkste is dat de bara, na het frituren niet vettig is, krokant en toch zacht is. En zelfs na 1 of 2 dagen, moet de bara nog zacht zijn.
Rabarber chutney is heerlijk friszuur en kan het beste in de maanden mei en juni worden klaargemaakt. Dat zijn de top maanden voor deze groentesoort. De friszure rood-groene stengels zijn eigenlijk kort in het jaar te verkrijgen. Van mei tot en met juli kun je genieten van deze groente.
Van origine wordt hummus van kikkererwten gemaakt. Maar aangezien ik altijd op zoek ben naar gezondere en bewustere gerechten, heb ik gekookte bieten toegevoegd aan dit gerecht. Weer een heerlijke ontdekking en zo eten de niet-groenten liefhebbers, toch ongemerkt groenten. En niet te vergeten, bieten bevatten o.a. veel anti-oxidanten en ijzer!