Sehna (tajerblad rol gevuld met oerdi (mungbonen))

Een heerlijke snack uit de Surinaams Hindostaanse keuken! Deze snack kun je ruim van te voren maken en ook lang n de vriezer bewaren. Erg gemakkelijk voor als je onverwachts visite krijgt of zelf trek hebt in een niet dagelijkse snack. Erg bewust is het niet, omdat de snack gefrituurd wordt. Maar de groenten en linzen bevatten goede vitaminen en mineralen en zo is er toch weer wat balans in het geheel te vinden,

author Door Aivie

Batata vada (Indiase aardappelballen)

De naam van deze snack hoorde ik voor de eerste keer in een Bollywoodfilm. Geen idee wat het was. Na wat speurwerk kwam ik tot de ontdekking dat het aardappelballen waren. Het recept is heb ik naar eigen smaak aangepast. In India is dit alleen in lokale (niet toeristische) restaurants verkrijgbaar.  

author Door Aivie

Avocado-chapati’s

Behalve chapati’s van groenten, kun je deze ook van fruitsoorten maken. Ik ben altijd op zoek naar gezondere en bewuste variaties op bestaande gerechten. Zo ben ik op het idee gekomen om chapati’s (Indiase roti/brood) met avocado erin te maken. Het principe is hetzelfde als de bieten-chapati. Qua smaak en kleur is het wel anders. Zo zou ik de chapati ook een keer met een mooie rijpe Surinaamse golet mango of rode papaja willen maken.  Ik zou zeggen gebruik je fantasie en creëer nieuwe niet-alledaagse chapati’s. 

author Door Aivie

Bieten-chapati’s

Ik ben altijd op zoek naar gezondere en bewuste variaties op bestaande gerechten. Zo ben ik op het idee gekomen om chapati’s (Indiase roti/brood) met groenten erin te maken. Het enige wat ik gedaan heb, is de bewuste groente pureren, kruiden en mengen met volkorenmeel. Het is een mooi vetarme variant op de vaak vettige paratha’s of andere gevulde en met of in olie gebakken roti’s. En vooral een uitkomst voor de slechte groenten-eters! 

author Door Aivie

Rabarber chutney

Rabarber chutney is heerlijk friszuur en  kan het beste in de maanden mei en juni worden klaargemaakt. Dat zijn de top maanden voor deze groentesoort. De friszure rood-groene stengels zijn eigenlijk kort in het jaar te verkrijgen. Van mei tot en met juli kun je genieten van deze groente.

author Door Aivie

Malvani masala (Kruidenmix uit Maharashtra)

Deze kruidenmix komt uit Malvan, een dorp uit de Westkust van Maharashtra, India. De kruidenmix bevat meer dan 10 specerijen en wordt vaak in non-vegetarische gerechten gebruikt. Maar niets let je om dit ook voor groentegerechten te gebruiken. Van origine is dit een zeer pittige kruidenmix en en ik heb daarom de hoeveelheid chili drastisch aangepast.

author Door Aivie

Paneer ( Indiase jonge kaas)

Paneer is de benaming voor jonge kaas in de Indiase keuken. Een kaassoort waarmee zowel hartige als zoete gerechten worden bereid. Voor het gebruik van hartige gerechten kun je de paneer van te voren maken en invriezen. Ik adviseer om voor de zoete gerechten, de paneer minimaal 1 dag van te voren te maken (bewaar het in de koeling) en dan kun je het verder verwerken in het zoete gerecht. Maar nog beter is het om de paneer op de dag te maken.

author Door Aivie

Chili-kokos paneer met knoflookstengels

Hier kun je mij voor wakker maken, paneer gerechten! Paneer is jonge kaas en zeer eenvoudig te bereiden. Zie het recept bij de bestanden. Tip: ik maak de paneer van te voren en vries het in. Dan kun je in een korte tijd een heerlijk gerecht bereiden. Dit recept is geïnspireerd op het gebruik van het Indiase laurierblad. Voor meer informatie lees de blog over de verschillende soorten laurierblad.

author Door Aivie

Daal, (Indiase) linzensoep

Daal of linzensoep, de curry die in heel veel streken en gebieden als standaard gerecht wordt geserveerd. Het is een gerecht dat met weinig ingrediënten, vele monden kan vullen. Hoe armer de mensen, hoe dunner de soep. En hoe welvarender de mensen, hoe dikker en gevulder de daal is. Ik heb een paar tips gegeven waarbij je zelf kunt bepalen hoe je de daal wilt bereiden en eten. Er zijn heel veel soorten linzen. De een wat gezonder dan de ander. Dit gerecht is met iedere linzen soort te bereiden.

author Door Aivie

Eieren met wit maanzaad

Trek in iets smakelijks, maar wil je niet al te lang in de keuken staan? Dat kan!
Ik heb standaard veel verschillende kruiden in mijn keukenkast staan en is het een kwestie van creativiteit om snel iets simpels en zo bewust mogelijk te maken. Zo creeer je steeds weer een nieuw gerecht.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016