Bieten halwa (Indiase pudding)

Een minder bekende groente waarmee de halwa (Indiase pudding) ook kan worden bereid, zijn bieten. Als je geen bieten lust, zul je je verbazen, dat je dit wel lekker vindt. Het is dit een gerecht, waarbij de kruiden en de suiker samen een heerlijke brij aan fijne smaken vormen. En de kleur van de bieten zorgt ervoor dat het oogstrelend gerecht is, als het op tafel staat of uitgeserveerd wordt.

author Door Aivie

Zoete aardappelen met sesamzaad

Zoete aardappelen worden steeds populairder en passen goed in een koolhydraatarm dieet. Dit gerecht is een mooie mix van zoet, zout en zuur. Het is simpel te bereiden en smaakt altijd. 

author Door Aivie

Pizzabodem van bloemkool (vegetarisch)

Ik ben geen grote pizza-liefhebster, maar zo af en toe vind ik dit gerecht lekker. Ik let best wel op de hoeveelheid koolhydraten, zout en vet  in een gerecht. Ik vind daarom mijn pizzabodem van bloemkool een mooi alternatief. Ik voeg helemaal geen zout toe aan dit gerecht, omdat de kaas en olijven al meer dan genoeg zout bevatten. Voel je vrij om de vulling naar eigen inzicht te variëren. Houd alleen rekening met de gaartijd van ieder ingrediënt.

author Door Aivie

Gebakken aubergines met gember

Een simpel en overheerlijk gerecht dat eigenlijk niet mag ontbreken bij een vegetarisch of veganistisch menu. De aubergines kun je vervangen door kastanje champignons of courgettes. Het gerecht is binnen een half uurtje klaar. 

author Door Aivie

Gevulde omelet met kruiden

Ik had trek in rucola sla en een omelet. Maar ik wilde niet 2 gerechten maken, een Ik had trek in rucola sla en een omelet. Maar ik wilde niet en een omelet en een koude salade maken. En zo is dit overheerlijk recept ontstaan! De rucola heb ik verwerkt in de omelet samen met kastanjechampignons, kaas en wat kruiden. Een heerlijke maaltijd dat zowel als lunch of avondmaaltijd kan worden genuttigd.salade en een omelet. En zo is dit overheerlijk recept ontstaan! De rucola heb ik verwerkt in de omelet samen met kastanjechampignons, kaas en wat kruiden. Een heerlijke maaltijd dat zowel als lunch of avondmaaltijd kan worden genuttigd.

author Door Aivie

Pistache-amandel barfi (Indiase zoetigheid)

Op de hindoefeesten is dit zoetig gerecht vaak aanwezig. Het erg simpel te bereiden en ook van te voren te bereiden. 

author Door Aivie

Chennai aloo (aardappelgerecht)

Geïnspireerd door de Zuid Indiase keuken van de plaats Chennai (Madras) heb ik dit gerecht bereid. Ik vind vooral de Zuid Indiase keuken erg lekker. De smaken zijn wat verfijnder en bevatten meer verse ingrediënten dan de Noord Indiase keuken. Dit gerecht is vergelijking met veel van mijn andere gerechten, niet vetarm, maar bevat ghee ( geklaarde boter). Hierdoor is de smaak wat rijker dan als het gerecht met (mosterd) olie wordt bereid. 

author Door Aivie

Psylliumvezel wraps

In de zoektocht naar kha broodsoorten stuitte ik op het ingrediënt psylliumvezels. Deze vezels bevorderen de stoelgang en geven sneller een verzadigd gevoel. Het zijn de buitenste schilletjes van de zaadjes van de plant  plantago ovato (Latijnse benaming). Het deeg dat ik voor dit broodgerecht heb gemaakt, voelt rubberachtig aan. Ik heb er kleine wraps van gemaakt. Je kunt ook grotere wraps maken.

author Door Aivie

Bloemkoolbrood (koolhydratenarm)

Op mijn zoektocht naar koolhydraatarme broden, heb ik van een basis recept mijn eigen bloemkoolbrood gemaakt. Het smaakt heerlijk en is behalve als brood, ook gewoon zo te eten. Er zitten genoeg smaakmakers in, zodat het als een hartige plak cake kan worden gegeten. 

author Door Aivie

Portobello kipburger

De portobello  is een van mijn favoriete paddenstoelen om te vullen. Maar je kunt het ook heel goed als een broodvervangers voor sommige broodrecepten gebruiken. Zo heb ik de portobello in plaats van bolletjes brood, als brood gebruikt. Het is een geweldige smaaksensatie! En ik heb de hamburger van kipgehakt gemaakt. Maar doe kun je uiteraard ook van andere vis- of vleessoorten maken of een mooie veganistische burger maken kan natuurlijk  ook.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016