Spaghetti met wilde spinazie

Dit gerecht is een aanrader voor alle fijnproevers en fans van de Italiaanse keuken! Jaren geleden heb ik een soortgelijk gerecht gegeten in een restaurant. En ik heb dit gerecht met de smaken van toen, zelf klaargemaakt en mijn eigen smaak eraan gegeven. Ik vind de combinatie van de spaghetti met de chardonnay voortreffelijk! En drink of gebruik je geen alcohol, laat dan de chardonnay weg. 

author Door Aivie

Viadoe (vegetarisch inclusief de veganistische versie)

Hierbij dan eindelijk mijn recept voor de viadoe. Deze cake wordt door iedereen toch net wat anders bereid. Dit is mijn versie en is een favoriet gerecht in mijn familie en vriendenkring. Lees het recept goed door en ik hoop dat de foto’s de bereiding verduidelijken. En bekijk ook  de video, waarin ik stap voor stap uitleg hoe je de viadoe maakt. Lukt het niet, stuur mij dan een berichtje voordat je aan de slag gaat. Het ziet er ingewikkelder en bewerkelijker uit dan het is. Neem je tijd als je dit voor de eerste keer gaat maken. Heel veel succes en maak je twist (jouw variatie)!

author Door Aivie

Goedangang of Gudangang

Een van de simpelste en lekkerste kokosgerechte vind ik de Javaans-Surinaamse gudangang. Met een paar ingrediënten heb je een heerlijk bijgerecht dat vooral goed smaakt bij gestoomde of geblancheerde groenten. Het recept bevat tevens de vegetarische versie.

author Door Aivie

Courgette kofta’s in tomatencurry

Kofta’s zijn balletjes die worden gemaakt van groenten, paneer (jonge kaas), vis of vlees of een combinatie daarvan. De groenten- en paneer kofta’s zijn mijn favoriet. Dit gerecht kan je gerust van te voren bereiden, zodat de kruiden van de curry beter in de kofta’s trekken. Dit gerecht is redelijk vetarm. Alleen de kofta’s worden gefrituurd. En indien je de goede meelsoorten gebruikt, maak je hier een mooi koolhydratenarm gerecht van.

author Door Aivie

Gewokte groene bananen (met variatietips)

Dit type gerecht is erg populair in de Caraïbische, Zuid-Amerikaanse en  Aziatische keuken. Ik heb dit recept aangepast door de kruiden toe te voegen bij het voorkoken van de bananen. Behalve dat de kruiden een bron aan vitamines en mineralen bevatten, voegen ze heerlijke extra smaaksensatie toe aan het gerecht. Dit gerecht kan ook met andere aardvruchten als cassave, Chinese tajer of aardappelen worden bereid. 

author Door Aivie

Cheela’s

Een mooi glutenvrij en (redelijk) koolhydratenarme pannenkoek kan worden bereid met kikkererwtenmeel. Dit gerecht komt uit de Sri Lankaanse keuken. Ik vind het een heerlijke pannenkoek. Je kunt het gewoon zo uit het vuistje eten, of gebruiken als wrap of net als de Indiase roti met andere bijgerechten eten. Door de uien weg te laten, maak je er in een handomdraai een Ayurvedisch gerecht van. 

author Door Aivie

Broodtaart (vegetarisch en of veganistisch)

Dit gerecht is waarschijnlijk ooit ontstaan omdat er iets met oud brood moest worden gedaan. Weggooien van voedsel is zonde en met een paar ingrediënten kun je altijd nog iets lekkers klaarmaken. Dit is het verhaal dat ik te horen heb gekregen. Ik ben dol op broodtaart. En het mooie van dit recept is dat het wederom vegetarisch is en je kunt het zelfs veganistisch bereiden. Vervang de custardpoeder door agaragar, de roomboter door cacaoboter of geurloze kokosolie en gebruik notenmelk in plaats van koemelk. 

author Door Aivie

Avocado-chapati’s

Behalve chapati’s van groenten, kun je deze ook van fruitsoorten maken. Ik ben altijd op zoek naar gezondere en bewuste variaties op bestaande gerechten. Zo ben ik op het idee gekomen om chapati’s (Indiase roti/brood) met avocado erin te maken. Het principe is hetzelfde als de bieten-chapati. Qua smaak en kleur is het wel anders. Zo zou ik de chapati ook een keer met een mooie rijpe Surinaamse golet mango of rode papaja willen maken.  Ik zou zeggen gebruik je fantasie en creëer nieuwe niet-alledaagse chapati’s. 

author Door Aivie

Hot sauce (gemalen peper sambal)

Een neutrale sambal die bij bijna elke gerecht past is de hot sauce. Gemalen rode of gele pepers met wat verse limoensap, mag eigenlijk in geen enkele keuken ontbreken. Rode peper is een supergezonde groente. Pepers blijken heel veel gezonde mineralen en vitamines te bevatten. Het zit vol vitamine C en capsicum, zelfs meer dan er in een sinaasappel zit. Van capsicum worden ook medicijnen gemaakt tegen verkoudheid. Capsaïcine is de stof die scherpe smaak geeft aan de rode peper. De neus gaat ervan open; je kunt beter ademhalen. Dit recept is bestemd voor iedere soort peper en  kleur. 

author Door Aivie

Rabarber chutney

Rabarber chutney is heerlijk friszuur en  kan het beste in de maanden mei en juni worden klaargemaakt. Dat zijn de top maanden voor deze groentesoort. De friszure rood-groene stengels zijn eigenlijk kort in het jaar te verkrijgen. Van mei tot en met juli kun je genieten van deze groente.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016