Surinaamse huzarensalade met zalm op basis van bloemkool (kha)

Dit is een geweldig recept! Echt! Je moet een ware fijnproever zijn om het verschil te merken tussen de huzarensalade met aardappelen gemaakt en deze  op basis van bloemkool. Probeer het uit zou ik zeggen en geniet van de mooie gezonde koolhydraten! Dit recept bevat ook tips om de salade vetarm en veganistisch te maken.

author Door Aivie

Rode bessen chutney

Het is geweldig om je gerechten te laten inspireren door het seizoen. Zo zag ik deze rode bessen of aalbessen staan en dacht hier moet ik iets mee! Ik heb een mooie en frisse chutney ervan gemaakt. Zonder toevoeging van vet en geen Surinaams Hindostaanse chutney masala gebruikt. Veel mensen denken dat chutney’s altijd (zeer) pittig van smaak zijn. Niets is minder waar. Chutney’s zijn een mooi bijgerecht die pittig kunnen zijn, maar vaak vooral zuur, zoet of zoetzuur van smaak zijn. En ze worden als bijgerecht bij diverse gerechten geserveerd. Ook voor deze chutney geldt, lust je geen peper, laat het dan gerust weg. 

author Door Aivie

Veganistische lijnzaadwraps

Out of the box koken geeft een super voldaan gevoel! Wetende dat je gezond en bewust bezig bent, zonder rare voedingsmiddelen in je gerechten, die je heel vaak  in kant en klare producten aantreft, eet ook veel lekkerder. Dit recept is vetvrij, koolhydratenarm en ik heb er geen zout aan toegevoegd. De wraps kun je behalve vullen en oprollen, ook als een goede vervanger van de roti gebruiken.  

author Door Aivie

Koolhydratenarm brood

Een super gemakkelijk recept en koolhydratenarm. Met een paar ingrediënten en eventueel kruiden naar smaak, tover je dit brood in een uurtje op tafel.

author Door Aivie

Surinaams Javaanse bami

Ik ben dol op bami. Ik heb 2 favorieten: de pad thai (Thaise rijst bami) en de Surinaams Javaanse bami. Maar omdat het veel koolhydraten bevat eet ik het bami hoogstens 3 tot 4 keer per jaar. Ik heb het recept voor de Javaans Surinaamse bami van een goede vriendin gekregen. Uiteraard heb ik het recept naar eigen smaak aangepast.

author Door Aivie

Gewokte ijsbergsla of andere sla soorten

Ik ben persoonlijk geen fan van rauwkost, omdat het vaak koud is. Ik houd van warme gerechten. Zo ben ik het op idee gekomen om dit gerecht te maken. Ik heb eigenlijk niets anders gedaan, behalve dan het wokken, dan wanneer je een rauwkost salade maakt. Dit gerecht valt bij jong en oud in de smaak. Binnen 10 minuten heb je het gerecht voorbereid en klaargemaakt. Sla bevat ontzettend veel gezonde vezels en je kunt het  niet vaak genoeg eten.  Dit ga ik zeker vaker maken.

author Door Aivie

Hoe kook je een perfect ei?

Het koken van een ei lijkt gemakkelijk, maar dat lukt helaas niet bij iedereen. Ik geef in dit recept aan hoe ik mijn perfect ei kook voor soorten gekookte eieren: zacht, halfzacht en hard gekookt.

author Door Aivie

Bieslook-ei salade

Ik ben dol op eieren en een heerlijke ei-salade is bij mij altijd welkom. In de zomer groeit de bieslook altijd snel in mijn tuin. Een zeer dierbare kruid, die gemakkelijk de winter doorkomt. Deze salade is simpel en bijzonder lekker. Ik zal ook tips meegeven hoe de salade bewuster en gezonder kunt maken. 

author Door Aivie

Spaghetti met wilde spinazie

Dit gerecht is een aanrader voor alle fijnproevers en fans van de Italiaanse keuken! Jaren geleden heb ik een soortgelijk gerecht gegeten in een restaurant. En ik heb dit gerecht met de smaken van toen, zelf klaargemaakt en mijn eigen smaak eraan gegeven. Ik vind de combinatie van de spaghetti met de chardonnay voortreffelijk! En drink of gebruik je geen alcohol, laat dan de chardonnay weg. 

author Door Aivie

Viadoe (vegetarisch inclusief de veganistische versie)

Hierbij dan eindelijk mijn recept voor de viadoe. Deze cake wordt door iedereen toch net wat anders bereid. Dit is mijn versie en is een favoriet gerecht in mijn familie en vriendenkring. Lees het recept goed door en ik hoop dat de foto’s de bereiding verduidelijken. En bekijk ook  de video, waarin ik stap voor stap uitleg hoe je de viadoe maakt. Lukt het niet, stuur mij dan een berichtje voordat je aan de slag gaat. Het ziet er ingewikkelder en bewerkelijker uit dan het is. Neem je tijd als je dit voor de eerste keer gaat maken. Heel veel succes en maak je twist (jouw variatie)!

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016